Tässä ovat AHL-kauden parhaat suomalaiset – Kossila ja Niku kolkuttelevat NHL-ovia

San Diegon Kalle Kossila ja Manitoban Sami Niku ovat kuluvan kauden parhaat kotimaiset AHL-pelaajat.

Sami Niku Jetsin nuorten pelaajan kehitysleirillä. Kuva: AOP

VANCOUVER. Kun puhutaan kuluvasta AHL-kaudesta suomalaisittain, kaksi kotimaista pelaajaa nousee ylitse muiden, San Diegon Kalle Kossila sekä Winnipegin Sami Niku. Myös suomalaiset maalivahdit ovat tehneet tällä kaudella AHL:ssä erittäin hyvää työtä.

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi farmiliigan parhaat suomalaiset 2017-18 runkosarjan osalta.

Sami Niku, Manitoba Moose 65, 13+32=45

On AHL-kauden ehdoton suomalaiskomeetta. Winnipegin vasta seitsemännellä kierroksella varaama Niku, 21, on noussut heti tulokaskaudellaan joukkueensa ykköspuolustajaksi ja koko liigan kärkipakiksi. Sijoittui keskiviikkona kakkoseksi AHL-puolustajien maali-, syöttö- ja pistepörssissä. Kehittynyt myös puolustussuuntaan, mitä on varmasti tervehditty Winnipegissä ilolla. Ei pelaa NHL:ssä vielä tällä kaudella, mutta jos kehitys jatkuu tällaisena, NHL-debyytti on realismia ensi kaudella.

Kalle Kossila, San Diego Gulls 44, 16+28=44

San Diegossa AHL:ää pelaava Kossila kuuluu ehdottomaan suomalaiseliittiin tämän kauden osalta. Kossila, 24, pelaa hyvin molemmissa päissä kenttää ja on kirjannut hyökkäyksessä tehoja tililleen pisteen ottelukeskiarvolla. On ollut läpi kauden AHL-joukkueensa ehdotonta eliittiä. Myös Anaheimissa Kossilan tekeminen on pantu merkille, sillä tilillä on tältä kaudelta jo kymmenen NHL-ottelua. Vahva kausi tulee hyvään saumaan, sillä sopimus on katkolla.

Teemu Pulkkinen, Chicago Wolves 63, 19+31=50

On selvää, ettei Pulkkinen ole ollut tällä kaudella AHL:ssä se sama pelaaja, joka iski kolme vuotta sitten 46 otteluun 31 osumaa, mutta tehoja tulee silti edelleen hyvin. Pulkkinen aloitti kauden suorastaan loistavasti, mutta katosi kuvasta tehojen osalta pitkäksi aikaa. Teki vuodenvaihteen molemmin puolin yhden jakson aikana kolme maalia 27 otteluun. On lämmennyt kevättä kohden parempaan iskuun. Vaikka Pulkkisen, 26, NHL-kortti lienee katsottu, tämä on edelleen erittäin hyvä AHL-pelaaja. Ensi kaudella pelaa Euroopassa.

Miro Aaltonen, Toronto Marlies 54, 15+22=37

Joensuulaissentteri on pelannut Torontossa ehjän kokonaisuuden. On noussut tulokaskaudellaan hienolla tavalla valmennuksen luottopelaajaksi. On pelannut viime aikoina niin sanotussa kakkosketjussa lähinnä Trevor Mooren kanssa toisen laitahyökkääjän vaihdellessa. Aaltonen on pystynyt pelaamaan hyvin omien vahvuuksiensa, liikkeen, peliälyn ja vahvan kiekollisen pelin kautta. On joukkueensa kolmanneksi paras maalintekijä ja neljänneksi paras pistemies. On tehnyt peräti viisi voittomaalia.

Janne Kuokkanen, Charlotte Checkers 50, 7+25=32

Kuokkanen aloitti kauden NHL-joukkue Carolinan mukana, mutta palasi pian AHL:ään, missä oli etenkin alkukaudesta joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa. Olli Juolevin kanssa vielä viime kaudella Londonissa junioreissa pelannut Kuokkanen on siirtänyt vahvuutensa miesten peleihin hyvin, vaikka tehot ovatkin olleet viime aikoina haussa. Tehnyt edelliseen viiteentoista otteluun vain yhden maalin ja onkin löytänyt itsensä viime aikoina nelosketjusta. Kokonaisuus on silti plussalla ja NHL-odote edelleen hyvä.

