1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Paralympialaisten lämpenevä kevätsää koettelee hiihtoladulla – ”Siellä mentiin taas ihan nilkkoja myöten”

Pyeongchangin paralympialaisissa pystyhiitäjien luokassa kilpaileva Juha Härkönen oli tiistaina käydyn ampumahiihdon 12,5 kilometrin kisassa 10. Kisajärjestäjät yrittävät pitää yllä olosuhteita suolaamalla latuja.

Kuva: Harri Kapustamäki, paralympiakomitea

Juha Härköselle tiistain matka oli toinen Pyeongchangin paralympialaisissa. Sää lauantaina käydystä avauskisasta oli kuitenkin muuttunut. Starttipaikalla mitattiin kisan alussa lähes +12 asteen kevätlukemat, eikä lumenpintakaan ollut kuin aavistuksen miinuksella. Se tuntui tänään suomalaisen kintereissä.

– Kyllä huomasi ladulla, että kaikissa suolaamattomissa kohdissa mentiin ihan nilkkoja myöten. Vauhti meni siihen, Härkönen huokaisi maalissa kisan jälkeen.

Hän kamppaili 12,5 kilometrin kisassa suksiongelmien kanssa, mutta oli kuitenkin hiihtoonsa selvästi avausmatkaa tyytyväisempi

– Lauantain pikamatkan tuoma muulinpotku auttoi, jaksoin painaa tänään tasaisen tappavaa kyytiä. Mutta kyllä nämä pikku tirriäiset hakkaavat ladulla niin maailman kauheasti, että ne vain singahtaa edelle, raskatekoisempi Härkönen päivitteli.

– Lisäksi sukseni petti tänään kesken kaiken. Se kesti ensimmäisen kierroksen, mutta hyytyi sitten. En tiedä mikä siinä oli. Uskon, että huolto teki kaiken niin kuin pitikin. Ladulla on kuitenkin sen verran kosteampaa, että ehkä tämä kalustoni ei kelvannut siihen.

Ammuntapaikalla kulki

Härkönen oli ainoa kisan neljästätoista osallistujasta, joka ampui kaikilla neljällä ampumapaikalla puhtaasti.

– Viimeisen ampumapaikan kolmatta laukausta odottelin tuulenpuuskassa varmaan yhden sakkokierroksen verran, mutta maltoin. Moni ei malttanut ja katselin, että siellä ne kiertelivät rinkiä omaksi ilokseen.

Härkösellä on vielä edessään yksi, 15 kilometrin kisastartti Koreassa.

– Kylllä minä jaksan! Levähtelen nyt pari päivää ja käyn katselemassa kylillä, mitä siellä näkyy. Tässähän alkaa vanha vasta vertyä.

Matkan paralympiakultaa juhli Ranskan Benjamin Daviet, hopeaa otti Ukrainan Ihor Reptyukh ja pronssia Kanadan Mark Arendz.