1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

"Proteesista ei muuta hyötyä kuin se, ettei varpaita palele" – Matti Suur-Hamari tähtää kultaan Pyeongchangissa ja toivoo sitten haastavansa myös vammattomat laskijat lumilautacrossissa

Lumilautacrossin hallitseva Suomen mestari nauttii radalla kamppailemisesta rinta rinnan kilpakumppaneiden kanssa.

Kuva: Suomen Lumilautaliitto

Matti Suur-Hamarilla on takanaan uskomattomia kausia paralumilautailijana. Sotshin paralympialaisissa Suur-Hamari oli lajissa uusi nimi, mutta jo mitalisuosikki. Venäjän rinne ei suosinut suomalaista, tuliaisena oli mitalin sijaan repullinen kokemuksia.

Suur-Hamarilla oli ennen ensimmäisiä paralympialaisiaan alla hyvä kausi ja oman laskun kehitys oli huimaa. Suur-Hamari muistelee, että kaikki asiat tuivat silloin varsin uusina vastaan, eikä hän osannut keskittyä paralympialaisissa oleellisiin asioihin.

– Näkisin, että se oli minulle äärettömän hyvä koulu. Se tuli vasten kasvoja, ettei tämä ihan vain sormia napsauttamalla tapahdu. Siitä sai todella paljon näyttämisenhalua ja nälkää tähän urheiluun, vei tätä ajatustasolla todella paljon eteenpäin.

– Nyt ollaan tehty neljä vuotta kovasti hommia ja minulla on hieno tiimi ympärillä ja valmentajat on mahtavia ja ollaan saatu paletti hyvin kasaan ja lasku kulkee, on sellainen hyvä fiilis vetää. On aika eri fiilis kuin neljä vuotta sitten, Suur-Hamari sanoo.

Sotshin paralympialaisten jälkeen Suur-Hamari on jopa hallinnut lajia ja voittanut maailmanmestaruuksia, maailmancupin kokonaiskisan ja X Gamesit. Vaikka voittoja on tullut huimasti, on laskijalla edelleen nälkää jahdata uusia voittoja.

– Aina kun portti tippuu, niin pitäisi olla ykkösenä maaliviivalla. Meilläkin kisa kiristyy kokoajan. Saattaa se ulospäin näyttää, että on ollut jollain tavalla ylivoimainen, mutta se ei todellakaan sitä ole. Siellä mennään todella pienin nyanssein ja on monta kisaa ratkaistu ihan sadasosan erolla.

– Sanoisin, että lajin kärkikymmenikkö on todella tiivis pakka ja hyvänä päivänä kuka vaan voi voittaa. Kyllä siellä joutuu panemaan aina ihan satasen lasiin, kun portit putoaa. Kovasti tietenkin tehdään hommia ja se puskee eteenpäin, että muut tulevat lähemmäs ja lähemmäs. Pitää olla nälkää treenaamiseen ja sitä kyllä riittää.

Matti Suur-Hamari ja X Gamesin voittoplakaatti. Kuva: Mikko Wendelin

Esikuva

Kisapaikoilla ja treenileireillä Matti Suur-Hamari on laskija, josta muut ottavat mallia. Hänestä on tullut esikuva, jonka jokaista liikettä vahditaan tarkasti. Suur-Hamari myöntää, että tuntuu hyvältä antaa mallia muille. Se myös potkii omaa laskemista eteenpäibn, kun on pysyttävä muiden edellä.

– Totta kai se tuntuu hyvältä ja se kertoo, että on tehty asioita oikein ja omalla tyylillä. Kyllä sen aina treeneissä huomaa, että kun mennään ensimmäisiin treeneihin ja itse menee portille, niin kaikki valmentajat nostavat kameran ja kuvaavat. Kyllä siinä pitää treeneissä aina vähän miettiä, linjoja näissä treeneissä nyt lasketaan, ettei näytä ihan koko pakkaa kaikille.

Toistaiseksi Suur-Hamari on onnistunut tärkeissä paikoissa pitämään muut vielä takanaan, palkintokaapista puuttuu oikeastaan vain paralympiamitali. Siihen suomalaislaskijalla on hyvät mahdollisuudet Pyeongchangin kisoissa.

Paralympiamitalin lisäksi Suur-Hamari haaveilee kilpailemisesta terveitä vastaan. Hän on jo ehtinyt voittaa lumilautacrossin Suomen mestaruuden ja laskenut viidenneksi Pohjois-Amerikan cupissa. Suur-Hamarilla onkin tarkoituksenaan täydentää ensi kauden kilpailukalenteriaan ainakin Eurooppa-cupin ja Pohjois-Amerikan cupin kisoilla. Taso niissä on kova ja lisämausteensa tuovat neljän laskijan erät - parapuolella kisaerissä laskee, ainakin toistaiseksi, vain kaksi laskijaa. Suur-Hamari kuitenkin uskoo, että hänellä on mahdollisuudet pärjätä myös terveitä vastaan.

– Se riippuu aika paljon radasta. Esimerkiksi Pyhän radalla laskin Lindforsin Antonin ja kumppaneitten kanssa, jotka ovat top10 maailmancupin laskijoita, niin ihan hyvin pysyin vauhdissa mukana. Vain sellaisen puoli sekuntia jäin kavereista. Saatiin ihan hyvää kilpailua aikaiseksi. Voi olla, että Eurooppa-cupissa tai Pohjois-Amerikan cupissa hyvänä päivänä voi pärjätäkin ihan hyvin. Mutta kyllä siellä saa sitten kaikkensa laittaa likoon, jos sinne lähtee kisaamaan.

Matti Suur-Hamari Sotshin paralympiarinteessä vuonna 2014. Kuva: Paralympiakomitea

Ensi kaudella vammattomien maailmancupiin?

Eurooppa- ja Pohjois-Amerikan cup ovat Suur-Hamarille vain välitavoitteita. Kunnianhimoinen laskija toivoo, että hän jonain päivänä laskisi aivan maailman kovimpia huippuja vastaa.

– Ollut mielessä isona haaveena, että jos pääsisi joku päivä starttaamaan vammattomien maailmancupissa. Pääsisi sinne koittamaan, mitä oikeasti on isojen poikien kisat. Voi olla, että ensi kaudella keskitytään vähän enemmän noihin vammattomien kilpailuihin. Sen aika näyttää, mitä tapahtuu.

Mitään ongelmia kilpailuoikeuden hankkimisessa Kansainvälisen hiihtoliiton kisoihin Suur-Hamarilla ei ole ollut. FISissä on ymmärretty, ettei polven alapuolelta amputoitu jalka ja sen tilalla oleva proteesi anna Suur-Hamarille etua muihin nähden.

– Jos ajatellaan lumilautacrossia, niin en sanoisi, että proteesista on ihan hirveesti minulle hyötyä siinä. No varpaat ei palele niin paljon kuin muilla, mutta eipä siitä oikeen muuta etua ole. Ei siinä tarvitse neuvotella, jos vaan saa pisteitä, että pääsee osallistumaan kisoihin, niin se on ihan sen kuin tulee vaan, eli ei ole mitään sellaista, mitä esimerkiksi yleisurheilun puolella pitää tehdä.

Pyeongchangin paralympialaisten lumilautacrossia jännitetään maanantaina 12.3. klo 07.00 alkaen Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös

"Leikatkaa jalka pois, jos on pakko" – onnettomuus teki Matti Suur-Hamarista maailmanmestarin ja paralympialaisten mitalisuosikin