Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 19.7.

Matti Heikkinen aavisteli jo joulutauon jälkeen, että kohta on syytä huoleen – kausi on nyt ohi, mutta ura jatkuu: "Hiihtämällä tämä ei enää parane"

Maastohiihtäjä Matti Heikkinen järjestelee jo kovaa vauhtia ensi kauden asioitaan, mutta jättää valmennuskuvionsa vahvistamatta.

hiihto
Matti Heikkinen
Matti HeikkinenLehtikuva

Matti Heikkisen kilpailukausi päättyi viime viikonloppuna Falunin maailmancupin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailun sijaan 40. Sunnuntain takaa-ajossa Heikkistä ei nähty, eikä nähdä enää tällä kaudella kotimaan kisaladuillakaan.

– Saatan vielä hiihtää jos ladut on hyvässä kunnossa ja aurinko paistaa, mutta kilpaa en hiihdä. Nyt ei tarvitse enää pakottaa itseään tekemään mitään. Hiihtämällä tämä ei enää parane, Heikkinen sanoo.

– On aika järjestellä asiat ensin kuntoon, jotta tuo pääkoppakin saa lepoa. Sitten jään pidemmälle lomalle ja pidän varmasti niin kauan lomaa ennen kuin tulee taas palo harjoitteluun takaisin. Ennen juhannusta ollaan varmasti valmiina täysipainoiseen harjoitteluun, Heikkinen jatkaa.

Kuten tiedetään, Heikkisen kaudesta ei tullut odotetunlainen. Panostukset ja satsaukset olivat suuret, mutta tulosta ei viime kauden tapaan tullut. Maailmancupissa Heikkisen onnistunein viikonloppu nähtiin ennen joulutaukoa, kun Italian Dobbiacossa mies hiihti sijat viisi ja kahdeksan. Olympialaisista jäi hampaankoloon.

– No totta kai jäi. Mitalit mielessä lähdettiin Koreaan ja ilman mitaleja sieltä tultiin pois. Kymmenes sija 15 vapaalla on ok hyvä suoritus, mutta se ei ole sitä mitä itse tavoitteli, joten tokihan siitä jää hampaankoloon.

Matti Heikkinen
AOP

Koska kehitystä tulee, ura jatkuu

Heikkinen on analysoinut harjoitus- ja kilpailukaudella tehtyjä virheitä jo pitkin kautta. Päätöksen tekeminen uran jatkamisesta ei kuitenkaan syntynyt hetkessä.

– Pitkän puntaroinnin tulos, eihän tämmöinen yhdessä yössä selviä. Jos on 25 vuotta hiihtänyt kilpaa, asiaa kannattaa työstää pidemmän aikaa, että on päätöksestä varma. Pitkin kautta sitä työstin. Tätä mantraa olen monta vuotta hokenut, että niin kauan kuin koen pystyväni kehittymään urheilijana, jatkan eteenpäin.

Ja vähintäänkin viimeiset neljä vuotta Heikkinen on mennyt eteenpäin.

– Kovan kasvukauden jälkeen tulee aina välillä vähän taantumaa ja nyt se taantuma sitten tuli tähän kauteen. Uskon kuitenkin, että tällä kaudella tehdyistä virheistä kun otetaan opiksi, pystyn hiihtämään kovempaa kuin koskaan aikasemmin - kohti Seefeldin MM-kisoja.

Matti Heikkinen
Matti HeikkinenTomi Hänninen

Muutoksia tulossa – valmennuskuviotkin varmistuvat myöhemmin

Kokeneena urheilijana Heikkinen tunnisti jo hyvissä ajoin, ettei kausi taitu juuri parempaan, vaikka miehen suusta kuultiinkin usein, ettei ole syytä olla huolissaan.

– Joulutauon jälkeen tammikuussa tilanne alkoi heiketä ja sitten toistuvien epäonnistuneiden kilpailuiden kautta alkoi realisoitua, että jos suunnan muutosta ei saa tehtyä, on syytä huoleen. Vireystila laski kohti kevättä, se on ihan raju fakta, hän toteaa.

– Muutoksia on väistämättä tehtävä ja muutosprosessit on laitettu nyt liikkeelle. En niitä tässä vaiheessa halua edes avata. Moni asia on lähtenyt liikkeelle ja niitä asioita työstetään niihin liittyvien ihmisten kanssa.

Valmennus, pysyykö se samana?

– Nyt tässä joutuu tylysti sanomaan, että kun ne asiat ovat tulleet päätökseen, neuvottelut käyty, tehty suunnitelmat ja kaikki tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, sitten niiden asioiden kanssa tullaan ulos, Heikkinen päättää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat