1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Kollenin raskas 30 kilometrin matka sai Pärmäkosken epäilemään, yltääkö hän lainkaan pisteille – "Oli taistelua joka metri ja joka potku"

Krista Pärmäkoski yllättyi Holmenkollenin maalialueella nähdessään, että Marit Björgen oli voittanut sunnuntaisen 30 kilometrin kilpailun. Pärmäkoski tiesi itse jo hyvissä ajoin, ettei pysty taistelemaan palkintosijoista.

Krista Pärmäkoski Kuva: Lehtikuva

Krista Pärmäkoski totesi Pyeongchangin olympiakisojen jälkeen taistelevansa seuraavaksi tiiviisti sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon maailmancupin kokonaiskilpailussa. Holmenkollenin 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa hän keräsi kirimaaleissa ja seitsemännellä sijallaan 72 pistettä, mutta kolmatta sijaa hallussaan pitävä Yhdysvaltojen Jessica Diggins pani vielä paremmaksi 137 pisteellään.

Pärmäkoski myönsi Yle Urheilun haastattelussa, että päivä oli hänelle vaikea, joten tämän takia hän oli tulokseensa tyytyväinen.

- Jossain vaiheessa tuntui, että olenko tänään pisteilläkään. Oli taistelua joka metri ja joka potku. Raskas kisa, jossa kovaa hiihdettiin alusta asti. Huomasin, että kroppa alkaa olla tosi väsynyt. Ei ollut sellaista ilotulittelua enää kropassa, ihan vain väsymystä vastaan taistelua, Pärmäkoski kertoi.

Kotimatkaltaan Lahteen tavoitettu Pärmäkoski sanoikin tietäneensä jo toisen kirimaalin eli 7,2 kilometrin jälkeen, ettei hänellä ollut tänään mahdollisuuksia palkintosijoille. Hän odotti vauhdin hidastuvan kirimaalin jälkeen, mutta näin ei käynyt, päinvastoin.

- Sen jälkeen lähdin vain tekemään omaa hiihtoani.

Suksienvaihtotaktiikka ei vaikuttanut sijoitukseen

Pärmäkosken mukaan hänen kohdallaan suksien vaihto ei noussut ratkaisevaan rooliin. Hän vaihtoi suksensa vasta viimeisellä lenkillä. Kisan voittaja Marit Björgen vaihtoi suksensa jo kisan puolivälissä, kun taas kolme seuraavaa sijaa ottaneet hiihtäjät eivät vaihtaneet suksia lainkaan.

- Varmasti ratkaisevaa oli se, minkätyyppiset sukset olivat. Jos oli kaksi hyvin lähellä toisiaan olleet parit, niin kannatti vaihtaa, mutta jos yksi oli ylivertainen pari, niin niitä ei kannattanut vaihtaa, Pärmäkoski totesi.

- Minun sijoitustani ei olisi muuttanut se, jos olisin vaihtanut siinä jo puolivälissä.

Björgen yllätti

Kilpailun voittaja, jo seitsemännen Holmenkollenin 30 kilometrin kilpailun voittanut Marit Björgen onnistui taktiikassaan täydellisesti. Pärmäkoski uskoi norjalaisen hyötyneen siinä, ettei hän osallistunut lainkaan kirimaalikilpailuihin, vaan keskittyi hiihtämään vain omaa vauhtiaan. Björgenin voitto yllätti kuitenkin Pärmäkoskenkin.

- Täytyy sanoa, että olin aika yllättynyt, kun ylitin maaliviivan ja katsoin, kuka on päivän voittaja, että hetkonen! Marit oli noussut sinne, Pärmäkoski naurahti ja sanoi, ettei ollut tietoinen tästä tilanteesta kisan aikana

- Tosi kova suoritus. Se kertoo vain siitä, että hän on – niin kuin jo useamman vuoden ajan ollut – parhaimpia kolmenkympin hiihtäjiä.

Lue myös:

Marit Björgenin taktiikka täyttä timanttia – historiallinen seitsemäs voitto Holmenkollenilla