Suora

  • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.
  • March Madness: North Dakota Bisons - Duke 23.3.
  • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
  • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
  • Urheilustudio
  • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
  • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
  • Planica, miesten joukkuemäki
  • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit

Oispa kaljaa! SM-liigan pudotuspelit alkavat kuivin suin, mutta kaksi joukkuetta haluaa alkoholijuomat katsomoon jo tänä keväänä

SaiPa ja JYP ovat hakeneet aluehallintovirastoilta lupaa anniskella alkoholijuomia jäähalliensa yleisissä katsomoissa kevään kiekko-otteluissa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
SaiPa-fanit
Lappeenrannan SaiPan kannattajat saattavat saada nauttia alkoholijuomia katsomossa jo tänä keväänä.AOP

Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa tiistain pudouspeliotteluita. Kuuntele suoraa lähetystä kello 18.02 alkaen täältä.

Kevään tosipelit alkavat tänään tiistaina, mutta kiekkofanit joutuvat nauttimaan niistä kuivin suin – ainakin vielä tällä viikolla. Maaliskuussa voimaan astunut lakimuutos sallisi alkoholijuomien viemisen katsomoon, mutta lupaprosessit ja käytännön järjestelyt viivästyttävät muutoksen täytäntöönpanoa.

SM-liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohtaavat Lappeenrannan SaiPa ja Lahden Pelicans sekä Porin Ässät ja Rauman Lukko. Tästä nelikosta SaiPa on hakenut lupaa katsomossa olevalle anniskelualueelle.

– Emme ole saaneet lupia vielä. Haussa on kyllä. Katsotaan, miten asiat etenevät, SaiPan toimitusjohtaja Marko Ek vahvistaa.

– Tietystä katsomolohkosta on tarkoitus tehdä ravintolakatsomolohko, tai K-18 alue, millä nimellä sitä nyt sitten kutsutaankaan.

Olutta muovimukeissa.
Maria Galan Clik / AOP

Alkoholilain kokonaisuudistus on tuomassa oluttuopit ja muut alkoholijuomat urheilutapahtumien katsomoihin. Aikaisemmin alkoholia on saanut juoda käytävillä, urheiluhallien ravintoloissa ja aitioissa, mutta yleiseen katsomoon tuopin kanssa ei ole ollut asiaa.

Uuden alkoholilain myötä tämä muuttuu, mutta anniskelualueen ehtona on se, että kyseinen katsomotila on varattu yksinomaan 18 vuotta täyttäneille.

– Lupateknisesti esimerkiksi jäähallit voivat hakea koko katsomoalueen anniskelualueeksi ja tilaisuuskohtaisesti sitten rajata katsomosta anniskeluun K-18 -osioita. Katsomoiden käytännön rajaus ja valvonta tulee arvioida tapauskohtaisesti, Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas sanoi Ylelle helmikuussa.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella pelaavista Pelicans, Ässät tai Lukko eivät ole hakeneet anniskeluoikeutta katsomoon.

– Haemme lupia ensi vuodelle. Emme ruvenneet tässä vaiheessa kautta muuttamaan käytäntöjä ja toimenpiteitä. Aitioissa saa toki normaalisti nauttia alkoholia katsomon puolella, mutta yleisessä katsomossa ei, Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu sanoo.

Myös JYP tekemässä muutosta jo tänä keväänä

SM-liigan pudotuspeleissä pelaavista joukkueista SaiPan lisäksi Jyväskylän JYP on hakenut anniskeluoikeutta katsomoon jo tälle keväälle.

– Pyrimme laajentamaan [anniskelu]aluetta yhteen katsomonosaan niin nopeasti kuin se on mahdollista, JYPin toimitusjohtaja Aku Vallenius kertoo.

JYP fanit
AOP

Muilla liigajoukkueilla suunnitelmissa on tehdä muutokset Pelicansin tapaan ensi kaudelle. Tappara harkitsee asiaa jo pudotuspeleihin, mutta lopullista päätöstä ei ole tehty.

Kärpät kokeili anniskelukatsomoa runkosarjan lopulla HIFK:ta vastaan, mutta toimitusjohtaja Tommi Virkkusen mukaan pudotuspeleissä katsomossa ei anniskella alkoholia. Kärppien kokeilu muistutti kuitenkin enemmän perinteistä ravintolakatsomoa.

Historiaa liigaseurat eivät pääse kuitenkaan tekemään, sillä viime lauantaina pelattu jääpallon Bandyliigan loppuottelu oli tiettävästi ensimmäinen suomalainen urheilutapahtuma, jossa katsomossa sai nauttia alkoholijuomia.

Tapahtumaa järjestänyt Lappeenrannan Veiterä sai luvat kuntoon yllättävän nopeasti. Anniskelulupia urheilukatsomoihin on voinut hakea aluehallintovirastoilta maaliskuun alusta.

Hakemuksen käsittelyssä kestää yleensä noin kuukausi

Ylitarkastaja Juuso Nieminen Valvirasta kertoo, että hakemuksia on tullut parin viikon aikana noin tuhat, mikä on huomattavasti tavallista enemmän. Vuositasolla hakemuksien määrä on ollut normaalisti 8 000 tuntumassa.

Hakemuksien käsittelyssä kestää yleensä noin kuukauden verran. Tapaukset ovat keskenään kuitenkin erilaisia, joten ratkaisu voi syntyä nopeasti, kuten Veiterän tapauksessa, tai venyä.

Liigajoukkueiden kohdalla hakemuksien käsittelemisen voisi kuvitella olevan hankalampaa, koska muuttujia on niin paljon. Mikä osa katsomosta on K18-aluetta? Miten se rajataan?

Pudotuspelikevät on kuitenkin pitkä. Jos SaiPa tai JYP menestyy, kaljaa saa juoda pian myös liigakatsomoissa.

– Ennen kaikkea se on yleisön palvelemista. Sieltä on tullut pyyntöjä tähän suuntaan, että katsomoon saisi vietyä myös alkoholia. Onhan sillä meille taloudellinen merkitys, jos sitä kautta ihmisiä tulee lisää otteluihin, SaiPan Ek sanoo.

Lue myös:

Ensimmäiset viralliset katsomokaljat juodaan lauantaina Lappeenrannassa – kaupungissa taistellaan jääpallon Suomen mestaruudesta

Oluttuopit ja lonkerolasit tulossa lätkäkatsomoihin

Oluttuoppi kädessä katsomossa? KooKoon toimitusjohtaja ei innostu, faniryhmä haluaisi kokeilla

Juttua muokattu 13.3. klo 20.16: Lisätty tieto Kärppien anniskelukatsomosta toissa lauantain ottelussa.

Suosittelemme

Tuoreimmat