1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Lajilegenda Björndalen ei vielä tiedä uransa jatkosta: "Jännittävää nähdä, jatkanko vai en"

Olympiakisoista ulos Norjan joukkueesta jäänyt ampumahiihdon todellinen legenda Ole Einar Björndalen on Etelä-Korean kisojen jälkeen ollut jälleen vakiokalustoa Norjan joukkueessa maailmancupissa.

Ole Einar Björndalen Kuva: EPA

TJUMEN. Björndalen sai kutsun Kontiolahdelle Emil Hegle Svendsenin sairastuttua ja sen jälkeen 95-kertainen maailmancupin osakilpailuvoittaja oli mukana myös Holmenkollenilla ja nyt myös Tjumenissa.

Pyeongchangin olympiakilpailut olisivat olleet 44-vuotiaalle norjalaiselle seitsemännet, ja hän myöntää, että niistä ulos jääminen oli pettymys.

- Voi sanoa, että se oli sitä. Valmistelut eivät menneet niin kuin piti ennen kisoja ja joukkueessa päätettiin satsata muihin, Björndalen myöntää Tjumenissa.

Tjumeniin on kuitenkin saapunut selvästi hyväntuulinen Björndalen. Hän on mielellään mukana kauden päätöskisassa ja toivoo jopa jonkinlaista yllätysmahdollisuutta.

- Odotan, että saisin täällä tehtyä vielä hyvät kilpailut. Nyt on kauden loppu ja muut alkavat väsyä. Pyrin pitämään oman motivaationi korkealla, mennä lujaa, ja käydä kovaa kisaa muita vastaan, Björndalen suunnittelee.

Tunnustusta Fourcadelle

Kausi on päättymässä tämän viikonlopun jälkeen, mutta uransa päättymisestä Björndalen on vielä salaperäinen. Voisiko ura siis vielä jatkua? Hän ei tunnu sitä vielä itsekään tietävän.

- En ole vielä päättänyt. Pohdin seuraavien parin viikon aikana ja teen sitten päätöksen. Sitten nähdään. On jännittävää nähdä, jatkanko vai enkö. En voi sanoa mitään nyt tällä hetkellä, Björndalen hymyilee ja tuntuu pitävän itseäänkin jännityksessä.

Björndalen on lajin pitkäaikaisena legendana ehtinyt voittaa kokonaiskilpailun kuusi kertaa. Hän jakaa kärkisijaa Martin Fourcaden kanssa, joka on tämän kauden päätteeksi siirtymässä yksinään tilaston kärkeen, sillä seitsemäs perättäinen kristalli on ranskalaiselle jo käden ulottuvilla. Siihen uskoo myös Björndalen.

- Kyllä kristallin kohtalo on jo ratkaistu. Martin ottaa kyllä seitsemännen voittonsa. Hän on tasaisen hyvä ampumahiihtäjä. Hän on hyvä kilpailupäivinä ja ollut jo monta vuotta. Seitsemän cupin voittoa putkeen on vaikuttava suoritus, Björndalen antaa tunnustusta toiselle lajin kuninkaalle.

Miesten pikamatkaa voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 15.40 lähtien.