1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Maailmancupin ykkönen Mäkäräinen suhtautuu viileästi johtoasemaansa – asiantuntija: "Kuzmina on ihan hukassa penkalla"

Kaisa Mäkäräinen kasvatti johtoaan maailmancupin kärjessä Kontiolahdella. Ennen yhteislähtökilpailua Mäkärinen johti Anastasia Kuzminaa 35 pisteellä. Nyt ero on 53 pistettä.

Kuva: Tomi Hänninen

Ampumahiihdon maailmancupin voittotaistelu on todella tiukka. Kaisa Mäkäräinen johti ennen Kontiolahden yhteislähtökilpailua maailmancupia 35 pisteellä. Todellisuudessa hän lähti kilpailuun kuitenkin jahtaamaan Anastasia Kuzminaa.

Maailmancupin voittoa ratkottaessa nimittäin jokaiselta kilpailijalta miinustetaan kokonaispisteistä kahden huonoiten sujuneen kisan pisteet. Tässä tilanteessa Kuzmina johti Mäkäräistä kahdella pisteellä ennen sunnuntain yhteislähtökilpailua.

Mäkäräinen oli yhteislähtökilpailussa hienosti neljäs. Kuzmina jäi heikon ammunnan seurauksena 16:nneksi.

Kilpailun jälkeen Mäkäräinen otti johdon maailmancupin todellisessa tilanteessa. Mäkäräisellä on tuossa tilanteessa nyt 624 pistettä ja Kuzminalla 608 pistettä. Eroa on siis Mäkäräisen hyväksi 16 pistettä.

Kaksikon niskaan hengittävät Dorothea Wierer, Laura Dahlmeier ja Daria Domracheva. Kolmikosta jokainen jäi sunnuntaina Mäkäräisen taakse yhteislähtökilpailussa.

Mäkäräinen itse suhtautuu johtoonsa maltillisesti, sillä pisteitä on vielä paljon jaossa.

– Ei kannata vielä tehdä liian suuria johtopäätöksiä, eikä missään nimessä juhlia oikeastaan kenenkään. Jäljellä on viisi kilpailua, joista jokaisesta voittaja saa 60 pistettä. Sieltä voi vielä kaukaakin nousta tyttöjä.

Anastasia Kuzmina ja Kaisa Mäkäräinen. Kuva: AOP

Suomalaisen pahimmalla kilpakumppanilla Anastasia Kuzminalla oli vaikea viikonloppu. Kontiolahdelta käteen jäivät sijat 30, 12 ja 16. Yhteislähtökisassa Kuzmina ampui jopa kuusi sakkoa.

– Kaisalla on erittäin hyvä tilanne maailmancupissa. Kuzmina on ihan hukassa penkalla. Hiihto kyllä kulkee, mutta ammunta on sekaisin. Se tietää hyvää Kaisalle, Yle Urheilun asiantuntija Paavo Puurunen arvioi.

Puurusen mukaan maailmancupin voitto näyttää ainakin tässä vaiheessa kahden kaupalta. Mäkäräisen on kuitenkin pysyttävä loppukausi terveenä, jotta maailmancupin voitto on mahdollinen.

Holmenkollenillakin keskittyminen henkilökohtaisiin kisoihin

Maailmancupissa on jäljellä viisi yksilökilpailua, joista ensimmäinen käydään ensi torstaina Holmenkollenilla.

Mäkäräinen matkustaa tiistaina Norjaan. Hän ei käy vielä tuolloin suksilla tai ampumassa. Osittain syynä on se, että lentojen välillä on tiukka vaihto, joten täysin varma ei voi olla siitä, että tavarat ehtivät urheilijoiden kanssa samaan kyytiin.

Keskiviikkona Mäkäräinen käy ladulla harjoittelemassa. Torstaina hän osallistuu pikakisaan.

Viestit jäävät kuitenkin näillä näkymin Mäkäräiseltä väliin myös Holmenkollenilla.

– Meillä on maapisteissä aika hyvä tilanne. Pojilla sen sijana on eri tilanne. Heille viimeinen viestikin on vielä tärkeä.

Kausi alkaa jo hieman painaa Mäkäräistä, koska kisoja on tiuhaan tahtiin. Holmenkollenilla kisojen välillä ehtinee kuitenkin palautua riittävästi.

– Holmenkollenilla on onneksi taukoa sprintin jälkeen. On raskasta hiihtää joka päivä kilpaa.

Tilanne maailmancupissa (ilman pistevähennyksiä):

  1. Kaisa Mäkäräinen (FINJ) 666 pistettä
  2. Anastasia Kuzmina (SVK) 613 pistettä
  3. Dorothea Wierer (ITA) 568 pistettä
  4. Laura Dahlmeier (GER) 566 pistettä
  5. Daria Domracheva (BLR) 527 pistettä

Lue myös:

Mäkäräinen tyytyväinen yhteislähtökisaan – yksi laukaus jäi harmittamaan: "Karkasi ihan totaalisesti"

Mäkäräinen jäi ulos palkintopallilta, otti silti kaulaa Kuzminaan maailmancupin voittotaistelussa – yllättävä kolmikko kärjessä