1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Paralympialaisissa epäonnistunut pyörätuolicurlingjoukkue kriisissä – kovaa kritiikkiä joukkueen jättävältä konkariparilta: “Viime vuonna alkoi sekoile, sählää, hajoita ja hallitse -toiminta”

Suomen pyörätuolicurlingjoukkueen paralympialaiset päättyivät alkupeleihin, lopullinen sijoitus oli 11. eli viimeistä edellinen. Alavireisten otteiden ja välillä sekavien käänteiden taustalta paljastuivat joukkueen sisäiset sekä muutaman pelaajan ja valmennusjohdon väliset kommunikaatio-ongelmat ja ristiriidat.

Markku ja Sari Karjalainen Kuva: Harri Kapustamäki / Paralympiakomitea

Joukkueen kapteeni Sari Karjalainen oli maansa myynyt, kun joukkueen paralympialaisurakka päättyi torstaina Saksa-tappioon. Vuoden aikana kerääntynyt paine ja ahdistus purkautuivat kovana kritiikkinä joukkueen johtoa kohtaan.

- Näin rankkaa vuotta en ole koskaan kokenut. Viime vuonna Korean MM-kisoissa alkoi sekoile, sählää, hajoita ja hallitse -toiminta. Pakkaa sekoitettiin koko ajan ja se ei kuulu curlingiin. Monet pelaavat vakiokokoonpanoilla ja yhteistyötä hiotaan. Me ei olla ennen tänne tuloa pelattu kertaakaan samalla kokoonpanolla ja kapteenisto on vaihtunut tyyliin: Ole sä nyt tänään kapteeni. Ei tämä kovin ammattimaista ole ollut, Karjalainen kommentoi.

Vastuuta kapteenille

Vesa Kokko tuli joukkueen valmentajaksi vuoden 2016 MM-kisoihin. Takana on siis kahdet MM-kisat ja Korean paralympialaiset. Kaikissa kilpailuissa Suomen sijoitus on ollut häntäpäässä. Kokolla on näihin kisoihin valmistautumisesta täysin vastakkainen näkemys ja hän on hyvin hämmästynyt saamastaan kritiikistä.

- Valmistautumisaikana joukkuehenki on ollut hyvä. Kapteenin annettiin viedä joukkuetta eteenpäin, jotta joukkue saadaan pysymään hyvin koossa. Ehkä olen tehnyt tai sanonut jotain väärin matkan varrella, Kokko arvioi.

- Kukaan ei ole käynyt valittamassa mitään enkä ole tietääkseni ketään loukannut vuosien varrella. Olen hämmästynyt.

Karjalaisen mukaan Suomen vuonna 2015 voittamasta MM-pronssista ei otettu mitään hyvää mukaan tuleviin kisoihin.

- Yritin ehdottaa, että otetaan sieltä toimivat asiat mukaan, mutta niistä puhuminen oli tabu. Jatkossa ei tehty mitään kuten silloin. En tiedä, onko se valmentajien välistä kateutta, ettei voida tehdä asioita samalla lailla kuin joku toinen, Karjalainen pohti.

Kuva: Harri Kapustamäki / Paralympiakomitea

Puhumattomuutta ja eripuraa joukkueen kokoonpanosta

Sotshin talviparalympialaisissa Markku Karjalainen toimi kapteenina, nyt vaimo Sari. Viime vuoden MM-kisojen jälkeen Markku Karjalainen jäi hetkeksi pois – Karjalaisten mukaan hänet savustettiin ulos maajoukkueesta.

- MM-kisoista alkoi painostus Markkua kohtaan ja häntä ajettiin ulos. Markku puhui avoimesti asioista ja sanoi, ettei MM-kisoihin voi tulla harjoittelemaan. Hänelle sanottiin, että jospa pitäisit välivuoden eli käytännössä jäisit pois paralympialaisista. Vahva persoona haluttiin ulos, Sari Karjalainen puuskahti.

Valmentajalla on eri näkemys asiaan.

- Markku sanoi itse, että katselen mieluummin Korean kisat kotisohvalta. Sitten mieli muuttui. Joku väärinymmärrys on siinä, että oltaisiin savustettu pelaajaa ulos. Ketään ei oltu potkimassa pihalle, valmentaja Vesa Kokko vastasi.

