1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

Suomen joukkue päätti paralympialaiset viestin kymmenenteen sijaan - "Hieno huipennus ja samalla tapahtui sukupolvenvaihdos"

Sekaviestijoukkueessa Sini Pyy hiihti kaksi osuutta. Inkki Inola vei viestiä toisella osuudella ja Ilkka Tuomisto ankkuroi viestin maaliin uransa viimeisessä kisassa.

Kuva: Paralympiakomitea/Riku Valleala

Pyeongchangin paralympialaisten viimeiset suomalaissuoritukset nähtiin hiihtostadionilla, kun Suomi oli mukana sekaviestissä. Joukkueen ainoa naishiihtäjä, Sini Pyy urakoi kaksi osuutta. Hän avasi kisan ja tuli vaihtoon kymmenentenä.

Toisena, vapaan osuudelle, matkaan pääsi Inkki Inola yhdessä opashiihtäjänsä Vili Sormusen kanssa. Kaksikko ohitti loppukirissä Yhdysvallat ja tuli vaihtoon yhdeksäntenä.

- Ei se nyt ihan putkeen mennyt, paljon parempaa hiihtoa odotin itseltäni. Ihan hyvä, että saatiin tuossa lopissa edes yksi sija nostettua, mutta ei ollut sellaista hiihtoa kuin olisin halunnut hiihtää. Vähän jo rupeaa reissu painamaan jaloissa, mutta todella mukava oli kyllä päästä hiihtämään viestiä. Ensimmäistä kertaa viestissä ja tällaisen porukan kanssa, niin aivan mahtava kokemus. Ihan hyvät fiilikset siis jäi, vaikka en ihan sellaista panosta pystynyt antamaan, minkä olisin halunnut antaa joukkueelle, Inkki Inola kertasi kisaansa.

Sini Pyyn päivä oli onnistunut, vaikka hän joutui toisella osuudellaan päästämään yhden joukkueen ohitseen. Vaihtoon Suomi tuli noin kolme minuuttia kärkeä jäljessä.

- Tänään oli hyvä kisa. Ilkalta sain aamulla vinkit, miten pitää hiihtää ja siihen pyrin. Ihan hyvin onnistuin, oli kyllä tosi kivaa tänään. Oli ihana päästä poikien kanssa hiihtämään joukkueena. Siihen saa aina sellaisen eri latauksen, vaikka aamulla tuntui, että mitenkähän sitä pääsee edes sängystä ylös, kun on tässä tullut vähän urakoitua. Mutta kyllä tähän sai ne parhaat suoritukset tehtyä, Pyy iloitsi.

Ilkka Tuomisto sai hiihtää ankkuriosuuden yksin, sillä matkaa sekä edessä hiihtäneisiin että takana tulleisiin oli noin minuutti. Tuomisto toikin joukkueen samalla sijalla maaliin, millä pääsi matkaan. Suomi oli siis kisan kymmenes. Voiton vei Ukraina ennen Kanadaa ja Saksaa.

- Kyllä matka oli kova, mutta oli hienoa päästä tämän porukan kanssa hiihtämään tämä matka. Tämä oli sellainen hieno huipennus ja varmasti tässä samalla tapahtui sukupolven vaihdos. Toivon, että Sini ja Inkki jatkavat tästä sitä hyvää menestystä, mitä itse olen pystynyt, ainakin jollakin tavalla, tekemään. Pekingissä neljän vuoden päästä he ovat varmasti huippuja. Oli hienoa päästä siirtämän tämä kapula viestissä näille nuorille, Ilkka Tuomisto sanoi uransa viimeisen kisan jälkeen.

Tulevaisuuden tähdillä valtava menestyksen nälkä

Sekä Sini Pyyn että Inkki Inolan katseet onkin jo tähdätty neljän vuoden päähän. Pyeongchangin kisoista nuorille urheilijoille jäi erilaiset muistot, mutta yhteisenä tunteena jatkoon jäi nälkä menestykseen.

- Vaihteleva maku jäi, hirveä nälkä tietenkin. Ärsyttää, kun ei ihan niihin omiin tavoitteisiinsa päässyt ja oli kaikenlaista ylimääräistä tässä. Jospa ne seuraavat kisat olisi sellaiset, että kaikki menisi nappiin, Sini Pyy toivoo.

- Aivan loistava maku kyllä. Yli odoteusten meni kaikki henkilökohtaiset matkat. Tavoitteena oli, että olisi päästy edes yhdellä matkalla kympin sakkiin, nyt se toteutui kaikilla matkoilla, niin voi olla enemmän kuin tyytyväinen, Inkki Inola sanoo.

- Pekingistä lähdetään hakemaan vähintään mitalia, mutta kyllä tavoitteena on voittaa sieltä kultaa, Inola paljastaa.

"Kovaa työtä ja ahkeraa omistautumista lajille"

Ilkka Tuomistolle viesti oli siis kilpauran viimeinen startti. Hän voitti urallaan maailmanmestaruuden, maailmancupin kokonaiskisan ja kolme paralympiamitalia. Päätösmatkallaan, 2,5 kilometrin viestiosuudella, Tuomisto yritti vielä keskittyä meneillään olevaan kilpailuun.

- Kyllähän siinä kaikenlaista kelaili mielessä, vaikka yritti pitää ajatukset siinä hiihdossa. Tiesi kuitenkin, ettei siinä juuri mitään eteen eikä taakse ollut tehtävissä. Totta kai sitä aina, kun laittaa lapun rintaan, haluaa antaa parastansa ja antaa sitä kautta hyvää esimerkkiä. Mutta sanotaan, että kun loppusuoralle tulin, niin oli se hieno hetki, liikuttunut Tuomisto kertoi tunnelmistaan.

Tuomistolla oli selvä ohje nuoremmilleen, kun hän nyt jättää joukkueen.

- Kovaa työtä ja ahkeraa omistautumista lajille, sitä se vaatii, että pystyy menestymään ja kehittymään vielä entistä kovemmaksi hiihtäjäksi.

Kokonaan Tuomisto ei hiihtoa ja kilpaurheilua jätä. Kun hiihto on ollut valtava osa elämää vuosien ajan, kiinnostaa myös muiden menestys oman hiihtouran jälkeen.

- Totta kai seuraan varmasti joka kisoja ainakin internetin ja TV:n välityksellä. Niin pitkään olen ollut mukana, että varmasti tulee paljon seurattua. Ensi talvi voi olla itselle vaikea, kun tietää, että muut jatkavat karkeloita.

"Eihän me osata tehdä tätä ilman sinua!"

Nuoret hiihtäjät halusivat kiittää joukkueen jättävää Ilkka Tuomistoa. Sini Pyy on kiitollinen saamastaan tuesta uransa alussa.

- Sinä olet Ilkka ottanut meidät kummatkin (Pyy ja Inola) ja kaikki muutkin hiihtäjät ihan suoraan joukkueeseen ja heti alusta alkaen tehnyt kaikkesi, että meilläkin menisi hyvin. Olet antanut kaikki mahdolliset neuvot. Kiitos tosi paljon, me ei oltaisi varmastikaan täällä ilman sinua. Tulee ihan hirveä ikävä. Tule vielä mukaan ja katsomaan kisoja ja kannustamaan, koska eihän me osata tehdä tätä ilman sinua!