1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Paralympiapronssille taistelleen Tuomiston valmentaja iloitsi mitaliputken jatkumisesta: Paremminkin olisi voinut mennä, mutta lopputulos oli erinomainen

Mikko Virtasen mukaan Ilkka Tuomiston huippukunto saatiin esiin juuri oikealla hetkellä. Lauantain 10 kilometrin kisassa mitalitaistelu on todella tiukkaa vääntöä.

Kuva: Lehtikuva

Ilkka Tuomiston valmentaja Mikko Virtanen seurasi suojattinsa otteita Vuokatista käsin. Paralympiamitaliputken jatkuminen jo kolmansissa kisoissa lämmitti kotikatsomoon saakka.

Taistelu mitalista 1,5 kilometrin pystyhiihdossa oli neljän urheilijan kamppailua loppusuoralla. Lopulta Tuomisto jakoi pronssin Kanadan Mark Arendzin kanssa.

– Hieno kruunu Ilkan pitkälle uralle. Vancouverista asti hän on pystynyt jokaisissa paralympialaisissa mitaleille, Virtanen iloitsi.

– Tänään oli erittäin haastava olosuhde ja erityishankaluutta aiheutti 15 asteen lämpötila. Sen lisäksi ladut sulivat koko ajan ja niistä piti yrittää valita niistä liukkain ja paras aina alle.

Miten Ilkka tuossa onnistui?

– No... Varmaan paremminkin olisi voinut mennä, mutta lopputulos oli erinomainen.

Pitkällä uralla Tuomisto ei ole vielä kyennyt voittamaan paralympiakultaa. Seuraava mahdollisuus koittaa lauantaina, kun edessä on 10 kilometrin matka.

Virtasen mukaan kamppailu mitaleista tulee olemaan äärimmäisen tiukkaa.

– Jos keli on noin haastava, pitää lähteä maltilla matkaan ja lopussa pystyä puristamaan, jos on mitalitaistelussa mukana, Virtanen kertasi.

– En tiedä tarkkaan, mitä lenkkiä he tulevat hiihtämään. Kun mennään tasoitusajoilla, latuprofiilillakin on merkitystä.

Valmentajan mukaan Tuomiston kunto ei vielä kisojen alla antanut merkkejä huippusijoille yltämisestä. Mitalin arvoa lisääkin hyvin tehty työ aivan Pyeongchangin suurtapahtumaa.

– Viimeisimmän kuukauden aikana on menty paljon parempaan. Välillä ihmetytti, että löytyykö sieltä jalasta vauhtia. Hyvin saatiin kaivettua kunto esiin kohti tärkeimpiä kisoja.

Lue myös:

Hillitöntä draamaa – Ilkka Tuomisto päätyi jakamaan paralympiapronssin äärimmäisen tiukassa senttitaistossa

Pronssimitalisti Tuomisto teki pärmäkosket – "Kultaa lähdetään metsästämään kympiltä"

Ilkka Tuomisto sai harvinaisella tavalla pronssimitalin – "Viestejä oli tullut aika paljon"