- Pidän pariskunnasta siviilissä ja kentälläkin on hyvää tekemistä. Markun kanssa ei ehkä asioista puhuttu, oltu vaan hiljaa, ettei tulisi väärinkäsityksiä.

Ei huvittelua vaan huippu-urheilua

Karjalaisen pariskunta on ollut näkyvä osa Suomen pyörätuolicurlingjoukkuetta. Muut pelaajat ja valmentajat ovat vaihtuneet heidän ympärillään. Kaksi vahvaa ja kilpailuhenkistä persoonaa, jotka joukkueen johdon mukaan eivät ole kompromisseihin ja yhteistyöhön pystyviä joukkuepelaajia, vaan sopisivat paremmin yksilölajeihin.

- Minä olen yrittänyt mennä joukkue edellä, mutta sekin herättää kateutta, jos toinen heittää kivien kartoituksessa enemmän kuin toinen. Toiset pelaavat hupisarjaa, kun meille Markun kanssa turnaukset ovat totisinta totta, urheilutapahtumia, joissa käyttäydytään urheilijamaisesti. Muut lähtevät pitämään hauskaa, kaljottelemaan ja juhlimaan. Hupiturnauksiin se kuuluu, muttei huippu-urheiluun, Karjalainen jyrähti.

- Tässä on suhtautumisero. Me olimme ainoat, joilla oli muun muassa harjoituspäiväkirjat käytössä.

Kuva: Riku Valleala / Paralympiakomitea

Haluttiinko Koreassa menestyä?

Valmennusjohto ei nähnyt ongelmia ennen Korean kisoja. Ristiriitojen luultiin jääneen taakse.

- Onhan tämä ollut henkisesti haastavaa. Mutta syksy on ollut loistavaa aikaa ja olen ollut hyvillä mielin. Joukkue on pysynyt koossa ja hyvin mielin katsomme eteenpäin, Kokko kommentoi.

Tässä on Karjalaisen mielestä yksi ongelmista. Tämän joukkueen kanssa ei lähdetty menestymään.

- Kesällä palavereissa sanottiin, etteivät nämä ole tärkeät kisat, vaan katse on tulevaisuudessa, Karjalainen muisteli.

- Meitä ei pidetty ajantasalla, kun joukkuetta paralympialaisiin nimettiin. Luimme facebookista, kuka on varakapteeni. Oli ilo ja kunnia olla kapteeni, mutta välineitä työskentelyyn ei ollut. Kapteenin pitäisi tietää kenen kanssa pelaa. Nämä selvisivät usein vain muutama minuutti ennen peliä. Ei tämä ole kovin ammattimaista johtamista eikä ainakaan tuo menestystä.

Curlingjoukkue nuorentuu, Karjalaisten katse Tokion kesäparalympialaisissa

Karjalaisen pariskunnan ura curlingjoukkueessa päättyy Pyeongchangin kisoihin. Valmentaja Kokolla on jo hyvä tuntuma tulevasta joukkueesta.

- Muutama potentiaalinen kaveri on tulossa. Pyrimme kouluttamaan heistä osaajia poislähtevien tilalle. Näen tulevaisuuden valoisampana ja niin, ettei tulisi enää tällaisia kärhämiä, Kokko toivoi.

Karjalaiset jatkavat huippu-urheilun parissa – nyt yksilölajeissa, tavoitteena Tokion paralympialaiset. Sarin lajina on keilanheitto ja Markku keskittyy ammuntaan.

- Rakastan curlingia ja se on ollut iso osa elämää. Olen ollut paljon poissa kotoa lajin takia. Soitin lapsilleni ja pyysin anteeksi, että olen ollut huono äiti, Karjalainen murehti.

- Hyväksi curlingpelaajaksi ei tulla vuodessa tai kahdessa. Se vaatii paljon päitä ja pelejä. On sääli heittää kaikki tämä osaaaminen hukkaan. Toivon, että paralympialaisiinkin tulee paripeli, silloin olemme takuulla mukana!