1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. PyeongChangin paralympialaiset 2018

“Itsensä ylittämistä ja armotonta yrittämistä” - Suomen joukkue saavutti tavoitteensa Korean paralympialaisissa

Kahdennettoista talviparalympialaiset päättyvät sunnuntaina Pyeongchangissa, Koreassa. Kisoihin osallistui ennätysmäärä maita ja urheiljoita, mukana oli lähes 670 urheilijaa kuudessa eri lajissa. Suomen 13 urheilijan joukkue saavutti kolme mitalia.

Kuva: Lehtikuva

Suomen joukkue oli yhdellä kultamitalillaan ja kahdella pronssillaan mitalitaulukossa jaetulla kuudennellatoista tilalla. Sotshissa neljä vuotta sitten Suomi saavutti vain yhden, Ilkka Tuomiston hiihtämän hopean. Kisojen mitalirohmu oli Yhdysvallat, joka saavutti 36 mitalia. Toiseksi ylsi venäläiset paralympiaurheilijat ja kolmanneksi Kanada. Pohjoismaista Suomen edellä oli Norja kahdeksalla mitalillaan.

Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski oli tyytyväinen Suomen joukkueen suoritukseen.

- Mitalien lisäksi Suomen joukkueessa oli itsensä ylittämistä ja armotonta yrittämistä. Kovien tulosten lisäksi luotiin jälleen monta tarinaa, mikä on paraurheilun vahvuus, Kuorikoski kertoi.

Miinuspuolelle jäi muun muassa curlingjoukkueen alavireinen esitys.

- Parannettavaa löytyi yksittäisten lajien valmistautumisprosesseista ja siitä miten ne heijastuvat kisasuorituksiin, Kuorikoski analysoi.

Pyeongchangissa rikottiin monia ennätyksiä. Urheilijoita, maita, mediaa ja tv-yhtiöitä oli paikalla enemmän kuin koskaan. Myös lipunmyynnissä rikottiin vanhat ennätyksen. Tulevaisuudessa paraurheilusta pyritään tekemään entistä vakavammin otettavaa huippu-urheilua. Tämän eteen tehdään töitä myös Suomessa.

- Paralympialaisista on tullut main stremiä. Ja kun katsotaan kansainvälisesti tulee paraurheilu koko ajan vahvemmin mukaan. Se tekee työtä itsensä puolesta, niin vahva liike se on, Kuorikoski myhäili.

- Parasta täälläkin on ollut urheilijoiden ilme. Yksinkertaisesti.