1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. salibandy

Kommentti: Tasapelien määrä kasvoi salibandyssa – Case Sopupelistä tehtiin esimerkkitapaus

Salibandydivarin sopupelin rangaistuksissa on kyse urheilun etiikasta. Samalla ne sisältävät varoittavan viestin muille pääsarjajoukkueille: Tämä kausi pelataan kunnialla loppuun, kirjoittaa Yle Urheilun Joonas Kuisma.

Sebastian Freudenthal, ÅIF. Kuva: Juhani Järvenpää/Salibandy.fi

Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmä määräsi keskiviikkona miesten Divarissa pelaavien O2-Jyväskylän ja ÅIF:n päävalmentajat Ilkka Peltosen ja Sebastian Freudenthalin vuoden mittaiseen kilpailukieltoon ottelun lopputuloksen sopimisesta. Molemmilta joukkueilta vähennettiin lisäksi yksi piste sarjataulukosta.

Päätökseen liittyvä ottelu pelattiin 18. helmikuuta Jyväskylässä. Päävalmentajien epäiltiin sopineen ottelun lopputuloksesta noin kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymisestä, kun tilanne oli tasan 5-5. Varsinainen peliaika päättyi näihin lukemiin ja ÅIF voitti ottelun rangaistuslaukauskisan jälkeen 6-5.

Rangaistuksissa on kyse urheilun etiikasta. Freudenthalin ja Peltosen nähtiin rikkoneen kilpailemisen kirjoittamattomia ja kirjoitettuja sääntöjä. Se, oliko oikeudenmukaista rangaista samalla kilpailukiellolla aloitteellista ja ei-aloitteellista tekijää, jätettäköön muiden arvioitavaksi.

Kyse on muustakin. Vaikuttaisi siltä, että Case Sopupelistä tehtiin samalla esimerkkitapaus salibandyn pääsarjajoukkueille loppukauden ajaksi. Taustalla on epäonninen sääntömuutos.

Epäily lopputuloksen sopimisesta koski sitä, että molemmat joukkueet halusivat varmistaa varsinaisen peliajan tasapelillä itselleen pisteen. Se, että molemmat saavat tasapelistä pisteen, on uutta salibandyssä. Sääntö uudistettiin täksi kaudeksi.

Uudessa pistelaskussa pisteitä jaetaan erisuuruinen määrä varsinaisella peliajalla ja sen jälkeen. Varsinaisella peliajalla pisteitä jaetaan kaksi: kaksi voittajalle tai tasapelissä yksi molemmille joukkueille. Tasatilanteessa siirrytään jatkoajalle ja sen jälkeen voittomaalikilpailuun. Niiden voittajalle annetaan yksi lisäpiste, jolloin ottelun pistepotti kasvaa kolmeen. Vielä viime kaudella salibandyssä ei jaettu pisteitä jatkoajalla hävinneelle ja pelin oli mahdollista päättyä tasan.

Tasapelien määrät kasvoivat

Pistelaskusysteemi on oireillut Suomen huippusalibandyssä monin tavoin tällä kaudella, mutta ÅIF ja O2 käyttivät pistejärjestelmää tähän mennessä räikeimmin hyväkseen. Räikeys johtui siitä, että pistejaosta sovittiin niin näkyvästi.

Salibandya seuraaville lopputuloksessa ei tosin ollut uutta. Salibandyliigassa ja divarissa on nähty tällä kaudella aiemminkin kolmansia eriä, joista piste on kelvannut molemmille joukkueille.

Sen näkee tilastoista. Salibandyliigassa ollaan tällä kaudella oltu tasatilanteessa kolmannen erän jälkeen 17,1 prosentissa otteluita. Divarissa ollaan menty jatkoajalle 20,6 prosentissa peleistä – siis joka viidennessä kohtaamisessa.

Tasapelien määrä on kasvanut jonkin verran tällä kaudella, jos lukuja vertaa edelliseen neljään sesonkiin. Salibandyliigassa on tällä kaudella pelattu tasan 28 kertaa, kun otteluita on vielä jäljellä parikymmentä. Edellisten kausien luvut ovat: 25 (2016–17), 27 (2015–16), 24 (2014–15), 26 (2013–14).

Divarissa on oltu tasoissa varsinaisen peliajan jälkeen tällä kaudella 36 kertaa, kun pelejä on pelaamatta vielä seitsemän. Edellisten kausien luvut ovat: 29 (2016–17), 30 (2015–16), 23 (2014–15), 24 (2013–14).

Tasapelipisteet kelpaavat loppukaudesta monelle, kun pudotuspelipaikoista ja alaspäin karsimisesta taistellaan. Pistelaskujärjestelmää ei tällä kaudella enää voi muuttaa, mutta Salibandyliitosta kerrottiin Yle Urheilulle aiemmin, että uutta systeemiä ehdotetaan ensi kaudeksi.

Freudenthalin ja Peltosen saamat suhteellisen kovat rangaistukset vaikuttavat olevan liitolta selvä viesti pääsarjajoukkueiden suuntaan: Raja ylitettiin ja mitta tuli täyteen. Tämä kausi pelataan kunniallisesti loppuun. Ensi kaudella yritetään uudestaan uusin säännöin.

Lue myös:

Sopupelin määritelmä täyttyi – lopputuloksen sopiminen toi vuoden kilpailukiellot salibandyn divarijoukkueiden päävalmentajille

Pitkään kilpailukieltoon joutuneilta valmentajilta ristiriitaisia lausuntoja salibandyn sopupelistä – katso video ottelun loppuhetkien tapahtumista

O2-Jyväskylän puheenjohtaja pettyi raskaasti Salibandyliiton sopupelipäätökseen: "Epäoikeudenmukainen, kohtuuton ja väärä"