1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Suomalainen paralympiahiihtäjä saa merkittävän tunnustuksen – ”Haluan omalla esimerkilläni näyttää, ettei vammaisuus ole este mihinkään”

Kelkkahiihtäjä Sini Pyystä tulee Pyeongchangin paralympialaisissa ensimmmäinen suomalaisurheilija, jolle myönnetään arvostettu Whang Youn Dai -palkinto. Kansainvälinen liitto antaa tunnustuksen paralympialaisissa yhdelle naiselle ja yhdelle miehelle, jotka edustavat parhaiten kisojen henkeä ja arvoja.

Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten Soulin paralympialaisissa. Palkinto on nimetty korealaisen tohtori Whang Youn Dain mukaan. Hänet tunnetaan työstään ja omistautumisestaan paraurheilun hyväksi. Sini Pyyn lisäksi palkinnon Pyeongchangissa saa uusiseelantilainen alppihiihtäjä Adam Hall.

- Pari päivää sitten kuulin, että olen TOP kolmen joukossa. Valinta tuli minulle kuitenkin todellisena yllätyksenä. Tuntuu, että oma työni on vasta alussa, Pyy iloitsi Alpensian hiihtokeskuksessa perjantaina käydyn 12,5 kilometrin ampumahiihtokisan jälkeen.

Pyyn mukaan sekä paraurheilu että urheilun ulkopuoliset asiat ovat hänelle tärkeitä. 25-vuotias suomalainen toivookin voivansa viedä niitä eteenpäin tulevaisuudessa.

- Minusta on pitkään on tuntunut siltä, että meillä vammaisilla voisi olla helpompaakin ja asiamme voisivat olla paremmin. Haluan omalla esimerkilläni näyttää, että vammaisuuden ei tarvitse olla este mihinkään. Meillä on ihan samalla tavalla unelmia ja tavoitteita kuin muillakin. Jos meitä ei ulkopuolelta estetä tekemästä niitä, me pystymme ihan samanlaisiin saavutuksiin kuin kuka tahansa muukin.

Pyy vammautui kahdeksan vuotta sitten 17-vuotiaana autokolarin seurauksena. Muutama vuosi onnettomuuden jälkeen hän aloitti kelkkahiihdon. Pyy uskoo positiivisen ja sosiaalisen luonteensa olleen merkittävänä tekijänä palkinnon saamiselle.

- Palkinto on aivan älytttömän iso kunnia minulle. Edellinen talvikisoissa palkittu on hollantilainen lumilautailija Bibian Mentel-Spee. Hän on minun isoin idolini, jota olen katsonut pitkään ylöspäin, Pyy huokaisi

- Kyllä minun pitää vähän aikaa sulatella, että olen tällaisessa joukossa. Toivon, että tämä avaa ovia konkreettiseen vaikuttamiseen.

Palkinnot luovutetaan Pyylle ja Hallille paralympialaisten päättäjäisissä sunnuntaina.