Aleksi Saarela, Charlotte Checkers 61, 20+12=32

Saarela on saanut Pohjois-Amerikan uralleen niin ikään hyvän startin, vaikka Kuokkasen tavoin tehot ovat olleet viime viikkoina haussa. Seitsemäntoista edellistä ottelua ovat tuottaneet raumalaiselle vain kaksi osumaa, siitäkin huolimatta, että tämä on pelannut viime ottelut kärkiketjussa yhdessä tehomiesten Valentin Zykovin ja Lucas Wallmarkin kanssa. Viime ajoista huolimatta kaksikymmentä maalia tulokaskaudelta on hyvä suoritus, pienellä kirillä 25 osumaakin voisi olla haarukassa.

Roope Hintz, Texas Stars 61, 18+14=32

Hintz, 21, on tehnyt Dallasissa seuraan tulokaskaudellaan hyvän vaikutuksen. Sisäisti jo syyskaudella nopeassa tahdissa pohjoisamerikkalaisen jääkiekon perusasiat ja sai siitä jopa NHL-joukkueen päävalmentajan, Ken Hitchcockin, kehut. Hintz on hyvin liikkuva ja työteliäs pelaaja, joka ei väsy irtokiekkojen jahtaamiseen. Ei ole kaukalon terävin kynä taidon osalta, mutta onnistuu tekemällä kaukalossa illasta toiseen oikeita asioita. On joukkueensa toiseksi paras maalintekijä.

Ville Husso, San Antonio Rampage 14-12-5, 92,7%, 2,31GAA, 4 nollapeliä

Ison lupauksen suomalaismaalivahti on pelannut erittäin vahvaa AHL-kautta. Husson, 23, torjuntaprosentti on AHL:n neljänneksi paras ja päästettyjen keskiarvo kuudenneksi paras. Nollapeleissä Husso jakaa neljättä sijaa. On pelannut viimeisen noin kuukauden aikana kolme nollapeliä. On parhaimmillaan NHL-joukkue St. Louis Bluesin mukana loukkaantumisen vuoksi.

Christopher Gibson, Bridgeport Sound Tigers 18-11-3, 90,9%, 2,31GAA, 4 nollapeliä

NHL-joukkue New York Islandersin maalilla viime aikoina loistanutta Gibsonia voi tätä nykyä melkein kutsua jo NHL-maalivahdiksi. Sai NHL-kutsun taannoin aiheesta, siksi vahvasti Gibson Bridgeportissa pelasi. Suomalaisveskarin rekordi on loistava ja tilastot muutenkin hyvät. Sijoittuu päästettyjen keskiarvoissa kuudenneksi, nollapeleissä neljänneksi ja voitoissa yhdenneksitoista. NHL:n puolella on laittanut jo takataskuunsa veteraanimaalivahti Jaroslav Halakin. Erittäin vahva kausi.

Muut AHL:n suomalaiset:

Juho Lammikko, Springfield Thunderbirds 59, 8+20=28
Ville Pokka, Belleville Senators 59, 4+22=26
Kasperi Kapanen, Toronto Marlies 28, 12+12=24
Alex Lintuniemi, Ontario Reign 54, 4+18=22
Iiro Pakarinen, Bakersfield Condors 18, 9+4=13
Julius Nättinen, San Diego Gulls 49, 4+7=11
Vili Saarijärvi, Grand Rapids Griffins 37, 0+10
Henrik Haapala, Springfield Thunderbirds 20, 3+5=8
Jonne Tammela, Syracuse Crunch 26, 3+2=5
Joonas Lyytinen, Milwaukee Admirals 33, 1+4=5
Jesse Puljujärvi, Bakersfield Condors 10, 1+4=5
Petteri Lindbohm, Chicago Wolves 23, 1+2=3
Markus Hännikäinen, Cleveland Monsters 8, 0+3=3
Julius Honka, Texas Stars 10, 0+2
Markus Nutivaara, Cleveland Monsters 3, 0+0=0

Kasimir Kaskisuo, Chicago Wolves 14-13-2, 91,6%, 2,33GAA, 2 nollapeliä
Harri Säteri, Springfield Thunderbirds 10-7-2, 91,7%, 2,57GAA, 2 nollapeliä
Joonas Korpisalo, Cleveland Monsters 3-4-1, 92,4%, 2,26GAA, ei nollapelejä
Juuse Saros, Milwaukee Admirals 3-5-1, 90,6%, 2,88GAA, 1 nollapeli