1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Pyeongchangin suolatut paralympialadut saivat kiitosta suomalaishiihtäjältä: "Aikani parani 18 minuuttia viime vuoden maailmancupkisasta"

Inkki Inola hiihti 10. sijalle ja Rudolf Klemetti oli 12:s paralympialaisten 20 km:n maastohiihdossa.

Inkki Inola hiihti 10. sijalle. Kuva: Paralympiakomitea

Lämpimässä säässä kylpevän Alpensian hiihtostadionin laduilla kilpailtiin maanantaina maastohiihdon 20 kilometrin vapaan hiihtotavan paralympiamitaleista. Kaksi näkövammaluokassa kilpailevaa suomalaishiihtäjää starttasi kisaan yhdessä oppaidensa kanssa.

Lämpömittari kipusi maanantaina aamupäivällä ennen lähtöä reiluun kuuteen plusasteeseen lumenpinnan ollessa pari astetta pakkasella. 20 kilometrin matka kierrettiin neljä kertaa viiden kilometrin lenkkeinä.

Inkki Inolalle startti oli uran ensimmäinen paralympialaisissa. Hän hiihti oppaansa Vili Sormusen kanssa tasaisen kilpailun ja oli 14 hiihtäjän joukossa lopputuloksissa sijalla 10.

- Ihan ok kilpailu, Inola summasi suorituksensa maalialueella.

- Alku meni tosi hyvin. Keli oli liukas ja pääsin vetämään rennosti. Kolmannella kierroksella latu alkoi olla kuitenkin sen verran muussia, että se otti sääriin ja veti vähän jumiin. Yleensä vahvuuteni on ollut ylämäet. Nyt jouduin antamaan niissä tavallista enemmän tasoitusta. Viimeisessä ylämäessä saatiin kuitenkin puolalaisia jätettyä, että sillä tavalla toimi ihan ok, Inola virnisti.

Myös opas Vili Sormunen oli tyytyväinen kaksikon debyyttiin paralympialaduilla.

- Alkuun tuntui, että minulla oli ehkä vähän liukkaampi suksi. Lopussa jouduin kuitenkin ihan työstämään, kun lyötiin puolalaisia karkuun.

Inolan ja Sormusen päätavoite on keskiviikkona hiihdetävässä perinteisen hiihtotavan sprinttikisassa. Kisat päättyvät kaksikolla lauantaina käytävään 10 kilometrin kisaan.

Konkari paransi aikaansa huimasti

Rudolf Klemetille Pyeongchangin paralympialaiset ovat jo uran neljännet.

Konkari kertoi odotelleensa kisafiiiksen syttymistä Koreaan saapumisestaan asti ja iloitsi kisan jälkeen tunnelman löytyneen viimeisellä mahdollisella hetkellä.

- Yhtään liian aikaisin se ei tullut. Alkuverryttelyssä helikopteri lensi pään päällä ja suuren urheilujuhlan tuntu saapui juuri oikealla hetkellä.

Klemetti aloitti vuosi sitten työskentelyn uuden oppaan, Jaakko Kallungin kanssa. Kaksikko ylsi 20 kilometrin kisassa sijalle 12.

- Hyvällä vauhdinjaolla lähdettiin hiihtämään. Latu oli nyt suolattu toisin kuin vuosi sitten parahiihdon maailmancupkisassa. Loppuaikani oli tänään 18 minuuttia parempi kuin viime vuonna. Siinä huomaa eron, ei ollut ihan niin rankkaa.

- Oman tason kavereihin kun vertaa omaa vauhtia, niin yksi jäi tänään taakse ja toinen meni eteen, että keskimäärin ihan onnistunut suoritus, Klemetti virnisti.

Opas Jaakko Kallunki oli samoilla linjoilla.

- Etukäteen erityisesti mietityttänyt tunnelilasku onnistui meillä oikein hyvin. Sekin oli tänään hyvin suolattu ja hyvässä kunnossa. Vauhdinjaollisesti tehtiin tasainen ja oman kunnon mukainen hyvä suoritus.

Klemetti on Inolan tavoin mukana keskiviikon sprintissä ja lauantain 10 kilometrillä.