1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Matti Suur-Hamarin valmentaja on juhlinut jo kahta parakultaa – menestys vaatii heittäytymistä: "Pyrin laskemaan niin kuin kopioisin vammaa"

Lumilautacrossin paralympiakultaa voittanut Matti Suur-Hamari kiittää valmentajaansa lähes jokaisessa haastattelussa. Suur-Hamarin kisataktiikan ja laskutekniikan takana on Mikko Wendelin, joka valmentaa myös muita paralautailijoita.

Matti Suur-Hamari juhli Pyeongchangissa paracrossin kultaa. Mikko Wendelinin valmennettavan seuraava mitalimahdollisuus on perjantaina. Kuva: Paralympiakomitea / Riku Valleala

Mikko Wendelinillä on Pyeongchangin paralympialaisissa tiimissään neljä laskijaa. Suomalaisten Mattien, Suur-Hamarin ja Sairasen, lisäksi mukana ovat tanskalainen Daniel Wagner ja hollantilainen Bibian Mentel-Spee.

– Bibian Mentel-Spee on oikeastaan koko paracrossin äitihahmo. Tunsin hänet jo normipuolen kisoissa, ennen kuin hän menetti jalkansa. Hän pyysi minua valmentamaan muutama vuosi sitten ja siitä hyvästä valmennettavien määrä on vähän laajentunut, Wendelin kertoo.

Tanskalaislaskijan päälaji on pituushyppy, mutta hän on myös lautaillut jonkin verran.

– Hän ei nyt ole ykköskaartia, mutta ihan hienon tuloksen hän sai crossissa. Oli kahdeksas omassa sarjassaan (LL1), mikä oli hänelle todella hyvä tulos.

"Yritetään päästä vammasta yli"

Wendelinin mukaan paralaskijoiden valmennuksessa tärkeintä on löytää keinot kompensoida vamman aiheuttamat hankaluudet. Hän pohtii jokaisen valmennettavansa kohdalla erikseen, miten heidän laskustaan tulisi entistä varmempaa.

– Yläraajaluokissa tasapaino on vielä isompi kysymys kuin alaraajaluokissa. Alaraajaluokissa puolestaan on enemmän kysymys liikkuvuudesta. Yleiskuva on, että yritetään päästä siitä vammasta tietyllä tavalla yli, että saadaan kompensoitua jollain liikkeellä tai eleellä laskua optimiin. Se on myös hyvin yksilöllistä, mikä ehkä antaa sitä haastettakin valmennuksessa, Wendelin pohtii.

Oman elementtinsä valmennukseen tuo tietenkin myös se, että valmennettavien vammat vaihtelevat. Wendelin joutuu välillä koelaskemaan valmennettaviensa tavoin, jotta voi auttaa heitä eteenpäin.

– Jos joku asia mietityttää, niin pyrin laskemaan niin kuin kopioisin vammaa. Jos on esimerkiksi reisiamputaatio ja proteesi, missä polvi ei taivu, pitää miettiä, miten minä tekisin, jos minulla olisi jäykät jalat. Sitten taas yritän yhdellä kädellä lähteä starttiportista. Mietin miten saan parhaan tasapainon lähtöön.

"Ei lähdetä tiputtamaan tavoitteita!"

Wendelinillä on vahva tausta kilpalaskijana, hän on kiertänyt yli kymmenen kautta maailmancupia niin half pipessa, ratalaskussa kuin crossissa. Hän siis osaa eläytyä urheilijan asemaan, tietää, kenestä voi tulla menestyjä, ja tarjoaa siihen oman apunsa.

– Kyllähän urheilijalla ja urheilijan tahdolla on ihan älytön merkitys. Vaikka olisi kuinka lahjakas, mutta ei ole halua voittoon, niin tahtoa on vaikea tehdä. Totta kai minä pyrin vain saamaan heistä parhaan irti ja ehkä näkemään ne huonoimmat puolet. Oma valmennuspuoli on sitä, että yritän tehdä tasaista laskijaa, jolle ei tule ongelmia, tuleepa vastaan mitä tahansa, Wendelin kertoo.

Suomalaisvalmentajalla on erittäin tärkeä rooli myös juuri ennen kisoja, kun laskijoille laaditaan taktiikoita ja laskulinjoja radalle. Varsinkin tästä Matti Suur-Hamari kiittelee Wendeliniä.

– Kun itsellä on rata- ja crossilaskutaustaa, niin näen linjat helposti. Ei tarvitse hirveästi katsella muita. Kyllä minä käyn ne laskijoiden kanssa tosi tarkkaan läpi, ja välillä he onnistuvat jopa niitä seuraamaankin, Wendelin naurahtaa.

Wendelinin taktiikat toivat crossista siis kaksi kultaa. Vähempään ei ole tarkoitus tyytyä myöskään banked slalomissa.

– Matti ja Bibian ottivat molemmat MM-kisoista tuplakullat. Kyllä tännekin sitä tultiin hakemaan. Ei lähdetä tiputtamaan tavoitteita!

Pyeongchangin paralympialaisten banked slalom suorana Yle Areenassa perjantaina kello 3.25.