Suomalaishiihtäjä teki paralympialaisissa stadloberit ja hiihti harhaan – "Katsoin olympiakisoja ja ajattelin, ettei noin voi käydä kenellekään"

Kelkkahiihtäjä Sini Pyyn epäonni jatkui Pyeongchangissa. Ampumahiihdon avausmatkalla hän kaatui väärin kiinnitetyn siteen takia heti startissa, tänään 12,5 kilometrin kisassa hän eksyi väärälle ladulle.

PyeongChangin paralympialaiset 2018
Sini Pyy
Harri Kapustamäki / Paralympiakomitea

PYEONGCHANG. Siniseltä taivaalta porottanut aurinko ja +15 asteen lämpö oli torstain ja perjantaina välisen yön aikana vaihtunut Alpensian hiihtokeskuksessa pakkaseen, kovaan lumisateeseen ja tuuleen.

Sini Pyy osallistui paralympialaisten kolmanteen lajiinsa, 12,5 kilometrin ampumahiihtokisaan. Nuoren suomalaishiihtäjän saapuminen ensimmäiselle ampumapaikalle kesti kuitenkin poikkeuksellisen kauan. Syy siihen selvisi maalissa.

– Tehtiin kahden muun hiihtäjän kanssa sellainen pieni moka mallia Itävalta naisten 30 kilometrillä olympialaisissa, kertoi Pyy viitaten Itävallan Teresa Stadloberin eksymiseen samoissa maisemissa muutama viikko takaperin.

– Meillä 2,5 kilometrin kierros eroaa miesten ladusta alamäessä ja menin siinä toisen hiihtäjän peesissä. Hän hiihti laskun jälkeen mutkan ohi ja katsoin, että hetkinen. Mutta kun ei siinä ole kylttiä eikä latuja eroteta, niin ajattelin vain jotenkin väärin. Tajusin kyllä aika aika nopeasti, että väärin meni. Mietin olympialaisissa, että miten noi voi ylipäätään käydä. Kyllähän me osaamme nämä ladut, mutta nyt näin, että sitä voi tapahtua näköjään kenelle vaan.

Ammuntapaikalla myös hankalaa

Pyyn kisa sekosi siis alun virheeseen ja hän ampui ensimmäiseltä paikalta kaksi laukausta ohi. Kaikkiaan hän keräsi kisasta seitsemän sakkominuuttia.

– Toinen ammunta oli jo hyvä, sellainen mihin olen tottunut. Mutta sen jälkeen kun tiesin, että mahdollisuudet olivat jo menneet, niin halusin vain käydä tämä kisan loppuun.

Pyyn uran toiset paralympialaiset ovat olleet vaikeuksien sävyttämät. Viime lauantain ampumahiihdon avausmatkalla hän kaatui huollon tekemän sidevirheen takia heti startissa. Keskiviikon hiihdon sprinttikisassa matka tyssäsi karsintoihin, kun hän putosi ensimmäisenä jatkosta reilun sekunnin erolla.

– Meillä on ollut tässä minun tapauksessa käytössä sellainen termi kuin pimpulointi. Sitä on tullut tehtyä. En ymmärrä mikä näissä kisoissa on, että kaiken mahdollisen pitää mennä pieleen. Nyt tämä alkaa jo vähän jopa naurattaa, Pyy kertasi tilannettaan päätään pudistellen.

– Otan kyllä täysin omalle kontolleni tämän virheen. Kaksi kisaa on vielä jäljellä, nyt ainakin tiedän tuon ladun.

Ampumahiihdon miesten normaalimatkalla Juha Härkönen oli pystyluokassa 14:s.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat