1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Santeri Kiiveri oli tyytyväinen super-g:n laskuunsa – pienen hyvitysprosentin vuoksi menestyminen on liki mahdotonta

Santeri Kiiveri teki supersuurpujottelussa muutaman virheen, jotka aiheutuivat pehmenneestä radasta. Suomalainen uskoo kuitenkin tulosten edelleen parantuvan kisaviikon edetessä.

Kuva: Paralympiakomitea / Harri Kapustamäki

Santeri Kiiverin vauhti riitti super-g:ssä sijaan yksitoista pystylaskijoiden luokassa. Järjestäjät kylvivät radalle suolaa, jotta se pysyisi kunnossa kaikille laskijoille, mutta varsinkin radan yläosa pehmeni päivän edetessä.

Vaikeutta lisäsi se, että kova pinta muuttui kesken käännöksen pehmeäksi. Suomalaislaskijakin huomasi yhdessä käännöksessä radan pettävän ja käännös valui pitkäksi. Kokonaisuutena Kiiveri oli kuitenkin tyytyväinen omaan laskuunsa.

- Ihan hyvä lasku. Oli kiva laskea taas. jotain pieniä virheitä tuli, mutta ei mitään suurempaa. Turhauttaa vaan, kun katsoo noita kärjessä olevia laskijoita. Aika isoja kertoimia on ajoissa. Huomaa, että siinä on parannettavaa tuleville kausille. Toivottavasti ainakin tulee jotain muutosta. Aika kovaa saa laskea, jos viisi sekuntia tuosta ottaa vielä pois, Kiiveri pohti.

Alppilajeissa laskijoiden aikaan siis lasketaan mukaan kerroin vammaluokan mukaan. Jo viime kauden MM-kisojen jälkeen laskijat olisivat halunneet muutiosta vauhtilajien kertoimiin, mutta se ei onnistunut kesken paralympiadin. Toiveissa on, että kertoimet muuttuvat ensi kaudelle.

Kiiverin kerroin on yli 97, kun voittoon laskeneella Sveitsin Theo Gmurilla kerroin on alle 84. Gmur on laskenut vauhtilajeja vasta tämän kauden. Kiiverin mukaan jo sen pitäisi paljastaa, että kertoimet eivät ole kunnossa.

- Kärjessä oleva laskee ensimmäistä kautta vaiúhtia ja voittaa mitaleja, joku on pielessä.

Suomalaislaskija katsoo kuitenkin jo hyvillä mielin kohti seuraavia kisoja. Tiistaina ohjelmassa on alppiyhdistetty, eli kierros super-g:tä ja kierros pujottelua. Tekniikkalajeissa kertoimet ovat paremmin kohdallaan ja pujottelu on Kiiverin vahvin laji.

- Ihan positiiviset odotukset. Toivottavasti saan pujottelussa noilta äijiltä pois tuon eron. Siinä pystyy sitten tsemppaamaan. Superkombiin on kuitenkin luvattu aika samanlaista säätä, mutta radan merkkaavat itävaltalaiset, niin se voi olla teknisempi. Se sopisi minulle, eli hyvillä filliksellä sinne.

Lue lisää:

Santeri Kiiveri laski 11. sijalle alppihiihdon supersuurpujottelussa

Santeri Kiiverin paralympiadebyytti tuotti sijan 13 – ”Ihan omantasoinen lasku”

Vuoden alppihiihtäjäksi valittu suomalaislupaus hakee menestystä kaikista Pyeongchangin alppilajeista – "Saadaan mielenkiintoinen setti, kun kaikki lasketaan"