1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

SaiPa lähtee kampittamaan TPS:aa - "Optimistijollalla kiillotettua huvipurtta vastaan"

Lappeenrannan SaiPa lähtee haastamaan runkosarjakakkosta tiistaina alkavassa puolivälieräsarjassa. Turun Palloseura tavoittelee puolestaan välieräpaikkaa ensi kertaa sitten vuoden 2010.

Tero Lehterä, SaiPan päävalmentaja Kuva: AOP

SaiPa oli kovilla 1. pudotuspelikierroksella Pelicansin kanssa oltuaan kolmannessa ja ratkaisevassa ottelussa 0-2-tappiolla vielä 53. minuutin kohdalla. Kisapuistossa tunnelma nousi kuitenkin lopulta kattoon, kun sputnikit nousivat Jonatan Tanusin ja kahdella Ahti Oksasen maalilla 3-2-voittoon jatkoerän alussa.

- Jotkut pelaajistamme olivat ehkä jännittyneitä, eivätkä kaikki saaneet vielä itsestään parasta irti Pelicansia vastaan. Uskon, että pystymme parantamaan paljonkin, kunhan saamme jokaisen mukaan flow-tilaan, tuumi valmentaja Tero Lehterä.

Jatkossa SaiPan pelaajien ei tarvitse enää puristaa mailoja, sillä joukkue lähtee suurena haastajana hienon runkosarjakauden vetänyttä ja loppumetreillä parilla mainiolla täsmähankinnalla vahvistunutta (Zach Budish, Oula Palve) TPS:aa vastaan.

- Onhan asetelma ihan sellainen, että me lähdemme optimistijollalla liikkeelle ja vastassa on kiillotettu huvipursi, josta sitten 25 agenttipelaajaamme yrittää löytää sen reiän, johon voisimme iskeä, kuvaa Lehterä veikeällä tavalla asetelmia.

SaiPan valmentaja ei höpise ihan omiaan, sillä TPS on materiaaliltaan erinomaisesti koottu ja paperilla selkeästi vahvempi joukkueista. Ainoastaan maalivahtiosasto on turkulaisilla ennakolta kysymysmerkki ja tällä saralla vaaka saattaa kallistua jopa haastajan suuntaan.

Kannattaa lisäksi huomioida, että levänneempi TPS pääsee terveellä ryhmällä puolivälieriin, kun taas SaiPalla on varsinkin puolustuksen vemppaosastolla ollut ikävää kuhinaa, vaikkei siitä playoffsien aikaan tehdä numeroa.

TPS oli sarjan toiseksi paras ylivoimajoukkue ja Liigan paras erikoistilannemiehistö, kun ottaa huomioon sekä ylivoima- että alivoimatilaston. On selvä, ettei lappeenrantalaisilla ole varaa turhaan jäähyilyyn.

Pelicansin valmennus muutti yltiöpäisen karvauspelaamisen kolmannessa koitoksessa ehkä yllättäenkin täydelliseen kilpikonnapuolustamiseen. SaiPa löysi siihen lopussa tarvittavat lääkkeet.

- Eihän meillä ollut muita mahdollisuuksia kuin heittää kiekkoa syvälle heidän alueelleen ja lähteä sitä kautta rakentamaan peliä. Muut systeemit eivät toimi tuollaista ryhmitystä vastaan. TPS on niin taitava joukkue kiekollisesti, että on vaikea uskoa, että joukkue luopuisi vahvuuksistaan ja muuttaisi pelaamista radikaalisti, ennakoi Lehterä.

SaiPa kohtasi TPS:n neljästi runkosarjassa ja voitti otteluista kolme - kerran jopa Turussa murskalukemin 6-1. Menneeseen ei voi kuitenkaan enää takertua. Mikäli valmentajavelho Lehterä pystyy kanavoimaan lauantain Pelicans-ottelusta hankitun positiivisen energian tiistain TPS-koitokseen ja keltapaitojen liike sekä työmäärä pysyy tapissa, niin idän ihme voi saada jalansijaa Aurajoen rannalla.