Suora

 • Jukolan viestin maaliintulo
 • Venlojen viestin kooste
 • Kooste Jukolan viestistä
 • Rallin MM, Sardinia, ek 17 - live
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: USA - CHI
 • Marika Teini: Rouva kersantti - työ joka mahdollisti ammattiurheilun

Kojonkosken oikea käsi hakee kalifiksi kalifin paikalle – vaikenemisia ja kieltäytymisiä tulvi, kun Yle Urheilu tiedusteli halukkaita suomalaisen huippu-urheilun johtajaksi

Leena Paavolainen oli Yle Urheilun soittokierroksella ainoa huippu-urheiluvaikuttaja, joka kertoi hakeneensa Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtoon.

Urheilupolitiikka
Mika Kojonkoski ja Leena Paavolainen tiedotustilaisuudessa
Lehtikuva

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtajana työskennellyt Leena Paavolainen hakee avoinna olevaa johtajan paikkaa. Paavolainen oli tehnyt ratkaisunsa sen jälkeen, kun Mika Kojonkoski ilmoitti keskiviikkona, että ei hae jatkokautta tehtävään.

– Olemme hyvällä tiellä menossa tässä muutoksen ja kehittämisen osalta suomalaisessa huippu-urheilussa. Paljon olemme saaneet aikaan, mutta on paljon vielä tehtävää muun muassa verkoston edelleen rakentamisen ja kehittämisen osalta.

Olympiakomiteassa on päästy esimerkiksi liikkeelle äskettäin tukijärjestelmän uudistamisessa. Syksyllä oli ensiksi kesälajit. Seuraavaksi vuorossa on talvilajit.

– Toisin siihen tehtävään erityisesti vahvaa johtajuutta. Koen, että minun vahvuudet ovat nimenomaan verkostojohtamisessa, prosessi- ja strategiaosaamisessa sekä järjestelmätason kehittämisessä. Se on asia, mitä pitää tehdä seuraavat vuodet, jotta saamme edelleen kääntynyt menestyskäyrä jatkamaan nousua, Paavolainen sanoi.

Yle Urheilun soittokierroksella, jolla tavoitettiin 11 suomalaisen huippu-urheilun vaikuttajaa, oli Paavolainen ainoa, joka myönsi suoraan hakevansa paikkaa.

Olympiakomitean huippuvaiheen ohjelmajohtaja Mika Lehtimäki ei halunnut kommentoida hakemistaan. MTV Sport uutisoi keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että Lehtimäki hakee huippu-urheiluyksikön johtoon. Lehtimäki kuitenkin kiistää, että uutinen olisi tullut häneltä itseltään.

– Olen työrauhan takia päättänyt, että en tähän asiaan kommentoi juuta tai jaata. En katso asialliseksi kommentoida. Teen talossa töitä. Meillä lähestyy talvilajien tukipäätökset. Työpöytä on olympiakisojen jälkeen täynnä, Lehtimäki sanoi.

– Tämä on jokaisen henkilökohtainen valinta, kertoako vai ei.

Dettmann ei neuvo muita

Myöskään Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann ei halunnut kommentoida, onko hän itse hakenut tehtävään. Dettmann oli viisi vuotta sitten loppusuoralla yhdessä Kari Niemi-Nikkolan kanssa, mutta Kojonkoski valittiin tuolloin tehtävään.

– Minulla ei ole tapana kertoa, mitä minä teen elämässäni, Dettmann totesi.

Yle Urheilu ei tavoittanut opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajana toimivaa Niemi-Nikkolaa kommentoimaan.

Dettmann sanoi lisäksi, että ei halua nostaa kovin tarkasti piirteitä, joita hän haluaisi nähdä uudessa huippu-urheilun yksikön johtajassa.

– En rupea neuvomaan muita. Muut saavat miettiä näitä asioita. Ne, jotka on valittu näihin tehtäviin, niin minulla on luottamus siihen, että he osaavat tehdä oikeansuuntaisia johtopäätöksiä. Viime kädessä kaikki menestyvä toiminta perustuu hyvään vuorovaikutukseen ja yksinkertaisesti jalkatyöhön, Dettmann sanoi.

Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen ei halunnut myöskään kommentoida, että onko hän hakenut pestiä vai ei.

