Paralympiakomitea toivoo yhdenvertaista kohtelua: Porilaisten marssin soittamatta jättäminen on osa isompaa keskustelua

Matti Suur-Hamarin paralympiavoiton kunniaksi ei kuultu Porilaisten marssia. Perinteisesti Porilaisten marssi on soitettu vain olympiavoittajille, mutta traditio saattaa muuttua.

urheilu
Matti Suur-Hamari
Matti Suur-Hamari toimi Suomen joukkueen lipunkantajana paralympialaisten avajaisissa.AOP

Ylen tv-lähetyksessä ei soitettu Porilaisten marssia, kun lumilautailija Matti Suur-Hamari voitti kultaa Pyeongchangin paralympialaisissa. Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen perusteli ratkaisua pitkällä perinteellä. Porilaisten marssi on tradition mukaan soitettu vain ja ainoastaan olympiavoittajille.

Suomen Paralympiakomitea otti kantaa aiheesta nousseeseen keskusteluun tiistaina.

– Olympialaiset ja paralympialaiset ovat eri kilpailu mutta eivät eriarvoinen kilpailu. Suomen Paralympiakomitean näkökulmasta Porilaisten marssin soittamatta jättäminen on osa isompaa vammaishuippu-urheilun yhdenvertaisuuskeskustelua. Samaa keskustelua, jota käytiin esimerkiksi taannoisen Leo-Pekka Tähden vuoden urheilija -valinnan alla, jolloin niin kansan ääni kuin urheilutoimittajien äänestys katsoivat vammaisurheilun ja vammattomien urheilun samanarvoiseksi, Paralympiakomitean tiedotteessa sanotaan.

– Suomen Paralympiakomitea ja Yle ovat keskustelleet asiasta ja Paralympiakomitea toivoo, että jatkossa käytössä olisi yhdenvertainen traditio.

Yle Urheilun Pokkisen mukaan päätöksessä noudatettiin perinteitä, eikä Porilaisten marssin soittaminen ole aikaisemmin noussut samalla tavalla keskusteluun paralympialaisten yhteydessä. Perinne saattaa jatkossa muuttua.

– Kysymys aiheesta on hyvä ja oikeutettu. Istumme varmaan aika pikaisesti näiden paralympialaisten jälkeen alas pohtimaan Porilaisten marssin traditiota – laajennetaanko soittoa koskemaan myös paralympialaisvoittoja, luovutaanko koko traditiosta vai viritetäänkö sitä muuten, Pokkinen sanoi maanantaina.

Koko Porilaisten marssi -keskustelu kertoo myös siitä, että paralympialaisten kiinnostavuus on kasvanut.

– Tämän faktan on tiedostanut myös Yle, mistä kertoo esimerkiksi nelinkertaiseksi kasvaneet lähetysmäärät Sochin paralympialaisista Pyeongchangin paralympialaisiin. Yle lähettää lähes 80 tuntia lähetystä Pyeongchangin paralympialaisista, kun Sotshin paralympialaisten vastaava luku oli noin 20 tuntia, Paralympiakomitean tiedotteessa sanotaan.

– Haluamme että yhdenvertaisuus toteutuu mediassa ja viestinnässä. Urheilugaalan ja kultamitalistien Porilaisten marssin soiton yhteydessä tullut palaute ovat hyviä esimerkkejä siitä, että myös suomalainen kansa tukee vammaisten urheilijoiden yhdenvertaista asemaa mediassa, sanoo Paralympiakomitean puheenjohtaja Mina Mojtahedi.

Lue myös:

Porilaisten marssi ei soinut Matti Suur-Hamarille – päätöksessä noudatettiin pitkää perinnettä

Suosittelemme

Tuoreimmat