1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. salibandy

Salibandyn erikoinen sopupelisaaga sai jatkoa – tuntuvia rangaistuksia lievennettiin, dramaattinen vaikutus sarjatilanteeseen

Päätöksellä on merkittävä vaikutus myös Divarin sarjatilanteeseen. O2-Jyväskylä nousee pois karsijan paikalta, joten EräViikingit Akatemia joutuu nyt karsintoihin.

Sebastian Freudenthal, ÅIF. Kuva: Juhani Järvenpää/Salibandy.fi

Salibandyliitto tiedotti tiistaina, että liiton valituslautakunta on lieventänyt Divari-valmentajien kilpailukieltoja ja palauttanut menetetyt sarjapisteet ÅIF:lle ja O2-Jyväskylälle.

Tapaus liittyy helmikuussa pelattuun O2-Jyväskylä–ÅIF-otteluun, joka täytti Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmän (KKR) mukaan sopupelin määritelmät. Päävalmentajien epäiltiin sopineen ottelun lopputuloksesta noin kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmä (KKR) määräsi joukkueiden valmentajat Sebastian Freudenthalin (ÅIF) ja Ilkka Peltosen (02-Jyväskylä) vuoden kilpailukieltoihin helmikuun lopussa. Molemmilta joukkueilta vähennettiin myös yksi sarjapiste.

Nyt sopupelisaaga sai uuden käänteen, kun tuomioita lievennettiin tuntuvasti. Freudenthalin kilpailukielto kestää marraskuun 2018 loppuun ja Peltosen syyskuun 2018 loppuun asti. Molemmille joukkueille palautetaan niiltä viedyt sarjapisteet.

Valituslautakunnan mukaan ottelun loppuhetkien tapahtumat eivät täyttäneet sopupelin määritelmää, koska "Salibandyn kilpailusääntöjen 12 §:n tarkoittamaa ottelun lopputuloksesta sopimista ei voida laajentaa koskemaan myös varsinaisen peliajan tulosta". Sen sijaan valmentajat rikkoivat kilpailusääntöjen 62 §:n 3) kohtaa.

– Sen nojalla voidaan määrätä rangaistus sille, joka kilpailun kestäessä käyttäytyy epäurheilijamaisesti. Valituslautakunta katsoi Freudenthalin olleen asiassa aloitteentekijä ja aktiivisempi osapuoli, mikä on otettava rangaistuksen mittaamisessa huomioon. Peltosen osalta katsottiin lieventäväksi asianhaaraksi poikkeuksellinen ja äkkiarvaamaton houkutus, joka on ollut omiaan heikentämään hänen kykyään noudattaa sääntöjä, perustelussa todettiin.

Osapuolilla on oikeus valittaa valituslautakunnan päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Päätöksellä on merkittävä vaikutus myös Divarin sarjatilanteeseen. ÅIF nousee 26 pisteeseen ja sijoitus on yhä kymmenes. 02-Jyväskylä nousee 24 pisteeseen ja sen myötä pois karsijan paikalta.

Putoamiskarsintaan joutuu nyt yllättäen EräViikingit Akatemia, joka pelaa sarjapaikastaan Tikkurilan Tiikereitä vastaan.

Lue myös:

Kommentti: Tasapelien määrä kasvoi salibandyssa – Case Sopupelistä tehtiin esimerkkitapaus

O2-Jyväskylän puheenjohtaja pettyi raskaasti Salibandyliiton sopupelipäätökseen: "Epäoikeudenmukainen, kohtuuton ja väärä"

Pitkään kilpailukieltoon joutuneilta valmentajilta ristiriitaisia lausuntoja salibandyn sopupelistä – katso video ottelun loppuhetkien tapahtumista

Sopupelin määritelmä täyttyi – lopputuloksen sopiminen toi vuoden kilpailukiellot salibandyn divarijoukkueiden päävalmentajille