Jari Litmanen: "Pitääkö Mourinhon taika?"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen odottaa Manchester Unitedin ja Sevillan kamppailusta vähämaalista ja lähtökohdiltaan erittäin tasaista. Sevilla on pienehkö suosikki, mutta Jose Mourinholla on toisaalta rutkasti kokemusta vastaavista tilanteista.

Mestarien liiga
Paul Pogba ja Jose Mourinho
Manchester Unitedin päävalmentaja Jose Mourinho antoi ohjeita Paul Pogballe 0-0-tasapeliin päättyneessä avausosassa helmikuussa.AOP

Jose Mourinho sai mitä halusi Sevillasta. Hän halusi jälleen kerran siirtää ratkaisun toiseen otteluun ja kotikentälle. Näin hän on tehnyt jo vuosien ajan Mestarien liigassa menestyksekkäästi. Todennäköisesti juuri Mourinho ymmärtää kahden ottelun peluuttamisen ja logiikan paremmin kuin yksikään muu huippumanageri/valmentaja.

Tiistaina nähdään, pitääkö Mourinhon taika taas kerran kotikentällä.

Sevilla oli selvästi aktiivisempi ja parempi joukkue ensimmäisessä kohtaamisessa. Vain David De Gean huipputorjunnat pitivät ManU:n mukana pelissä. Tasapeli toi Sevillalle pienen edun, sillä yhdenkin tehdyn maalin merkitys tuli ensimmäisen ottelun kautta suureksi. Etukäteen pienimaalinen tasapeli, tai peräti maaliton, on ehkä todennäköisin tulos, Sevilla lähtee peliin pienenä suosikkina jatkopaikkaa ajatellen.

Toisaalta suhdanteet ovat jonkin verran muuttuneet sitten edellisen ottelun. ManU on nostanut itseluottamustaan nappaamalla Valioliigassa maukkaan voiton Chelseasta ja nousemalla lähes mahdottomasta tilanteesta voittoon Crystal Palacea vastaan. Viime lauantaina ManU voitti arkkivihollisensa Liverpoolin.

David de Gea torjuu
David de Gean huipputorjunnat pitivät ManU:n avausosassa pinnalla.AOP

Vaikka loukkaantumiset ovat haitanneet Mourinhon palapeliä, on erilaisilla yhdistelmillä tullut tulosta. Nämä viime aikojen tulokset ovat hyvin todennäköisesti varmistaneet ManU:n paikan neljän parhaan joukossa sarjassa, joten sitä kautta paineet ovat vähän pienemmät: joukkue pääsee lähtemään todella hyvästä tilanteesta Sevillan haastamiseen.

Paul Pogbaa ei maanantaina näkynyt ManU:n harjoituksen avoimessa osassa. Mourinho tosin väitti, että Pogba liittyi harjoituksiin, kun media oli paikalta häipynyt. Tiedä häntä, mutta ainakin yksi asia pisti median silmään: Zlatan Ibrahimovic oli palannut harjoitusvastuuseen. Tuskin hänellä on mitään isoa roolia tarjolla tiistaina, mutta Mourinho saattaa ottaa penkille vanhan luottomiehensä – jos tilanne vaatii, Zlatan voi tuoda jotain uutta hyökkäyspeliin.

Hyökkäyspäähän vaihtoehtoja on muutenkin mukavasti, joten puolustus onkin se suurempi kysymysmerkki. Vaikka ManU:n puolustus on pitänyt nimenomaan De Gean johdolla hyvin, keskustassa on vaihtuvuus ollut loukkaantumisten vuoksi runsasta. Yleensä sieltä on kuitenkin löytynyt pari tervettä topparia, ja näin varmaan käy jälleen tiistaina.

Vincenzo Montella ja Sevillan pelaajia.
Päävalmentaja Vincenzo Montella seurasi Sevillan pelaajien valmistautumista Old Traffordilla.AOP

Sevilla saapui Manchesteriin rentona ja täynnä itseluottamusta, silminnäkijöiden mukaan. Joukkue haluaa karistaa niskastaan Eurooppa-liiga -joukkueen maineen, ja se tapahtuisi loistavasti pudottamalla ManU jatkosta ja vielä Old Traffordilla. Mourinho muistutteli mediatilaisuudessaan toistuvasti Sevillan vaarallisuudesta ja laadusta. Sevillan valmentaja Vincenzo Montella taas esiintyi erittäin rennosti ja luottavaisesti – varmasti juuri tämän viestin italialainen haluaa joukkueelleen antaa.

ManU on lyötävissä, jos joukkue pelaa tasollaan ja iloisesti.

Tähän antaa lisää pontta joukkueen pelit Liverpoolia vastaan lohkovaiheessa. Sevilla pystyi Anfieldin euro-iltatunnelmassa laittamaan vahvasti kampoihin ja nappasi 2-2 tasapelin. Tästä voi hyvin ottaa tavoitteen myös Old Traffordille. Sama tulos veisi espanjalaiset kahdeksan parhaan joukkoon – ja aiheuttaisi samalla ainakin brittijalkapallon ystäville melkoisen yllätyksen.

Jari Litmanen

Suosittelemme

Tuoreimmat