Kuortanen urheiluopiston rehtori ja valmennuskeskuksen johtaja sekä valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Tapio Korjus kertoi, että hän ei ole hakenut paikkaa. Hän haluaa tällä hetkellä olla mukana Kuortanen kehittämisprojekteissa. Huippu-urheiluyksikön johtoon eivät hakeneet myöskään pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen tai Olympiakomitean lajiryhmävastaavat Pasi Sarkkinen (kamppailulajit) ja Ari Tammivaara (palloilulajit.) Kumpikin haluaa keskittyä tällä hetkellä nykyiseen tehtäväänsä.

Suunnistuksessa meritoitunut Turun seudun urheiluakatemian valmennuskoordinaattori Janne Salmi kertoi Ylelle, että oli harkinnut hakevansa pestiä Olympiakomiteassa. Perhesyyt painoivat kuitenkin sen verran, että hän ei jättänyt hakemusta.

Salmen mukaan tehtävän valittavan henkilön pitää ymmärtää se, miten huippu-urheilussa tehdään maailmanluokan tulosta.

– Ei saisi sotkettua liikaa rakenteellisin asioihin. Se on välttämäton paha, mutta tärkeintä on miettiä, miten saadaan tulevaisuuden huippu-urheilijoita. Pitää ajatella 15-20 –vuotiaita urheiluakatemiaurheilijoita. Mutta samalla pitää saada tulosta tulevissakin kisoissa, Salmi korostaa.

Jylhällä ei kiinnostusta tehtävään

Talvilajipiireistä tutut Petri Rolig ja Reijo Jylhä eivät jättäneet hakemusta. Maastohiihdon päävalmentajapaikkansa kauden jälkeen jättävä Jylhä totesi, että hänellä ei ole kiinnostusta tehtävään.

– Ihan turhaan Mika (Kojonkoski) on saanut kuraa niskohin. Minusta tuntuu, että nämä ovat sellaisia työpaikkoja, joita on järkevä hoitaa tietty aika. Sitten vaan vaihdetaan tyyppi. En näe, että pitäisi olla eri profiilia kuin Mikalla. Hänen profiilinsa on hyvä. Se on ollut huippu-urheiluihminen, Jylhä korosti.

Jylhä haluaisi kuitenkin nähdä tuoreen kasvon huippu-urheiluyksikön johdossa.

– Itsellä on sellainen kuva, että ei ole kovin järkevää valita sisältä suoraan. Ihan sisältä valinnalla uuden luominen ei ole tuossa tapauksessa kovin fiksu juttu, Jylhä mietti.

– Nyt on ollut muutosryhmä ja huippu-urheiluyksikkö, joissa on ollut samoja toimijoita. Sieltä jollain tavalla syntynyt toiminta-aika on tullut tänne asti. Nyt on varmasti sellainen paikka, että pitäisi vaihtaa ihmisiä, jotka eivät tule siitä putkesta sisälle, Jylhä kuvaili.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kertoi perjantaina Ylen aamu-tv:ssä, että huippu-urheiluyksikön johtajan paikkaan on tullut 46 hakemusta.

– Arvelin, että tehtävä kiinnostaa. Siinä mielessä on hyvä, että iso määrä hakee. Mutta pieni yllätys tämä on. Itse veikkasin, että 30 ihmistä hakee, Salonen totesi Ylen aamu-tv:ssä.

Salonen ei kommentoinut Yle Urheilulle, että onko hakijoiden joukossa ulkomaalaisia. Salosen mukaan tarkoituksena on, että uusi huippu-urheiluyksikön johtaja on selvillä maaliskuun loppuun mennessä.

Lue myös

Suomen huippu-urheilun johtoon suuri määrä hakijoita – Olympiakomitean toimitusjohtaja: ”Pieni yllätys tämä on"

Pitkäjänteisyyttä suomalaiseen huippu-urheiluun toivova Kojonkoski ei jättänyt tehtäväänsä kovaäänisen kritiikin takia: "Sosiaalisen median kuva on ihan toinen"

Olympiakomitean johto ei häkeltynyt, vaikka Kojonkoski ilmoitti lähdöstään viime hetkellä – huippupestin hakuaikaa ei jatketa: "Uskon, että saamme useita hyviä hakemuksia"

Suomen huippu-urheilulle uusi johtaja – Mika Kojonkoski ei hae jatkokautta

Olympiakomitean pomo kehottaa kaikkia hakemaan urheilun ykköspestejä – Kojonkoski ei vielä tiedä, hakeeko itse

Suomi on valovuoden naapurimaita jäljessä – olympiapomot myöntävät karun totuuden: "Norjassa urheilun arvostus on ihan eri tasolla"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat