Suur-Hamari johdatti Suomen joukkuetta – paralympialaiset avattiin näyttävin menoin

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in avasi paralympialaiset Pyeongchangissa.

Suomen paralympiajoukkue avajaisissa. Kuva: EPA

”Taistelkaa, pelatkaa reilusti, pitäkää hauskaa ja jatkakaa rajojenne rikkomista,” totesi Kansainvälisen paralympiakomitean puheejohtaja Andrew Parsons Pyeongchangin paralympialaisten avajaispuheessa.

Pyeongchangin paralympialaisten avajaiset jatkoivat siitä, mihin olympialaiset jäivät. Areenalla nähtiin niin eteläkorealaisia perinne-esityksiä kuin modernia tanssia, mutta paralympialaisiin osuvalla tyylillä: rumpua soittaneella rumpalilla oli proteesikäsi ja Etelä-Korean kansallislaulun esitti kuoro, jonka laulajat olivat pyörätuoleissa.

Kuva: EPA

Pohjois-Korea sai suuren huomion olympialaisten avajaisissa, ja näin kävi myös paralympialaisissa. Kim Jonghyonista ja Ma Yusta tuli ensimmäiset pohjoiskorealaiset paralympiaurheilijat, mutta hiihtäjät eivät kuitenkaan saapuneet stadionille olympialaisten tavoin Etelä-Korean urheilijoiden kanssa, vaan vasta heidän jälkeensä. Pohjois-Korean tavoin myös Georgia ja Tadzikistan osallistuvat ensimmäistä kertaa paralympialaisiin.

Kuva: EPA

Pyeongchangin avajaiset päättyivät perinteisesti paralympiatulen sytyttämiseen. Vancouverin paralympialaisissa vuonna 2010 curlingin hopeaa saavuttaneet Seo Soon-seok ja Kim Eun-jung saivat kunnian sytyttää tulen kuun muotoisessa padassa. Pyeongchangin paralympialaisiin osallistuu yli 670 urheilijaa 49 maasta. Suomen joukkueessa on 13 urheilijaa sekä kaksi opashiihtäjää.

Venäjä on suljettu kisoista, mutta 36 venäläisurheilijaa on saanut luvan kilpailla Pyeongchangissa. Kisoissa jaetaan 80 mitalia kuudessa eri lajissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, maastohiihdossa, jääkiekossa, lumilautailussa ja pyörätuolicurlingissa.

Kuva: EPA