1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Sini Pyyn uusi kelkka ei valmistunut vielä Pyeongchangin paralympialaisiin - ”Tällä hetkellä häviän liikaa vammallani”

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy oli lauantaina Pyeongchangin paralympialaisten maastohiihdon viiden kilometrin kisassa 14. Pyy odottaa uutta kelkkaa, joka toisi hänelle tasapuolisemmat mahdollisuudet menestyä omassa luokassaan.

Kuva: Harri Kapustamäki / Paralympiakomitea

25-vuotiaalle suomalaishiihtäjälle Korean kisat ovat olleet vaikeat. Matkaan on mahtunut niin kaatuminen lähtösuoralla kuin eksyminen ladulla. Viimeiselle henkilökohtaiselle matkalle Pyyllä olikin vain yksi tavoite.

- Halusin saada aikaan ehjän suorituksen, ettei tulisi mitään ylimääräistä. Tänään se onnistui ja kaikki meni aamusta alkaen suunnitelmien mukaan. Pystyin hiihtämään nousujohteisen kisan, Pyy iloitsi maalissa.

Uusi kelkka avuksi

Pyyn lajissa hiihtokelkan toimivuus ja kilpailukykyisyys ovat iso osa suoritusta. Hänen piti saada uusi kelkka käyttöönsä jo täksi kaudeksi. Sitä on rakennettu yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Kihun kanssa, mutta Pyyn mukaan se viivästyi.

- Isoin rajottavin tekjiä hiihdossani tällä hetkellä on se, että että selkälihakseni eivät toimi niin kuin osalla oman luokkani hiihtäjistä toimii. Häviän siis vammallani aika paljon, Pyy selvensi.

- Pyrimme uudella hiihtokelkalla tukemaan kroppaani niin, että pystyisin hiihtämään lähempänä luokkani huippuja. Nykyisellä kelkallani se ei ole mahdollista. Tuloslistan lukeminen ei siis oikein tyydytä, kun tiedän, että se ei ole harjoittelusta kiinni.

Päätavoite Pekingissä

Pyeongchangin kisat olivat Pyyn toiset paralympialaiset. Hän osallistui kaikkiaan neljään henkilökohtaiseen kisaan: kahteen ampumahiihdossa ja kahteen maastohiihdossa. Paras tulos oli sprinttihiihdon 13. sija. Sunnuntaina Pyy on mukana vielä Suomen sekaviestijoukkueessa.

- Päätavoitteeni on koko ajan ollut seuraavissa paralympialaisissa neljän vuoden päästs. Minulla on tarkoitus laajentaa harjoittelua ja kilpailua myös kesäpuolelle pyöräilyssä. Nämä kaksi lajia tukevat ja vievät toisia eteenpäin, Pyy kertoi.

Lauantaina Alpensian hiihtokeskuksessa käydyssä näkövammaluokan 10 kilometrin kisassa Inkki Inola oli opashiihtäjä Vili Sormusen kanssa kahdeksas. Rudolf Klemetti ylsi oppaansa Jaakko Kallungin kanssa samassa kisassa Pyyn tapaan sijalle 14.