1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Olympiadraama jätti jälkensä suomalaisluistelijaan – hakee nyt revanssia MM-jäiltä

Pyeongchangin olympialaisista ulos jääminen oli Viveca Lindforsille karvas pettymys. Helmikuussa ennätyksensä luistellut Lindfors pääsee nyt näyttämään kykynsä MM-kisoihin.

Kuva: AOP

Naisten taitoluistelun olympiavalinnoista syntyi kohu, kun syksyllä maapaikan Suomelle ansainnutta Viveca Lindforsia ei valittu Etelä-Koreaan. Emmi Peltonen piti EM-kisojen jälkeen hallussaan kauden kovinta pistepottia ja ansaitsi näin edustuspaikan olympialaisiin.

Nyt osat ovat vaihtuneet. Maaliskuun lopussa Italian Milanossa käytäviin MM-kilpailuihin Suomen edustajaksi lähtee olympialaisista rannalle jäänyt Lindfors.

– Olen tehnyt hyvää työtä joka päivä jokaisessa treeneissä ja se alkaa näkyä kisoissakin, kertoo harjoitusjäältä tavoitettu Lindfors.

Alkuvuosi oli Viveca Lindforsille kaksijakoinen. Olympiapaikan karkaaminen Emmi Peltoselle oli nuorelle luistelijalle niin kova paikka, ettei hän ole vieläkään valmis puhumaan asiasta.

Onnistuminen helmikuun alun PM-kilpailussa toi Lindforsille paitsi Pohjoismaiden mestaruuden, myös kauden kotimaiset ennätyspisteet. Niillä hän vuorostaan kiilasi Peltosen edelle ja lunasti paikan kevään MM-jäälle.

Nuoren luistelijan koulu katkolla

Menestyminen vaatii myös uhrauksia vastikään 19-vuotta täyttäneeltä lukiolaiselta. Koulua käydään luistelun ehdoilla.

– Kaikki pyörii oikeastaan luistelun ympärillä. Minulla on kaksi jäätä päivässä ja lisäksi aina ainakin yhdet oheisharjoitukset. Käyn koulussa vain silloin kun ehdin, kertoo viikoittain 20-30 tuntia harjoitteleva Lindfors.

– Onhan tämä tosi kuluttavaa kropalle ja henkisesti myös, hän jatkaa.

Raskaasta arjesta huolimatta Lindfors lähtee MM-kisoihin luottavaisin mielin.

– Tavoitteenani on aina tehdä kaksi puhdasta ohjelmaa, siihen olisin itse tyytyväinen, pohtii vaativista hyppy-yhdistelmistä tunnettu luistelija.

Määrätietoinen urheilija on asettanut itselleen selkeät tavoitteet myös tulevaisuuteen.

– Mennään nyt vuosi kerrallaan, mutta kyllä minä sinne ihan maailman huipulle tahtoisin, hän toteaa.

Vauhtia Venäjältä

Koska kovana harjoittelijana tunnettu Lindfors ei koe omaavansa kotimaassa tarpeeksi monipuolisia ja haastavia harjoitusolosuhteita, hakee hän oppia myös Venäjältä sekä Virosta.

– Kyllähän se meno on siellä sellaista kovaa mitä voi kuvitella. Ne ovat tosi hyviä luisteluttamaan ja harjoituttamaan meitä. Jos haluaa huipulle on oltava valmis myös tekemään töitä, kunnianhimoinen Lindfors toteaa.

– Ainahan välillä väsyttää, mutten ikinä kyllästy luisteluun. Rakastan tätä vaikka olisi millainen päivä, Viveca Lindfors tuumaa ja suuntaa jatkamaan harjoituksiaan.

Lue myös

Pettynyt Viveca Lindfors kuittasi tylysti olympiapaikasta Emmi Peltoselle: "Paras luistella hyvin, eikä mitään ilmapalloja saa tehdä, kun se paikka on minun selkänahastani otettu"