1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Vuosi sitten valmentaja Jarmo Härmä oli sylkykuppi, nyt hän johtaa Salibandyliigan yllättäjää kohti kaikkien aikojen kautta: ” Valehtelisin, jos sanoisin, ettei tuntuisi todella hyvälle”

Jarmo Härmä putosi viime kauden päätteeksi Salibandyliigasta Divariin Helsingin M-Teamin kanssa. Tällä kaudella hän luotsasi Nokian KrP:n runkosarjan kakkoseksi.

Jarmo Härmää (kesk.) hymyilyttää. Kuva: Esa Takalo / salibandy.fi

Vuosi sitten salibandy ei ollut kovin kivaa Jarmo Härmälle. Härmän valmentama Helsingin M-Team jäi sysimustan kauden jälkeen Salibandyliigan viimeiseksi. Se putosi Divariin.

Kauden aikana tappioluvut olivat rumia. EräViikingeiltä tuli tauluun 5–19, Happeelta ennätyksellisesti 0–17 ja Nokian KrP:ltä 3–18. Tulosten myötä alkoi kaatua loskaa niskaan, kun Salibandyliigan ympärillä alettiin käydä keskustelua tasoeroista. M-Team ja Rauman SalBa nostettiin tikun nokkaan. Jopa muut liigapelaajat halusivat vähentää joukkueiden määrää – alkaen kahdesta edellä mainitusta.

Härmällä meni vati nurin.

– […] kaudesta heti mieleen tuleva seikka on tietysti täysin mittasuhteista karannut tasoerokeskustelu, joka lähti täysin näpeistä ja meni todella vastustajaa epäkunnioittavaksi touhuksi. Oksettavaa! Välillä olimme huonoja, erittäinkin huonoja, mutta aina olisi hyvä tietää kritisoidessa, että millaista meidän arki ja tarina taustalla on, ja onko ne haalarit olleet niskassa vaiko ei, Härmä sanoi kauden jälkeen M-Teamin verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Keväällä alkoi valmentajien tuolileikki. Vaikka Teamin kausi oli ollut kärsimysten tie, tuli Härmälle yhteydenottoja. Divarissa (Erä Akatemia, Limingan Niittomiehet ja OLS) ja junioreissa menestystä saavuttanut valmentaja haluttiin yhä. Uudeksi seuraksi valikoitui Nokian KrP, jonka valmentaja Heikki Luukkonen oli vaihtanut maisemaa Espoon Oilersiin.

Kaikkien aikojen kausi

Samalla kun M-Team oli pudonnut sukkana alaspäin keväällä 2017, oli Nokia pelannut seurahistoriansa parhaan kauden. Se oli sijoittunut runkosarjan seitsemänneksi, mutta puolivälierissä EräViikingit oli osoittautunut liian vahvaksi.

Vaikka valmentaja vaihtui Härmään, ei Nokia asettanut tavoitteekseen sarjapaikan säilyttämistä, kuten hän itse murjaisee. Tehtävänä oli pelata jälleen Kristittyjen Palloilijoiden historian paras kausi.

Härmä ei ollut kadottanut itseluottamustaan Helsingissä. Heti, kun kevään pelit olivat päättyneet, tilanne oli nollattu. Kyntäminen oli jatkunut niin kauan, että siitä oli helppoa päästää irti.

– Ei se painanut mieltä. Oli vain helpotus, että kausi loppui, Härmä huokaa.

Hän muistuttaa, ettei valmentajalla ole mailaa. Se, mihin ottelutapahtumassa voi fläppitaulun kanssa vaikuttaa, on rajattua.

– Päävalmentaja saa mediassa ihan järjettömän paljon liikaa sontaa, kun menee huonosti. Kun menee hyvin, saa liikaakin hyvää palautetta.

Nokian harjoituspelit menivät hyvin. Joukkue ja organisaatio olivat Härmän silmiin kunnossa, ja pelaajisto laadukas. Pelaajien keskinäinen vaatimustaso oli korkealla. Fysiikkavalmennus teki hyvää työtä ja sai ryhmän kovaan kuntoon.

KrP voitti runkosarjan ensimmäisen kierroksen 13 ottelusta kahdeksan ja keräsi 19 pistettä. Nokia killui yllättäen sarjakakkosena menojaan menneen Tampereen Classicin varjossa. Suoritukselle aplodeerattiin, mutta harva uskoi, että ”näätälauma” on yhtä korkealla runkosarjan päättyessä.

Oli se. KrP voitti toisen kierroksen peleistä 10. Nokia pelasi seurahistoriansa parhaan runkosarjan.

– Valehtelisin, jos sanoisin, ettei tuntuisi todella hyvälle, että olemme pärjänneet. On ollut aivan mahtavaa raapia tällaiset pistemäärät kasaan ja tehdä arjen laatua koko ajan hyvien äijien kanssa, Härmä huokaa.

