Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jauhojärvi niputti yhteen Salppurin suomalaiset: "Toivottavasti Marit ei vielä lopeta, jotta Krista pääsee nokittamaan uudelleen"

Sunnuntai tarjosi suomalaishiihtäjille paljon positiivisia asioita Salpausselällä. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi oli tyytyväinen, ettei Salppurin palkintosijat jääneet vain hiihtäjille.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Krista PärmäkoskiLehtikuva

*LAHTI. *Salpausselän suomalaisnimi oli Krista Pärmäkoski, joka hiihti voittoon sunnuntain 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan Pärmäkosken meno oli vakuuttavaa jo lauantain sprintissä ja hän uskoi lahtelaisen saaneen kaatumisestaan vain kovemman henkisen latauksen päälle.

- Kristan meno oli erittäin helpon ja rennon näköistä teknisesti. Hänen suksensa toimivat täydellisesti, Jauhojärvi arvioi.

Pärmäkoski on useaan otteeseen ilmoittanut haluavansa kukistaa idolinsa Marit Björgenin ja nyt hän pystyi siihen kotiyleisön edessä. Jauhojärven mukaan Björgen on maailman ylivoimaisin naiskestävyysurheilija, joten Pärmäkoski ei ole ainoa, jolle Björgenin voittaminen on ollut tavoite.

- Toivottavasti Marit ei vielä lopeta tähän kauteen, jotta Krista pääsee nokittamaan hänen päänahkaansa myös ensi kaudella.

Saarisella mahdollisuus parempaankin

Suomalaisnaiset esiintyivät sunnuntaina edukseen, sillä kymmenen joukossa oli neljä ja maailmancupin pisteilläkin kuusi suomalaista. Johanna Matintalo hiihti mainiosti kymmenenneksi ja Salpausselän kisoille hyvästit jättänyt Aino-Kaisa Saarinen oli kisan yhdeksäs. Saarinen teki Jauhojärven mielestä erittäin hyvän hiihdon.

- Siitäkin huolimatta, että hänellä oli taas hieman yltiöpäinen alku. Pikkuisen rauhallisemmalla alulla olisi saattanut tulla parempi tulos.

Kerttu Niskasen hyytyminen lopussa jäi harmittamaan Jauhojärveä, sillä Niskanen jäi kolmannesta sijasta vain 0,3 sekuntia.

- Loppusuoralla näki, että hänen pakettinsa hajoaa teknisestikin, oli hoppu ja oli väsy. Mutta Kerttu osoitti nousukuntoa ja nyt se jatkuu koko loppukauden, kun se pahin notkahdusvaihde on saatu ohitettua.

Niskasen väsymys näkyi

Miesten kisassa odotettiin Iivo Niskasen voittoa, mutta tuloksena oli kolmas sija. Jauhojärven mukaan se ei ollut Niskaselta maksimisuoritus.

- Iivosta näki kuitenkin tietynlaisen väsymyksen. Hänellä ei ollut sitä totuttua henkistä latausta. Silloin kun Iivolla kulkee, niin jo parin kilometrin kohdalla vedetään happea koko naamalla. Sitä ei tänään nähty missään vaiheessa, ei edes viimeisessä väliaikapisteessä. Siitä näkee, että takki oli tyhjä eikä ollut enempää annettavaa, Jauhojärvi sanoi ja uskoi Niskaselta löytyvän vielä kapasiteettia loppukauden kisoihin.

Kisan voittaja Aleksei Poltoranin ei ollut Jauhojärvelle yllätys, sillä hän uskoi kazakstanilaisen saaneen olympialaisten 50 kilometrin kisan sippaamisesta niin sanotun superkompensaation. Urheilijan suorituskyky putoaa aina rasituksessa ja kun kroppaa kuormitetaan riittävän pitkään, niin superkompensaatioteorian mukaan urheilijan kunto nousee palautuessaan kovemmalle tasolle kuin mitä se oli ennen rasitusjaksoa.

- Poltoraninilla on kuitenkin ollut kahdeksan päivää aikaa palautua, joten odotin, että hiihtää täällä lujaa. Hänellä oli jälleen erittäin vahva loppu, mikä on hänen ominaispiirteensä. Se oli helppoa, rentoa ja vahvaa tekemistä alusta pitäen.

Pentsisellä vielä annettavaa

Niskasen lisäksi suomalaismiehiä oli maailmancupin pisteillä neljä. Anssi Pentsisen 17. sija oli Jauhojärven mukaan lupauksia antava. Pentsinen onkin hänen mielstään hiihtänyt vahvan kauden.

- Toivottavasti Anssi ei lopeta tähän kauteen. Hänellä on vielä annettavaa normaalimatkojen hiihtäjänä. Maasto suosi myös Anssia, sillä hän on hyvin suorituskykyinen hiihtäjä. Täällä on terävät, kohtuulyhyet työpätkät ja hyvät palautukset. Nämä radat vaativat suorituskykyä eikä pelkkää hapenottoa.

Perttu Hyvärinen (23:s.) osoitti Jauhojärven mukaan tasonnostoa alkukauden väsymystilan jälkeen. Lari Lehtosen (26:s) hiihto taasen oli perushyvää tasoa.

- Matti Heikkinen (29:s) taasen ei ollut palautunut viideltäkympiltä. Ja kun se ei lähde kulkemaan, niin taso on taso.

Kläbon alavire jäi mieleen

Jauhojärven mielestä Salpausselän viikonlopussa yksi mielenkiintoisimmista hiihtäjistä oli Johannes Hösflot Kläbo. Tällä kertaa tosin norjalainen hiihtokomeetta ei onnistunut säväyttämään positiivisesti, sillä hänet jätettiin sprintissä kolmanneksi ja 15 kilometrillä seitsemänneksi.

- Kläbon alavire jäi mieleen. Hän ei pystynyt sprintissä lähtemään paukusta ja karkaamaan muilta, kuten aikaisemmin. Sunnuntaina hän ei pystynyt käyttämään Aleksander Bolshunovin peesiä kovinkaan pitkään, Jauhojärvi mietti.

- Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto on aika varma Kläbolle, mutta on mielenkiintoista nähdä, lähteekö hän nyt hiihtämään Holmenkollenin 50 kilometriä ja varmistelee tällä voiton vai keskittyykö sprinttiin ja Faluniin päätösviikonloppuun. Se on kuitenkin varma, että hänen vireensä ei ollut nyt hyvä.

Jauhojärvi myönsi, että hän olisi toivonut suomalaisilta parempaa tulosta lauantain sprintistä, ja ainoastaan Ristomatti Hakola ja Anssi Pentsinen saivat puhtaat paperit.

- Normaalimatkoilla hyvä tulos, mutta olimme kahden syömähampaan varassa. Mutta mikä minun mielestäni oli parasta, oli se, että yhdistetyn miehet nousivat palkinnoille. Salpausselän kisojen palkintosijat eivät olleet pelkästään maastohiihdon varassa. Vielä kun saataisiin mäkimiehet matkaan, niin saataisiin lisää yleisöäkin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat