Suora

  • Uinnin lyhyen radan MM
  • Uinnin MM
  • Jonatan Johansson jalostaa jalkapalloaivojaan uudessa roolissa Skotlannissa
  • Jääkiekkomaaottelu Suomi - Ruotsi
  • Uinnin lyhyen radan MM
  • Uinnin MM
  • Hochfilzen, naisten pikamatka

Juuri tämän verran Eero Hirvonen on maailman kärkeä jäljessä: "Pystyy panemaan päälle puolikkaan vaihteen"

Yhdistetyn maailmancupissa on käynnissä melkoinen härkäviikko. Kisat jatkuvat heti huomenna Trondheimissa.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen
AOP

Eero Hirvonen oli parhaana suomalaisena kuudes yhdistetyn Trondheimin maailmancupin kilpailussa tiistaina. Hirvosen kisa noudatteli viime viikoilta tuttua kaavaa: mäessä oli vähän hankaluuksia, mutta hiihtoladulla kulki.

– Eerolla on pientä tekniikkavirhettä ollut Trondheimin mäessä ja sitten oli vielä kierroksen huonoin tuulirako. Tänään hyppyrimäessä ei saanut mitään ilmaiseksi. Hiihto osuus oli vahva, Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen summasi.

Hirvonen jäi mäessä sijalle 17, mikä tarkoitti, että kärki oli yli minuutin karkumatkalla 10 kilometrin hiihto-osuudelle lähdettäessä. Ladulla Hirvonen oli kuitenkin neljänneksi nopein. Paikka podiumillakin oli lähellä, mutta kolmostilasta kamppailleet Fabian Riessle, Johannes Rydzek ja Jörgen Graabak karkasivat suomalaiselta noin kilometri ennen maalia.

Kukkosen mukaan Hirvosen voimat eivät yksinkertaisesti riittäneet tuossa tilanteessa. Toisin oli loppusuoralla, kun Hirvonen kukisti Francois Baudin ja Jan Schmidin kirikamppailussa.

– Tällaisia keskivahvoja hiihtäjiä vastaan Eero on hyvä. Myös taktinen kyvykkyys on sitä luokkaa, että hän heille pystyy pärjäämään, Kukkonen sanoi.

Ero kurottavissa kiinni vuodessa tai kahdessa

Tiistain kilpailu oli hyvä esimerkki siitä, minkä verran Hirvonen on maailman kärkeä jäljessä. Yleensä jos hän pysyy kärkimiesten vauhdissa loppusuoralle saakka, tappio tulee viimeistään kirikamppailussa. Tänään puhti loppui jo aikaisemmin, kun takamatkaa oli mäkiosuuden jälkeen tavallista enemmän.

Petter Kukkonen lähikuvassa.
Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen.AOP

Erittäin hyvänä päivänä Hirvonen pystyy kamppailemaan voitosta ketä tahansa vastaan, mutta perustaso on vielä kaukana siitä, että ykköstilaan olisi mahdollisuudet joka kerta.

– Kun koko kautta ajatellaan, etenkin nuo pari saksalaista, Riessle ja Rydzek, ovat selvästi vahvempia loppuratkaisuissa, Kukkonen sanoi.

– Kun laktaattia tuolla reisissä ja käsissä on, silloin pitäisi pystyä löytämään vielä yksi vaihde. Heiltä se löytyy, mutta Eero pystyy tällä hetkellä panemaan päälle puolikkaan vaihteen.

Hirvonen, 22, on kuitenkin vielä nuori urheilija, jonka parhaat päivät ovat vasta tulossa.

– Siihen tarvitaan vuosi tai kaksi lisää harjoittelemista, niin se on mahdollista.

"Tämä viikko puristaa mehut pihalle urheilijoista"

Kukkosen mukaan koko suomalaissuoritus tiistaina oli "ihan ok perustasoa". Ilkka Herola oli 14. ja Arttu Mäkiaho 30.

Kausi on jo pitkällä, mutta päävalmentaja vakuuttaa, ettei väsy paina vielä.

– Olympialaisissa oli vain kolme kilpailua, jonka jälkeen saimme viettää kotona hetken aikaa. Pojilla on ihan hyvin energiaa, Kukkonen sanoi.

– Tietysti, kun tässä on puolen vuoden harjoituskausi pohjalla ja kilpailukauttakin on menty aika pitkälle, niin kyllähän se väsymys alkaa kumuloitua pikkuhiljaa elimistössä.

Yhdistetyn miehiä testataankin tällä viikolla toden teolla. Rasitus on tapissa, kun kisaputki alkoi lauantaina Holmenkollenilla, jatkui tiistaina Trondheimissa, jossa kilpaillan myös keskiviikkona. Härkäviikko huipentuu Saksan Klingenthalissa lauantaina ja sunnuntaina.

– Tämä on poikkeuksellisen kova viikko, joka puristaa mehut pihalle urheilijoista. Kun nämä kaikki saadaan taputeltua, niin pojat ovat loman ansainneet.

Yhdistetyn mäkiosuus on tiistaina luvassa Suomen aikaa kello 14 alkaen.

Lue myös:

Hirvoselle vihdoin voitto loppukirissä – hieno nousu kuudenneksi

Suosittelemme

Tuoreimmat