1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. salibandy

Salibandyn divarijoukkue joutuu sopupelisäädön vuoksi yllättäen jatkamaan kauttaan – yhden lopettajaiskahvit jo juotu, toinen leikkauksessa, osa varannut lomamatkan

EräViikingit Akatemia luuli jo säilyttäneensä paikkansa Divarissa. Salibandyliiton valituslautakunta päätöksen myötä se joutuukin vielä jatkamaan kauttaan putoamiskarsinnoissa.

Kuva: Juhani Järvenpää, Salibandy.fi.

Salibandyliitto tiedotti tiistaina, että liiton valituslautakunta lievensi Divari-valmentajien kilpailukieltoja ja palautti menetetyt sarjapisteet ÅIF:lle ja O2-Jyväskylälle.

Tapaus liittyi helmikuussa pelattuun O2-Jyväskylä–ÅIF-otteluun, joka täytti Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmän (KKR) mukaan sopupelin määritelmät. Päävalmentajille annettiin vuoden kilpailukiellot ja joukkueilta vähennettiin yksi sarjapiste.

Tiistaina tuomioita lievennettiin. Kilpailukieltoja lyhennettiin. Molemmille joukkueille palautettiin niiltä viedyt sarjapisteet.

Pistepalautusten seuraukset sarjataulukolle olivat dramaattiset. O2 säilytti sarjapaikkansa maalieron turvin. Sen tilalle putoamiskarsintoihin joutui EräViikingit Akatemia.

Akatemia on Salibandyliigan EräViikinkien farmiseura, jonka joukkue koostuu valtaosin emoseuransa junioreista. Vain kahdeksan miestä joukkueen laajasta rosterista on aikuisikäisiä. Ryhmä luuli säilyttäneensä sarjapaikkansa voitettuaan Divarin viimeisellä kierroksella Limingan Niittomiehet 3. maaliskuuta – siis 2,5 viikkoa sitten.

Voitetun ottelun jälkeen pelaajat juhlivat kauden päättymistä. Uransa lopettaneelle järjestettiin kakkukahvit. Kotiväelle luvattiin, että nyt keskitytään hetki muuhun kuin sählyyn. Lomamatkoja varailtiin. Joku oli komennettu kauden päätteeksi leikkaukseen. A-juniorit alkoivat keskittyä ikäluokkansa pudotuspeleihin, joissa kohtaavat seuraavaksi välierissä Hämeenlinnan Steelersin.

Nyt pitäisikin yhtäkkiä palata kaukaloon. Edessä on karsintasarja Tikkurilan Tiikereitä vastaan. Panoksena on paikka ykkösdivisioonassa. Vaikka Akatemian riveissä on pelannut kauden aikana lähes 50 pelaajaa, ei se tule enää tässä vaiheessa saamaan parasta miehistöään jalkeille.

– Olemme suhtautuneet tilanteeseen epäuskoisesti, myöntää EräViikinkien urheilujohtaja Joonas Naava. Hän sai tiedon, että sarjataulukko saattaa mahdollisesti muuttua, vasta puolitoista viikkoa sitten.

– Päätös [O2-Jyväskylän ja ÅIF:n alkuperäinen rangaistus] oli poikkeuksellinen ja iso, sillä se koski pisteiden menetystä. Meillä oli vahva luotto, että siihen olisi todisteita, ja että siitä olisi varmasti pidetty kiinni. Ehkä ei olisi pitänyt luottaa niin vahvasti.

Sarjapaikasta pidetään kiinni kynsin ja hampain

Kokiko EräViikingit Akatemia vääryyttä? Naava suhtautuu kysymykseen kaksijakoisesti, muttei ota kantaa itse päätökseen tai sitä seuranneeseen prosessiin. Pelaajien näkökulmasta kausi ei pääty urheilullisesti oikein. He tunsivat varmistaneensa sarjapaikkansa omilla ansioillaan, kunnes kabineteissa todettiin toisin.

A-juniorien kuormitus kasvaa kevään mittaan kovaksi ja he joutuvat orientoitumaan uudelleen. Omien pudotuspelien lisäksi pitää valmistautua lyhyessä, vielä määrittelemättömässä ajassa Divarin putoamiskarsintoihin.

Toisaalta Naava myöntää, että Akatemia olisi voinut varmistaa sarjapaikkansa hankkimalla runkosarjan otteluista edes yhden pisteen enemmän.

– Menemme näillä säännöillä emmekä rupea itkemään. Aloitamme karsintasarjan niillä eväillä ja valmistautumisella kuin on mahdollista. Tämä ei vain ole mikään optimaalinen tilanne meidän kannaltamme, Naava sanoo.

Paikka Divarissa on EräViikinkien projektin kokonaisuutta ajatellen erittäin tärkeä. Akatemia on keskeinen osa sen luomaa pelaajapolkua. Suomen suurin salibandyseura tuottaa niin paljon junioreja, etteivät kaikki mahdu liigajoukkueeseen. Moni pelaa ensin Akatemiassa, jonka jälkeen siirtyy valmiimpana ylöspäin.

Divarilla ja kakkosdivarilla on tasollisesti iso ero. Ensin mainittu on valtakunnallinen sarja, jossa pelaavat eri paikkakuntien ykkösjoukkueet. Ottelut ovat hyvä kasvualusta nuorille lupauksille. Siellä halutaan säilyä.

– Joukkue on nyt täynnä tosi vihaisia pelaajia. Heistä tuntuu uskomattomalta, että tämä meni näin, vaikka kaikki ymmärtävätkin, että liiton sääntöjä pitää noudattaa, Naava kertoo.

– Haluamme pitää sarjapaikasta kynsin ja hampain kiinni.

Lue myös:

Salibandyn erikoinen sopupelisaaga sai jatkoa – tuntuvia rangaistuksia lievennettiin, dramaattinen vaikutus sarjatilanteeseen

Kommentti: Tasapelien määrä kasvoi salibandyssa – Case Sopupelistä tehtiin esimerkkitapaus

O2-Jyväskylän puheenjohtaja pettyi raskaasti Salibandyliiton sopupelipäätökseen: "Epäoikeudenmukainen, kohtuuton ja väärä"

Pitkään kilpailukieltoon joutuneilta valmentajilta ristiriitaisia lausuntoja salibandyn sopupelistä – katso video ottelun loppuhetkien tapahtumista

Sopupelin määritelmä täyttyi – lopputuloksen sopiminen toi vuoden kilpailukiellot salibandyn divarijoukkueiden päävalmentajille