1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Sirpa ja Veijo Suur-Hamari jäivät sanattomaksi poikansa paralympiakullasta – "Uskaltaako sitä toista mitalia toivoa?"

Matti Suur-Hamarin vanhemmat olivat paikan päällä Pyeongchangissa juhlistamassa poikansa paralympiakultaa.

Matti Suur-Hamari sai onnittelut yhdysvaltalaiselta Keith Gabelilta finaalilaskun jälkeen. Kuva: OIS/IOC

Jeongseonin alppikeskuksen maalialueella liehui suuri Suomen lippu. Kun kuuluttaja kuulutti Pyoengchangin paralympialaisten lumilautacrossin voittajan nimen, lippuun tuli lisää liikettä ja desibelit nousivat. Sirpa ja Veijo Suur-Hamari seurasivat onnellisena poikansa Matin kukitusta.

31-vuotias imatralainen on kulkenut pitkän matkan kansainvälisestä debyyttikaudestaan ja Sotshin paralympialaisten 11. sijastaan tähän hetkeen: paralympiavoittajaksi.

- On tosi hieno päivä! Aivan upea, huoahti Sirpa Suur-Hamari.

- Liian hieno, Veijo Suur-Hamari naurahti vaimonsa vieressä.

Sirpalla oli jo valmiiksi peukalossa kultamitalit lakattuna onnea tuomaan, mutta kisajännitystä tämä ”onnenkalu” ei pystynyt poistamaan.

- En tällä hetkellä osaa edes sanoa mitään. Tämä koko hänen matkansa on ollut niin hieno. Nämä neljä vuotta Sotshista tähän päivään. Kun hän päätti, että tälle tielle lähdetään, se on ollut niin todella hieno matka, Sirpa kertoi ja vakuutti Veijon kanssa, että tämä paralympiakulta oli täysin ansaittu.

Sirpa ja Veijo Suur-Hamari Kuva: Yle

Vanhempien suurin huoli kisan jälkeen olikin siinä, ehtivätkö he illan mitalienjakotilaisuuteen, sillä matka alppikeskuksesta mitaliseremoniapaikalle ei taitu hetkessä. Onneksi sopiva kyyti löytyi ja vanhemmat pääsivät todistamaan poikansa juhlahetkeä.

Suur-Hamarin mitalijuhlat saattavat vielä saada jatkoakin, sillä hän kilpailee vielä banked slalomissa. Tämä lasketaan perjantaina ja ainakin lähtökohdat kisaan ovat hyvät: Suur-hamari on nimittäin sekä lumilautacrossin että banked slalomin hallitseva maailmanmestari.

- Uskaltaako sitä toista mitalia toivoa? Aina meillä on kuitenkin peukut pystyssä, Sirpa Suur-Hamari sanoi ja vilautti kultamitalipeukaloaan.

_Korjaus kello 16.38: _Suur-Hamari on kotoisin Rovaniemeltä, mutta on asunut jo vuosikausia Imatralla.

Lue myös:

Suur-Hamari taituroi paralympiakultaa!

Suomelle mitali! Suur-Hamari kultataistossa

Suur-Hamari tuuletti paralympiavoittoa kauden pahimmalla kaatumisella – unelman toteutuminen herkisti: "Ei tullut ensimmäisenä mieleen, kun makasin moottoripyöräkolarin jälkeen sairaalapedillä"

Näin Suur-Hamari sai kultamitalinsa!