Suora

  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Bannister oli aikansa kirkkaimpia juoksutähtiä, mutta teki upean uran myös lääketieteessä – "Perintö voisi olla haaveen tavoittaminen"

Haamurajan rikkonut Sir Roger Bannister on ikuisesti mailereiden ykkönen.

yleisurheilu
Roger Bannister
Roger Bannister kävi Oxfordissa radalla, jolla teki ennätysjuoksunsa, haamurajansa 50-vuotisjuhlapäivänä 6.5.2004.AOP

Upea urheilija. Ennätysmies. Legenda.

Sanoja, joilla mailin haamurajan alittanutta Sir Roger Bannisteria voidaan kuvailla.

Bannister onnistui ensimmäisenä unelmassa, jota tavoitteli moni urheilija useamman vuoden ajan. Hän alitti neljän minuutin ajan maililla kylmänä kevätpäivänä Oxfordissa 6. toukokuuta vuonna 1954. Bannisterin aika oli 3.59,4.

Hänen juoksuaan vauhdittivat Chris Chataway ja Chris Brasher.

Kun Bannister rynnisti maaliin, kuulutuksesta kuului vain alku: "kolme...", loppu hukkui yleisön huutoon.

– On uskomatonta, että useampi ihminen on kiivennyt Mount Everestille kuin rikkonut neljän minuutin ajan maililla, Bannister sanoi vuonna 2012 Associated Pressin haastattelussa.

Bannisterin huikea kesä 1954 päättyi Bernin EM-kilpailuihin, joissa Bannister voitti kultaa 1 500 metrillä.

Roger Bannister (numerolla 139) EM-kisojen 1500 metrin finaalissa vuonna 1954. Numerolla 664 juoksee Suomen Jorma Kakko, joka sijoittui lopulta 10:nneksi.
Roger Bannister (numerolla 139) EM-kisojen 1500 metrin finaalissa vuonna 1954. Numerolla 664 juoksee Suomen Jorma Kakko, joka sijoittui lopulta 10:nneksi.AOP

Suomessa muun muassa liiton kestävyyslajien lajipäällikkönä vuosina 1968–1982 toiminut Kari Sinkkonen on seurannut urheilua pikkupojasta saakka. Hän ei tuntenut Bannisteria henkilökohtaisesti, mutta seurasi mielenkiinnolla tämän uraa.

Sinkkonen muistaa, että Suomessakin haamurajan alitus noteerattiin mediassa laajalti. Tapahtuma oli suuri ja merkittävä.

– Hän oli aikanaan maailman parhaita mailereista, Sinkkonen kuvailee.

– Kun puhutaan jostain haamurajasta, niin se joka ensiksi sen tekee, on aina listan kärjessä. Aina, kun jokin haamuraja rikotaan, se luo aukon, josta on helppo mennä muidenkin, Sinkkonen sanoo.

Vain kuukausi Bannisterin ennätyksen jälkeen australialainen John Landy rikkoi maailmanennätyksen juoksemalla Turussa mailin aikaan 3:57.9. Tämä ei kuitenkaan himmennä millään tavalla Bannisterin suoritusta. Päinvastoin.

Sinkkonen muistuttaa, että Bannisteria ei voi laskea ammattiurheilijaksi. Hän opiskeli lääketiedettä urheilun ohessa.

Hänen uransa oli laajempi kuin yksi juoksu, josta Bannister tietysti parhaiten muistetaan.

Sinkkosen mukaan Bannisterin perintö yleisurheilulle on ennen muuta henkinen.

– Perintö voisi olla haaveen tavoittaminen. Hän oli yksi niistä, joka tavoitti yhden haaveen ja tavoitteen. Jokainen saavuttaa sen, mitä tavoittelee ja tekee töitä sen eteen ahkerasti.

Solmioita seuraajille, saavutuksia lääkärinä

Sinkkonen kertoo, että Bannister keksi jakaa hänen jälkeensä neljän minuutin rajan alittaneille solmioita.

– Niitä ei saanut rahalla, vaan solmio piti ansaita. En tiedä, missä vaiheessa se sitten loppui. En ole varma, saiko jopa usea kymmenen urheilijaa solmion, mutta runsas määrä kuitenkin.

Aktiiviuransa Bannister loputti huippuvuoden 1954 lopussa, kun hän aloitti lääkärin uransa. Hän erikoistui neurologiaan ja aloitti ohjelman, jolla testattiin urheilijoita anabolisten steroidien varalta.

Bannister saavutti lääkärin urallaan paljon. Bannister muun muassa voitti Länsi-Saksan Hans-Heinrich Siegbert -palkinnon hänen palveluksistaan urheilulle vuonna 1977. Vuonna 1975 Bannister aateloitiin.

Lääkärin urasta Bannister luopui jouduttuaan vakavaan auto-onnettomuuteen. Hän ei kuitenkaan hylännyt lääketiedettä, vaan keskittyi tutkimukseen.

Bannisterin piikkarit myytiin huutokaupassa syksyllä 2015. Hinnan odotettiin nousevan korkeimmillaan noin 50 000 puntaan, mutta voittohuuto oli lopulta 266 500 puntaa.

Roger Bannisterin piikkarit.
Reuters

Vuonna 2011 Britanniassa uutisoitiin, että Bannisterilla oli diagnosoitu Parkinsonin tauti.

Sunnuntaina Bannister kuoli läheistensä ympäröimänä.

Lue myös:

Haamumailin juossut Roger Bannister kuollut

Lähteet: AP, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat