Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Heittopaikkojen vähyys turhauttaa Lauri Markkasta, kun Chicago kipuilee avausviisikkonsa kanssa: ”Voi katsoa myös itseä peilistä”

Chicago Bullsin tulevaisuutta rakennetaan Markkasen sekä takamiesten Zach LaVinen ja Kriss Dunnin ympärille. Vielä kolmikko ei ole alkanut toimia.

NBA
Chicagon Lauri Markkanen heittää yli Indianan Darren Collisonin.
AOP

Chicago Bullsin Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA-liigassa on kääntymässä loppusuoralle. Viime aikoina Bulls on laittanut kokeneet pelaajat syrjään ja joukkueen peliesitykset ovat menneet alaspäin.

Lauri Markkanen on saanut kokea lähietäisyydeltä, että peli maailman huipulla on kovaa. Bullsin sikariporras keskittyy nyt jo tulevaisuuteen tuloksista välittämättä. Kun häviää nyt, voi tulevaisuudessa voittaa.

Seurajohto laittoi helmikuun loppupuolella sivuun kokeneet Justin Holidayn, Robin Lobezin ja Jerian Grantin antaakseen lisää vastuuta nuorille pelaajille.

Toimitusjohtaja John Paxsonin mukaan kyseessä on nuorten pelaajien kehitysohjelma. Hiljainen totuus on se, että mitä enemmän Bulls kärsii tappioita loppukauden aikana, sitä parempi mahdollisuus chicagolaisseuralla on saada korkea varausvuoro kesäkuun varaustilaisuudessa.

Pelaajien ajatusmaailma on kuitenkin toisenlainen.

- Pelaajien ja valmentajien tavoitteena on aina voittaa, emme ole tarkoituksella hävinneet otteluita. Lähdemme voittamaan joka ikistä ottelua, linjaa Markkanen painokkaasti Yle Urheilun haastattelussa.

- Kokeilemme nyt myös erilaisia viisikkoja. Esimerkiksi viime peleissä Bobby Portis on ollut aloituksessa. Pidemmän päälle tässä on myös paljon hyvää. Me nuoret saamme paljon peliaikaa. Opimme myös pelaamaan toistemme kanssa, vaikka juuri nyt meillä on vähän vaikeaa.

Miten saada kolmikko Markkanen–LaVine–Dunn toimimaan?

Bullsin tulevaisuutta rakennetaan Markkasen sekä takamiesten Zach LaVinen ja Kriss Dunnin ympärille. Kolmikko tarvitsee yhteisiä minuutteja kentällä, koska tulevaisuudessa se on ratkaisevassa roolissa Bullsin menestyksen kannalta.

Dunnin kanssa Markkanen on pelannut yhteen ajoittain erinomaisesti, mutta polvivamman jälkeen pelikentille palanneen LaVinen kanssa on ollut vaikeaa. Loukkaantumisten takia kolmikolla on yhteisiä pelejä takana vain runsaat kymmenen.

- Onhan siinä (yhteispelissä) ollut haasteita. Kriss Dunnin kanssa pelasimme jo alkukaudesta enemmän yhdessä ja se toimii mielestäni jo paljon paremmin. Yhteispelin löytäminen ottaa aikansa, koska olemme pelanneet yhdessä vain kymmenkunta peliä, mutta uskon että se tulee sieltä, kertoo Markkanen puhelimitse Chicagosta.

- Emme tällä hetkellä tiedä minkälaisiin paikkoihin hakeudumme kentällä ja pelityylit eivät ole vielä tuttuja toisillemme. NBA:ssa yritetään myös saada omia heittoja mikä on ymmärrettävää.

Erityisesti LaVinen paluu pelikuntoon on muuttanut Markkasen peliä. Suomalaisen heittomäärät ovat jääneet osassa pelejä alhaisiksi, kun takamiesten tarjoilu on tökkinyt.

Joskus suomalaisjätti saa ilmaan lähes 20 heittoa pelissä, kun osassa peleistä yritykset ovat jääneet vain seitsemään. Markkanen ei toisaalta pakota itseään vaikeisiin ratkaisuihin samalla tavalla kuin LaVine.

- Onhan se aika turhauttavaa, jos ei saa yhtään heittoa, vaikka pelifiilis tuntuisi hyvältä.

- Siinä tilanteessa voi katsoa myös itseä peilistä, että pitäisi olla aktiivisempi. Tiedän, että jotkut puhuvat valmentajan merkityksestä ja muista pelaajista, mutta on siinä myös omaa syytä, sanoo Markkanen.

Haasteena pelirytmi

Jäljellä olevista noin 20 ottelusta Markkanen toivoo voittojen lisäksi yhteispelin paranemista seuran tulevaisuuden kulmakivien kanssa.

Markkanen ei vaivaa päätään omilla heittomäärillään.

- Tämä on minulle ensimmäinen vuosi liigassa, joten en ota asiasta mitään stressiä. Kaikki on minulle uutta, eivätkä asiat voi mennä täydellisesti.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että Bullsin kesäloma alkaa huhtikuun alkupuolella, mutta Markkaselle tämä tarkoittaa kovan työnteon alkamista ensi kautta ajatellen. Kesän aikana hän pyrkii parantamaan fysiikkaansa sekä monipuolistamaan omaa hyökkäyspään pelaamistaan mies miestä vastaan tilanteissa.

Ensimmäinen 60 ottelua maailman parhaiden pelaajien joukossa ovat antaneet paljon, mutta samalla opettaneet mitä hänen tulevaisuutensa pitää sisällään.

Lue myös:

Markkasen luotsi antoi kovan ripityksen joukkueensa esityksestä: ”Suorastaan kammottavaa”

Tähtitakamiehen poissaolo ei näkynyt – Boston hurjasteli Markkasen Chicagon kumoon

Toinen eurooppalainen ylsi Markkasen perässä kovaan rajapyykkiin – Markkasen tulokasluokka matkalla kaikkien aikojen ennätykseen

ESPN: Lauri Markkasen yliopistovalmentajaa epäillään korruptiosta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat