Suora

  • Urheiluruutu

Jokerien käsittämätön maratonottelu pakotti joukkueen fysiikkavalmentajan turvautumaan erikoisiin keinoihin - syötti pelaajille pitsaa ja tyhjensi TsSKA:n karkki- ja limsa-automaatin

Jokerien ja Moskovan TsSKA:n välinen viides välieräottelu oli KHL-historian pisin. Erityisen tiukoille joutui 83 torjuntaa tehnyt maalivahti Karri Rämö. Palautumisaikaa jää pelaajille vain vähän.

urheilu
Karri Rämö
AOP

– Se oli kaksi matsia putkeen. En tiedä miten ne jaksaa. Kyllä siellä oli ihan hirveä tsemppi päällä kopissa ja penkillä. Kun on hyvä fiilis niin kroppa seuraa. Jääpusseja meni aika paljon kun blokattiin laukauksia ja taklauksia oli paljon, kertoo Jokerien fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Hero Mali.

Puhelimitse tavoitettu Mali seurasi lähietäisyydellä torstai-iltana käytyä KHL-ottelua, jossa Jokerit ja Moskovan TsSKA väänsivät voitosta käsittämättömät 142.09 minuuttia. Peli oli KHL:n historian pisin maratonottelu. Kaikkiaan ottelutapahtuma kesti yli kuusi tuntia.

Erityisen koville joutui 83 torjuntaa tehnyt Karri Rämö, joka on kantanut veskarivastuun neljässä viime ottelussa.

– Karrin suoritusta ei voi vähätellä. Molarin kamat painavat oikeasti paljon. Kun niissä olet sen reilun kaksi tuntia putkeen, niin se on kyllä kova suoritus, Mali kertoo.

Nesteytys on Rämön kohdalla erityisen tärkeää, sillä Malin mukaan hän hikoilee paljon. Eilisessä ottelussa olikin suoranainen ihme, ettei Rämö saanut yhtäkään nestekramppia.

– Karrin kanssa olemme varautuneet ja miettineet nesteytystä ja energian saantia näissä pidemmissä matseissa. Ennen kauden alkua teimme pyörätestin ja siinä hän hikoili puolen tunnin aikana 1,5 litraa nestettä. Nyt jouduttiin vähän improvisoimaan ja kyllä siinä meni jo pepsiä erätauolla, että saatiin sokerit pysymään ylhäällä. Hän joi nestettä varmasti vähintään seitsemän litraa.

Hurjia kulutuslukuja

Mali vastaa työssään myös pelaajien fysiikkavalmennuksesta. Fysioterapeuttina hän on tottunut seuraamaan pelaajien kehonkieltä ja tietää milloin kukin on kovilla. Eilisessä ottelussa huoltokin joutui improvisoimaan kun energiaa piti saada nopeasti.

– Viidennen erän jälkeen söimme pitsaa kopissa. Aulan karkkiautomaatti tyhjennettiin limsoista ja suklaapatukoista. Kun on syönyt neljä samanlaista proteiinipatukkaa, niin ne alkaa väkisin maistua vähän puulta. Sitten oli pakko vaan löytää jotain mistä saa energiaa, Mali nauraa.

Pelaajat kuluttavat otteluissa tuhansia kilokaloreita. Eilisessä maratonrumbassa kulutus oli sitäkin suurempaa.

– Kun ajattelee noita 100-kiloisia, isoja jätkiä, kuten Oliver Lauridsenia ja Marko Anttilaa, Jesse Joensuuta, niin he kuluttavat todella paljon. He kuluttavat sen 25 000 kilokaloria tuollaisen pelin aikana. Kyllä sitä saa syödä melkein mitä vaan, mutta tietysti helposti sulavaa, Mali sanoo.

– Me tehtiin eilen sellaisia nesteytysjuomia, joista saatiin elektrolyytteja. Niitä juotiin läpi pelin ja samaa jatketaan tänään.

Jokereille jää vain niukasti palautumisaikaa, sillä TsSKA saapuu Helsinkiin vieraaksi jo lauantaina. Joukkue matkusti heti ottelun jälkeen Helsinkiin. Kaikki tunnit ennen huomista iltapäiväottelua käytetään palautumiseen ja tankkaamiseen.

– Hallille lähtee tänään vain ne, jotka tarvitsevat hoitoja ja esimerkiksi kylmäallasta. Ne ketkä saivat eilen vammoja, niin niitä katsotaan tänään. Esimerkiksi Lepistön Sami pelasi eilen 52 minuuttia, niin hänen ei tarvitse tänään luistella. Kunhan lepäilee ja syö riittävästi, että on huomenna valmis.

Juttua muokattu 24.3. klo 14.27: Muutettu toista väliotsikkoa. Hero Mali tarkensi Twitterissä, että "Ehkä 25 000 on liiottelua, mutta 20 000 on realistinen" kulutus isokokoisella pelaajalla. Siksi otettu luku pois väliotsikosta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat