Suora

  • Urheiluruutu

Tjumenin kisojen boikotointi tuonut jopa tappouhkauksia, Mäkäräinen ei ajatellut jättää kisoja väliin – "Sinne mennään, mihin IBU päättää kisat"

Osa ampumahiihtäjistä boikotoi Venäjällä järjestettäviä maailmancupkauden päätöskilpailuja. Kaisa Mäkäräinen sanoo kilpailevansa siellä, missä Kansainvälinen ampumahiihtoliitto päättää.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa MäkäräinenLehtikuva

*KONTIOLAHTI. *Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) päätti lopullisesti Etelä-Korean olympiakilpailujen aikana, että valtiojohtoisesta dopingohjelmatuomiostaan huolimatta kauden päätöskilpailut järjestetään Venäjällä, Tjumenissa. Päätös on nostanut vastareaktion ja useat urheilijat ja maat ovatkin päättäneet boikotoida kauden päätöskisoja.

Kanadan maajoukkue ilmoitti jo joulukuussa, ettei se lähde Venäjälle, jos kisat siellä järjestetään. Sittemmin rintamaan ovat liittyneet Yhdysvaltain ja Tshekin maajoukkueet ja muutama yksittäinen urheilija, muun muassa olympiahopea- ja kultamitalisti Ruotsin Sebastian Samuelsson.

Syynä on luottamuksen puute dopingtestaukseen, jota johtaa RUSADA – Venäjän antidopingtoimikunta, joka ei ole Maailman antidopingtoimiston WADA:n hyväksymä taho tällä hetkellä.

- Meidän mielestämme sinne on vaarallista jättää virtsa- ja verinäytteitä. Mielestämme se ei ole turvallista, sillä niitä voidaan manipuloida, kuten Sotshissakin tehtiin 2014, selittää maansa päätöstä Tsekin maajoukkueen Ondrej Moravec.

- Ihmiset, jotka ovat sanoneet mielipiteensä ja olleet kriittisiä, ovat saaneet vastaanottaa uhkauksia, Samuelsson jatkaa vielä listaa syistä, miksi hän on päättänyt jättää Tjumenin kisat väliin.

Samuelsson saanut tappouhkauksia

Samuelsson onkin saanut julkitulostaan paljon palautetta. Tukea hän on saanut maanmiehiltään, mutta joiltakin venäläisiltä on tullut negatiivista palautetta, tappouhkauksia myöten.

- Minusta tämä on tärkeä taistelu ja me haluamme puhtaan urheilun. Silloin meidän on tehtävä jotain tässä asiassa, Samuelsson jatkaa perustelujaan.

IBU:n päätös pitää kisat Venäjällä saattaa monet urheilijat vaikean päätöksen eteen. Muun muassa Saksan joukkueesta Erik Lesser ja Arnd Peiffer ovat olleet vahvassa vastustusrintamassa mukana, mutta Saksan joukkue on linjannut lähtevänsä Tjumeniin ja niinpä urheilullisisista syyt menevät poliittisten päätösten edelle. Moninkertainen arvokisamitalisti Moravec ymmärtää urheilijoiden dilemman.

- Urheilijoille tilanne on hankala ja outo. Osa taistelee vielä hyvistä sijoituksista maailmancupin kokonaiskilpailussa. Omalla kohdallani ei ole sitä tilannetta tällä kaudella, mutta meidänkin joukkueessamme asiasta keskusteltiin ja halukkailla olisi ollut mahdollisuus lähteä Venäjälle, Moravec kertoo.

Mäkäräinen ei ajatellut boikotointia

Tshekin joukkueessa kaikki päättivät pysyä rintamassa ja jättävät siis päätösviikonlopun väliin. Sen sijaan Ruotsin joukkueessa Samuelssonin linjaus on hänen omansa. Ruotsin liitto on päättänyt Venäjälle lähteä ja muun muassa olympiakisoissa kultaa ja viestihopeaa voittanut Hanna Öberg on tehnyt toisenlaisen päätöksen.

- Se on liiton ja IBU:n asia, että kilpaillaanko siellä vai ei. Itselläni meni alkukaudesta monta kilpailua ohi sairastelujen takia, joten minulla on intoa kilpailla kausi loppuun, Öberg perustelee omaa osallistumistaan.

Myös maailmancupin kokonaisvoitosta edelleen taisteleva Kaisa Mäkäräinen ei ole ajatellut päätöskisojen boikotointia.

- Silloin kun taistellaan kokonaiskristallipallosta, en usko, että kukaan miettii sitä suuremmin. Sinne mennään, mihin IBU päättää kisat. Ja uskon, että siellä on asiaa pohdittu ja toivottavasti tehty sen pohjalta oikeita päätöksiä, Mäkäräinen toteaa.

Tjumenissa kilpaillaan vielä kolme henkilökohtaista maailmancupin kilpailua 22.-25.3.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat