1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Paralympialaisista halutaan uskottavampaa huippu-urheilua – uusi puheenjohtaja puuttuu ihmisten tyypilliseen reaktioon: "Jatkossa emme halua enää yllättää"

Brasilialainen Andrew Parsons valittiin Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtajaksi viime syyskuussa 16 vuotta tehtävässä olleen Sir Philip Cravenin seuraajaksi. Parsons haluaa tehdä paralympiaurheilusta entistä uskottavampaa huippu-urheilua.

Andrew Parsons Kuva: AOP

Pyeongchangin paralympialaiset ovat Andrew Parsonsille ensimmäiset kisat Paralympiakomitean puheenjohtajana. Kaikki on sujunut odotusten mukaisesti.

– Olen todella tyytyväinen. Näissä kisoissa on enemmän urheilijoita, maita, mediaa ja tv-yhtiöitä kuin koskaan aikaisemmin. Rikoimme myös talviparalympialaisten lipunmyyntiennätyksen, Parsons myhäili Yle Urheilun haastattelussa.

– Ainoa haaste on ollut sää, joka on tuottanut päänvaivaa lumilajeille ja kisa-aikatauluille.

Brasilialainen Parsons valittiin puheenjohtajaksi viime syyskuussa. Uuden puheenjohtajan keskeinen tavoite on tehdä paralympiaurheilusta entistä uskottavampaa huippu-urheilua.

– Emme halua jatkossa enää yllättää ihmisiä. Nyt tyypillinen reaktio katsomossa on: Vau, katso mitä urheilijat tekevät! Haluan, että ihmisten ajatusmalli muuttuu ja he menevät parakisoihin katsomaan huippu-urheilua ja kokemaan jännitystä, Parsons sanoi.

Yhteiset kisat olympialaisten kanssa ei ratkaisu

Pyeongchangin paralympialaisten alussa Kansainvälinen Paralympiakomitea ja Kansainvälinen Olympiakomitea solmivat yhteistyösopimuksen vuoteen 2032 asti. Tämä oli Parsonsille tärkeä saavutus.

– Haluamme painottaa yhtenäisyyttä ja yhteistyötä. Seuraavan kolmen ja puolen vuoden tavoitteena on vahvistaa kansallisten paralympiakomiteoiden sitoutumista ja saada toiminta seuraavalle tasolle. Suomessa toiminta on esimerkiksi hyvin erilaista kuin Brasiliassa, Parsons kertoi.

– Tulemme keskittymään myös kehitysmaihin ja paralympiatoiminnan eteenpäin viemiseen näissä maissa.

Yhteistyöstä huolimatta paralympialaiset jäävät usein olympialaisten varjoon. Parsons linjaa, etteivät yhteiset kisat olympialiikkeen kanssa ole tähän ratkaisu.

– Mielestäni tärkein asia ei ole olla yhdessä vaan kehittyä ajatuksella kahdet kisa – yksi karnevaali. Silloin kaikille tarjotaan samat mahdollisuudet. Jos kisoja on vain yhdet, vammautuneilla on varmasti vähemmän mahdollisuuksia. Sitä ei varmasti haluta, Parsons painottaa.

Parsons on ollut mukana paraurheilussa erilaisissa tehtävissä yli 20 vuotta. Vuosina 2009–2017 hän toiminut Brasilian Paralympiakomitean puheenjohtajana. Kansainvälisen komitean puheenjohtajaksi pääseminen oli hänelle unelmien täyttymys.

– Olen niin innoissani. Avajaispuheen pitäminen oli hetki, jonka muistan ikuisesti.

Parsons on kohdannut myös kritiikkiä, koska ei ole itse vammautunut. Moni luulee ettei hän pysty ymmärtämään vammaisurheilijoita. Yksi Parsonsin tärkeimmistä työtehtävistä on ymmärtäminen ja sitä kautta luokittelusysteemin kehittäminen. Puheenjohtaja haluaa tehdä luokittelusta ammattimaista.

– Jokainen, joka tuntee minut, tietää miten asia on. Olen ollut pitkään mukana ja sitoutunut paraurheiluun. Olen kohdannut urheilijat kasvotusten ja elänyt heidän rinnallaan koko aikuiselämäni. Haluan tarjota heille parasta ja uskon olevani hyvä puheenjohtaja.