1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Jauhojärvellä suuret odotukset Salpausselälle: "Jos Iivolla ei ole kakkua maha täynnä, niin hän hiihtää aika lujaa"

Salpausselän kisat kilpaillaan aina arvokisojen jälkeen. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan Lahdessa nähdään usein hyvin vapautuneita kilpailijoita.

Iivo Niskanen Kuva: Lehtikuva

**LAHTI. **Salpausselän kisat järjestetään perinteisesti arvokisojen jälkeisenä viikonloppuna. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan kyse ei suinkaan ole arvokisojen rääppiäisistä, vaan ”Salppurilla” kisaaminen on urheilijalle suorastaan helppoa.

- Kauden päätavoite on paketissa, eikä ole painetta tuloksenteosta. Tietenkin heillä, jotka taistelevat maailmancupissa kolmen parhaan joukkoon pääsemisestä, on paineita, mutta muiden on hyvin helppo tulla tähän viikonloppuun, Jauhojärvi totesi.

- On vapautunut olo hiihtää kilpaa. Jos se kulkee, niin kaikki on vain plussaa. Jos ei kulje, voi sanoa, että väsyi arvokisoihin, niihin ladattiin kaikki ja nyt on takki tyhjä.

Pyeongchangin olympialaisten päättymisestä on kulunut vain vajaan viikon verran. Seitsemän tunnin aikaero painaa usean jaloissa, etenkin niiden urheilijoiden, jotka kilpailivat vielä viimeisenä viikonloppuna. Jauhojärvi uskoo, että tämä ei kuitenkaan näy tuloksissa.

- Urheilija pystyy neljässä viidessä päivässä sopeutumaan monennäköisiin olosuhteisiin, on sitten kyse aikaerosta tai matkustuksesta.

Hakolan aika murtautua palkinnoille

Jauhojärvi uskoo, että Salpausselällä on jälleen hyvä tunnelma. Ja toisin kuin Pyeongchangin olympialaisissa, tällä kertaa myös ladun varressa on katsojia, joten urheilijat saavat kannustusta matkan varrella eikä pelkästään stadionilla.

- Toivottavasti yleisö herää siihen, että täällä on olympiasankarit ja maailman luokan tähtiä paikan päällä.

Jauhojärvellä on kovat odotukset myös olympialaisissa onnistuneita suomalaissankareita eli Iivo Niskasta, Krista Pärmäkoskea ja Ristomatti Hakolaa kohtaan. Lauantaina ohjelmassa on vapaan hiihtotavan sprintit ja sunnuntaina naisilla perinteisellä hiihtotavalla 10 kilometriä ja miehillä 15 kilometriä.

- Hakolan on aika murtaa itsensä palkintopallille. Hän oli MM-kisoissa täällä viime vuonna kuudes, tällä kaudella hän on ollut jo aika monta kertaa finaalissa sekä olympialaisissa kuudes. Nyt on se hetki, että pitäisi näyttää, Jauhojärvi sanoi.

- Jos Iivolla ei ole kakkua maha täynnä, niin hän hiihtää aika lujaa täällä 15 kilometrillä. Ja koska Charlotte Kalla ei ole paikalla, niin se helpottaa Kristan hommia. Kerttu Niskanen hiihti hyvin olympialaisten 30 kilometrin kisan alun, joten uskon, että hiihtää nyt kauden parhaita kisoja. Henkinen paine on nyt poissa.