Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros
  • Suomen Urheilugaala
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

TPS:n supertähti katosi harjoituksista pudotuspelien alla: "Se on elinehto sille, että olen pystynyt pelaamaan näin pitkään"

Tomi Kallion mukaan henkiset voimavarat on osattava keskittää oikein, jotta pitkä jääkiekkoura olisi realistinen haave.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Tomi Kallio
Tomi KallioTomi Hänninen

*TURKU. *Jääkiekon SM-liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. TPS saa silloin kotihallissaan vastaansa SaiPan, mutta vielä viime viikon lopulla joukkueen supertähti pysytteli kaukana luistimilta.

41-vuotiaana uransa tehokkaimman kauden pelannut Tomi Kallio uskoo oikeanlaisen etäisyyden ottamisen olevan tärkeä salaisuus peli-iän venyttämisen taustalla.

– Viimeiset 5-6 vuotta olen aina jokaisen mahdollisen tauon aikana yrittänyt ottaa täydellisen tauon jääkiekosta. Olen kokenut sen erittäin tärkeäksi, Kallio avaa Yle Urheilulle.

– Huipputasolla fokuksen pitää koko ajan olla sata, eikä tänne voi tulla pelailemaan työpaikkalätkää. Joka päivä odotetaan, että pystyy olemaan paras oma itsensä, ja se vaatii hirveästi henkisiä voimavaroja. Taukojen pitäminen on ollut elinehto sille, että olen pystynyt pelaamaan näin pitkään.

Kallio ei ole vain TPS:n kapteeni tai kärkipelaaja, vaan johti turkulaisten sisäistä pistepörssiä lähes koko kauden ajan. Koko sarjankaan pistepörssin voitto ei ollut kaukana. Kolmella TPS-kaudellaan laitahyökkääjä on aina pelannut edellistä tehokkaammin.

– Se rakentuu monista valinnoista, joita olen tehnyt viimeisen 5-7 vuoden aikana. Silloin myönsin itselleni, etten ole enää parikymppinen jätkä, enkä voi enää tehdä ihan kaikkia asioita samalla tavalla. Se on antanut lisävuosia ja lisää aikaa. Tietysti hyvässä joukkuessa kaikki pelaajat näyttävät vähän paremmilta kuin oikeasti ovatkaan, Kallio sanoo.

Turussa vanhempia pelaajia on käsitelty taitavasti. Kallion lisäksi Eric Perrin ja Henrik Tallinder ovat muodostaneet joukkueen ytimen, joka kaksi ja puoli vuotta sitten lähti nostamaan TPS:ää pohjamudista. Kallio kiittelee sekä Ari-Pekka Seliniä että nykyistä päävalmentajaa Kalle Kaskista molemminpuolisesta luottamuksesta.

– Valmentajien kanssa yhteistyö on jokaisena vuonna toiminut todella hyvin ja meille vanhemmille on tehty erilaisia ratkaisuja, kuten annettu ylimääräisiä vapaapäiviä. Se vaatii luottamusta, ja kaikki sitä eivät ehkä ansaitse, mutta ainakin meidän vanhemmat kaverimme ovat ansainneet kaiken mahdollisen luoton.

Tomi Kallio
AOP

Äijäsarja kaukana menneisyydessä

Kallio debytoi SM-liigassa kaksi vuosikymmentä sitten. Sen jälkeen hän lähti NHL:ään, minkä jälkeen hän nousi kulttihahmoksi Ruotsissa. Se, että Kallion ja Perrinin kaltaiset pelaajat kykenevät nykyään ylläpitämään tähtistatusta SM-liigassa olisi vielä vuosituhannen vaihteessa tuntunut äärimmäisen kovalta vaatimukselta.

SM-liigan ikärakenne on kuitenkin Kallion uran aikana mullistunut täysin.

– Onhan se aivan erilainen. Kun tulin liigaan, keski-ikä oli selvästi korkeampi ja koko sarja oli täynnä sellaisia "äijiä". Silloin oli huomattavasti haastavampaa tulla SM-liigaan kuin nyt, kun jotkut joukkueet ovat melkeinpä täynnä pelkästään nuoria pelaajia. Muutenkin joukkuemäärän lisääntyminen, KHL ja Ruotsin sekä Sveitsin vetovoima ovat ikävä kyllä vaikuttaneet ilmiselvästi SM-liigan tasoon. Tänä päivänä ei olla samalla tasolla kuin silloin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, kun Suomi oli todennäköisesti Euroopan paras kiekkosarja, Kalliokin toteaa.

SM-liigassa tähtiä ovat yhä useammin nuoret superlupaukset, jotka Patrik Laineen ja Sebastian Ahon tai Mikko Rantasen ja Miro Heiskasen tavoin nousevat nopeasti huipputasolle, tai selvästi kokeneemmat pelimiehet. Ikähaitari siis on kasvanut molemmista päistä selvästi.

– Parhaan ikäisinä pidettävät kiekkoilijat pelaavat nykyään muissa sarjoissa, näinhän se vain on. Se on tehnyt sen loven ja venyttänyt ikähaitaria, Kallio harmittelee.

Lue myös

Kun muut vetävät jo hokkareita naulaan, rikkovat nämä nelikymppiset pelaajat vielä SM-liigaennätyksiä – nyt alkaa TPS:n tähtien kenties viimeinen kiekkokevät: "Jotkut ovat ehkä antaneet itsekurinsa pudota"

TPS kokee uuden tuttavuuden - SaiPan uusi isäntä jakaa maalin edessä vain makuupaikkoja

Liigan puolivälierissä kolme selvää ennakkosuosikkia ja kaksi mustaa hevosta – näin asiantuntija ennustaa peleissä käyvän

SM-liigan maalikuningas on harvinaisuus, jollaisia ei usein nähdä – ranskalaiskiekkoilija kaipaa kotimaansa juustoja, mutta pelaa elämänsä kautta: "Suuri tavoite oli tulla Suomeen"

"Kuusi vuotta sitten missään papereissa ei lukenut, että tässä on selvästi NHL-potentiaalia" – Liigan terävimpään kärkeen noussut Antti Suomela on esimerkki maltista ja oikea-aikaisesta tuurista

Suosittelemme

Tuoreimmat