1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Suur-Hamari tuuletti paralympiavoittoa kauden pahimmalla kaatumisella – unelman toteutuminen herkisti: "Ei tullut ensimmäisenä mieleen, kun makasin moottoripyöräkolarin jälkeen sairaalapedillä"

Matti Suur-Hamari täydensi kultamitalikokoelmaansa paralympiavoitolla. Suomalainen onnistui laskemaan viisaasti huonokuntoisella radalla.

Kuva: Lehtikuva

Matti Suur-Hamari toi paralympialaisten ensimmäisen suomalaismitalin voittamalla lumilautacrossin Pyeongchangissa. Finaalissa yhdysvaltalainen Keith Gabel kaatui laskun alkuvaiheissa ja Suur-Hamari onnistui laskemaan virheettömästi maaliin.

Nyt MM-voiton, X Gamesin kultamitalien ja maailmancupin ykkössijan rinnalle voi asettaa paralympiakullan.

– Aika huikeat tunnelmat, niin kuin varmaan tuossa maaliviivalla näkyi, Suur-Hamari myhäili Yle Urheilun haastattelussa.

– Tajusin, että vitsi, tämä tuli todelliseksi. Sitten hävisi kontrolli koko hommasta. Vedin kauden pahimmat pannut tuohon maaliviivalle. Ei se paljon haitannut.

Suur-Hamarin mukaan kisa käytiin erittäin huonokuntoisella radalla, sillä sää lämpeni päivän aikana. Lisäksi lähtöportin tekniset ongelmat venyttivät urheilijoiden päivää.

– Minulle ei lähtökohtaisesti sovi ollenkaan tuollainen tiukka rata, olen enemmän vauhtilaskija. Sitten tuli vähän portin kanssa ongelmia, viivytyksiä. Tämä on ollut tosi pitkä päivä, Suur-Hamari huokasi.

– On kyllä mahtava tulla maaliviivan yli ykkösenä tuollaisen päivän jälkeen.

Suomalainen painotti, että voittolaskussa tärkeintä oli pitää pää kylmänä. Suur-Hamarin kilpakumppani kaatui niin välierässä kuin finaalissakin.

– Rata alkoi lämmetä ja se oli tosi pomppuinen. Viimeisessä erässä koko rata oli perunapeltoa. Startti piti ottaa tarkasti ja sitten kun pääsi keulille, olla tosi viisas laskija. Se oli minun vahvuuteni tänään.

Suur-Hamarin ura on edennyt nopeasti lajin huipulle, mutta ensimmäiset paralympialaiset neljä vuotta sitten päättyivät kauas kärkitaistelusta.

Lumilautailija myönsi, että kultajuhlia saattavat sävyttää onnen kyyneleet.

– Kun 2009 makasin moottoripyöräkolarin jälkeen sairaalapedillä, ei ihan ensimmäisenä tullut mieleen, että tänään ripustetaan paralympiakultamitali kaulaan, Suur-Hamari tunnelmoi.

– Voihan se olla, että tulee tippa linssiin illalla, kun Maamme-laulu soi.

Lue lisää:

Suur-Hamari taituroi paralympiakultaa!

Matti Sairasen tie lumilautacrossissa päättyi aikalaskuun - "Tämä nyt on tällainen Matti-spesiaali"

"Proteesista ei muuta hyötyä kuin se, ettei varpaita palele" – Matti Suur-Hamari tähtää kultaan Pyeongchangissa ja toivoo sitten haastavansa myös vammattomat laskijat lumilautacrossissa