1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Joko nyt, Ristomatti Hakola? ”Palkintosija on antanut odottaa”

Salpausselän sprinttikilpailun ratkaisut nähdään mitä suurimmalla todennäköisyydellä viimeisessä nousussa tai sen jälkeen. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila seuraa mielenkiinnolla etenkin nuorten ja kansallisen ryhmän suomalaishiihtäjien edesottamuksia.

Ristomatti Hakola Kuva: Lehtikuva

LAHTI. Salpausselän vapaan hiihtotavan sprinttien finaaleissa nähdään todennäköisesti tuttuja nimiä, kuten Stina Nilsson, Maiken Caspersen Falla, Johannes Hösflot Kläbo ja Federico Pellegrino. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila uskoo, että sprinttikisoissa voidaan nähdä kuitenkin yllätyksiäkin.

- Aina kun mennään kevättä kohti, tulee yksittäisiä muutoksia. Siinä vaiheessa uraansa olevat nuoret urheilijat, joilla kehitys on ympärivuotista, nostavat usein osakkeitaan. Kokeneet urheilijat tähtäävät kuntonsa tarkemmin arvokisoihin ja pääkilpailuihinsa ja sen jälkeen pankki saattaa olla tyhjä, Lassila muistutti.

Pyeongchangin olympialaisissa menestyneet urheilijat saattavat vielä jatkaa huipputulosten tekemistä viimeisissä maailmancupin osakilpailuissa, vaikka esimerkiksi Lahden osakilpailuihin valmistautuminen ei olekaan ollut optimaalista.

Lassila haluaa positiivisia asioita tulosten takaa

Lassilan mukaan myös urheilijoilla, joilla ei olympialaiset tai koko kausi sujunut odotusten mukaisesti, on nyt näytönpaikka.

- Yksi mielenkiintoinen nimi voi olla esimerkiksi Emil Jönsson, joka putosi Ruotsin olympiajoukkueesta, ja on kotona valmistautunut ja latautunut näihin kisoihin. Hän on kuitenkin kokenut ja menestynyt urheilija, ei tietenkään ole huippuvuosien iskussa, mutta voisi olla musta hevonen, Lassila vinkkasi.

Lassila itse odottaa eniten sitä, miten suomalaiset juniorit, nuoret urheilijat ja kansallisen ryhmän kautta näyttöpaikkansa saavat sprintterit suoriutuvat.

- Miltä heidän hiihtonsa näyttää ja mihin ne sijoittuvat kansainvälisessä kisassa? Heillä ei ole realistista menestyspotentiaalia ja ovat tuloslistalla aika kaukana, mutta toivon, että siellä näkyisi yksittäisiä hyviä suorituksia. Nuoret saisivat kokemusta ja siellä näkyisi positiivisia asioita tuloksen takaa.

Hakola vakiinnuttanut tasonsa finaaleihin

Salpausselän sprinttirata on erilainen kuin Pyeongchangin sprinttirata, vaikka molemmissa viimeinen nousu onkin tärkeä. Lassilan mukaan Salpausselällä ratkaisus painottuvat täysin viimeiseen nousuun, laskuun sekä stadionin kierrokselle.

Viime vuoden Lahden MM-kisoissa tämän radan hallitsi suomalaisista parhaiten Ristomatti Hakola, joka oli tuolloin kuudes. Samaiselle sijalle hän sijoittui myös Pyeongchangin olympiakisoissa. Lassilan mukaan Hakolalla on rankat kisat takana eikä sairastelu kesken kisojen ollut optimaalista, mutta tästä huolimatta odotukset ovat kovat.

- Joko nyt? Koko ajan se Hakolan palkintopallisijoitus on antanut odottaa ja roikkunut ilmassa, että milloin se tulee. Hän on ollut tällä kaudella vapaallakin parhaimmillaan neljäs, Lassila muistutti.

- Hänen perustasonsa on ollut finaalitasolla jo pitkään. Hyvänä päivänä palkintosijaa voi odottaa, ja se ensimmäinen voisi olla jopa täällä.

Salpausselän sprinttihiihdot kello 14.00 alkaen TV2:ssa ja Yle Puheella.