– Rajuissa haasteissa, jyrkille vuorille kiipeämisessä ja niiltä putoamisessa on omat hyvät puolensa. Kun niistä selviää hengissä ja täysjärkisenä, se vahvistaa. Epäonnistumiset ovat tärkeitä kokemuksia matkalla onnistumiseen.

Härmän kaudella KrP on saanut leveyttä materiaaliinsa. Vielä viime kevään pudotuspeleissä Nokiasta näki, että se oli yhden ketjun joukkue. Henri Johanssonin, Joni Henttosen ja Jere Oksasen muodostama ykkösketju piti joukkueensa pelissä mukana, mutta niiden takana oli hiljaisempaa.

Kuva: Juhani Järvenpää / Salibandy.fi

Ykkösketju on ollut tälläkin kaudella loistava. Johansson, Salibandyliigan kaikkien aikojen pisteykkönen, voitti pistepörssin toisena vuonna peräkkäin. Ykkösen takana on kuitenkin tehty lukuisia läpimurtoja.

– Veskariosastolla Antti Kortetmaa pelasi puolet peleistä todella hyvin. Kakkos–kolmoskentät ovat tehneet historiallisen paljon maaleja KrP:n historiassa. Valtteri Viitakoski ja Aleksi Peltola etunenässä. He ovat nostaneet arvoaan, valmentaja kehuu.

Viitakoski on Ilves-legenda Vesa Viitakosken poika. Poika-Viitakoski debytoi tällä kaudella Salibandyliigassa ja laukoi 24 otteluun 23 maalia. Kova luku.

– 00-syntynyt puolustaja Jere Mattila pelasi todella hyvän runkosarjan. Siinä on monia yksittäisiä jätkiä, jotka pelasivat kaikkien aikojen kautensa tähän asti.

Johansson on paras pelaaja, jota Härmä on urallaan valmentanut. Hyökkääjä oli aikoinaan hankalan pelaajan maineessa. Uuden valmentajan kanssa ei ongelmia kuitenkaan ole ollut.

– Sitä kaveria on fantastista valmentaa. Hän on todella kokenut, mutta edelleen nälkä on kova urheilemista ja kehittymistä kohtaan, Härmä kehuu.

– Vaikka pistepörssin voitto tuli taas ja Henri pelasi fantastisen runkosarjan, eivät ne enää lämmitä kauheasti. Siitä sällistä huomaa, että se haluaa pärjätä joukkueena eikä vain henkilökohtaisella tasolla.

Tavoitteena mestaruus, haasteena SPV

Nokian matka seurahistorian parhaaseen kauteen on vasta puolivälissä. Pudotuspelihistoria sillä on synkkä: yksi voitettu ottelu, 10 tappiota, kolme kertaa lauluun suoraan puolivälieristä.

Vaikka kaksi voittoa puolivälierästä olisi jo uusi KrP-ennätys, ei se riitä mihinkään. Nokia haluaa edetä finaaliin ja voittaa mestaruuden. Runkosarjan kakkostila mahdollistaa, että ylivoimaiselta vaikuttava Classic täytyy lyödä vain kerran.

Ennen sitä edessä on iso haaste. KrP valitsi puolivälierävastustajakseen Seinäjoen Peliveljet. SPV on kova ja ilkeä kolminkertainen Suomen mestari. Kokemattomalle KrP:lle se voi olla vaikea kanto kaskessa. Miksi he valitsivat SPV:n, kun tarjolla olisi ollut myös Indians tai TPS?

– Päätimme mennä urheilullisesti ja otimme kakkossijalta seiskan. Koettiin, ettei vaihtoehtojen välillä ollut niin isoa eroa. Kyllä meidän piti uskaltaa valita heidät, Härmä selittää.

Nokia vei perjantaina ensimmäisen puolivälierän maalein 8–4. Johansson liekehti iskemällä tehot 4+1. Härmän mielestä on siitä huolimatta varmaa, että puolivälieräsarjassa nähdään vähintään kuusi ottelua. Joukkueista on vuosien varrella muodostunut toisilleen arkkiviholliset. Peliveljien riveissä nähdään myös Johanssonin jälkeen historian toiseksi paras pistenikkari Mikko Kohonen.

– Odotan sitä, että tästä tulee hieno sarja. Molemmilla paikkakunnilla on hyvä meininki. Eiköhän saada hyvät painit pystyyn ja elävät legendat keskenään kukkotappelevat kentällä paremmuudesta. Mikäs sen hienompaa, Härmä toteaa.

Kuva: Juhani Järvenpää / salibandy.fi

Lue myös:

Nokian KrP aloitti puolivälieränsä voitolla SPV:stä – Ilmiömäinen Henri Johansson laukoi neljä maalia

16 vuotta, yli 1600 tehopistettä, yksi miltei menetetty jalka ja huhuja huonoista maajoukkueväleistä – Salibandyliigassa käydään hurjaa taistoa kaikkien aikojen pistekuninkuudesta, jossa duunari haastaa taiteilijan