Suora

 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten syöksylasku
 • Otepää, sprintit
 • Ampumahiihdon MC: Naisten viesti, Ruhpolding
 • Ruhpolding, naisten viesti
 • Jääkiekkokierros
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Bandyliiga: Akilles - Narukerä
 • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
 • Elävä arkisto esittää
 • Katowice Minor CS:GO
 • Urheiluruutu
 • Lumilautailun MC: Laax, lumilautailun halfpipe
 • Wengen, miesten syöksylasku
 • Hiihdon Ski Classics
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Jari Litmanen ennakoi illan Mestarien liiga -jännäriä: ”Neymarin puuttuminen voi olla etu PSG:lle"

Yle Urheilun asiantuntija Jari Litmanen näkee, että Real Madridilla on suuri etumatka jatko-otteluihin. PSG:n mahdollisuudet Litmasen mukaan eivät ole suunnattomat, mutta toivoa on vielä olemassa. Ottelun suuria puheenaiheita on Litmasenkin mukaan Neymarin puuttuminen pelistä.

Mestarien liiga
Jari Litmanen
Tomi Hänninen

Harvemmin sellainen pelaaja, joka ei pelaa, on yhtä paljon otsikoissa ennen suurta ottelua kuin Neymar nyt. Neymar on lentänyt Brasiliaan hoitamaan jalkapöydän murtumaansa, joka pitää miehen pois kentiltä vähintään pitkään kevääseen, pahimmassa tapauksessa jopa MM-kisat.

Neymaria ei hankittu PSG:n paitaan siksi, että joukkue voittaisi Ranskan mestaruuden – hänet hankittiin siksi, että joukkue menisi mahdollisimman pitkälle Mestarien liigassa. Nyt tämä lupaus pitää lunastaa ilman häntä.

PSG:n joukkueesta puuttuu tiistaina kiistoton taituri, joka tuo voimaa yksi yhtä vastaan -tilanteissa. Hän on ollut kaudella odotetun tehokas ja parhaimmillaan esimerkiksi Mestarien liigan lohkovaiheessa loistava.

Joukkue pelasikin uskomattoman tehokkaan lohkovaiheen: maaliverkot heiluivat kiitettävästi. Mutta nyt ollaan tietysti aivan uudessa tilanteessa. Lohkovaihe on täysin eri asia kuin pudotusvaihe.

Toisaalta – Neymarin puuttuminen voi olla tietynlainen etu PSG:lle. Joukkueen pelaajistossa on hirmuinen halu näyttää, etteivät he ole vain Neymarin varassa. Eivätkä he olekaan. Viime kauden miehistöstä ovat kaikki avainpelaajat mukana ja viime kaudella joukkue hakkasi Barcelonan kotonaan 4-0.

Siis voitti 4-0 vastustajan, jossa Neymar silloin pelasi. Yhden tähden puuttuminen avaa aina väylän uusien sankaritarinoiden syntymiselle ja sille, että joukkue haluaa näyttää pystyvänsä kollektiivina korvaamaan supertähden.

Yksi tällainen, nälkäinen, hihaässä voisi olla Angel di Maria. Mies tuntee Realin kuin omat taskunsa, joukkueen entisenä pelaajana. Isoissa peleissä on aiemminkin nähty, miten ratkaisuvalmis Di Maria parhaimmillaan on. Edison Cavani puolestaan pääsee nyt jälleen ykkösviulistin rooliin kärjessä ja sekin voi olla joukkueelle etu ja ainakin Cavanille näyttöpaikka.

Kylian Mbappe haluaa näyttää, ettei viime kauden maalimäärät Monacossa olleet sattumaa ja Julian Draxler, että Yogi Löwin ei kannata unohtaa häntä ensi kesän MM-kisojen kaavailuissa. Eli ratkaisuvoimaa ja nimimiehiä vilisevä joukkue PSG on, ilman Neymariakin.

Mutta vastus onkin sitten kivikova. Real Madrid, voittamisen ammattilaiset. Real on voittanut kansainvälisillä kentillä kaiken mahdollisen yli kahden vuoden ajan. Joukkueen pelaajat tietävät ihan tarkkaan, mitä täytyy missäkin tilanteessa tehdä. Siellä ei mennä paniikkiin. Tästä saatiin hyvä muistutus ensimmäisessä ottelussa. PSG meni johtoon, mutta Real ei häkeltynyt lainkaan.

Joukkue vain lisäsi kierroksia koneeseen, tuli väkisin tasoihin ja sitten ohi. Kun kaikki odottivat, että kumpikin olisi tyytyväinen tulokseen – PSG niukkaan tappioon vierasmaalin kanssa ja Real voittoon tultuaan takaa – Real näytti jälleen, miksi he ovat juuri tämän joukkueen kanssa niin suuria: loppuhetkillä 3-1 maali ja samalla PSG:n kiivettävä vuori kasvoi huomattavasti.

Realille Mestarien liiga on ainoa kilpailu, jossa heillä on enää pelattavaa. La Ligan mestaruus on mennyt, cupista on tullut lähtö. Mestarien liigan hattutemppu, kolmas voitto perättäin, on sellainen tavoite, joka sytyttää kaiken voittaneen miehistön.

Lisäksi Realin tämä, kauan pitkään yhdessä ollut joukkue, tietää, että isoja muutoksia on edessä. Kesän siirtomarkkinoilla Real tulee olemaan huippuaktiivinen, pelaajia tulee menemään sisään ja ulos paljon.

Sekin motivoi, että juuri tämä joukkue voi vielä kerran voittaa isoja asioita yhdessä. Sekin on asia, jonka kautta Real ammentaa suosikin aseman jatkopaikkaan.

Jari Litmanen

Mestarien liigan neljännesvälierien toinen osaottelu Paris Saint-Germain–Real Madrid tiistaina 6.3. TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 21.15 alkaen.

Lue lisää:

Saari, joka on sekaisin Cristiano Ronaldosta – jalkapallon supertähdestä, joka tuoksuu jopa kuvissa hyvältä, on jokaisella jotain sanottavaa: "Hän juoksi autojen kanssa kilpaa"

Voiko PSG nousta ilman Neymaria? Pasasen papereissa jatko on pedattu Real Madridille: "Koko loppukausi on tämän illan varassa"

Suosittelemme

Tuoreimmat