Venäjän dopingskandaali repii kansainvälistä urheiluliikettä eri leireihin: "Se nyt vasta kamalaa olisi, jos tästä rahalla pääsisi"

Maailman antidopingtoimisto Wada on edelleen pattitilanteessa Venjän antidopingtyön kanssa. Edistysaskelia dopingtoiminnassa on otettu, mutta Wadan vaatimukset ovat täyttämättä.

Sebastian Coen (vas.) IAAF ja Thomas Bachin KOK ovat täysin eri linjoilla siitä, miten venäläisurheilijoita kohdellaan tästä eteenpäin. Kuva: AOP

Maailman antidopingtoimiston Wadan tutkintajohtaja Günter Younger kertoi Suomen vierailullaan tilanteen Venäjän kanssa junnaavan paikallaan. Wada ei ole voinut palauttaa Venäjän antidopingtoimiston Rusadan toimivaltaa.

Taustalla on Venäjän systemaattinen dopingohjelma, jonka paljasti oikeustieteen professorin Richard McLarenin johtaman työryhmän kesällä 2016 julkistettu raportti. Näiden paljastuksien jälkipyykkiä pestään yhä.

Wada on yrittänyt tutkia Venäjän dopingohjelmaa ja huijaustapauksia, mutta yhteistyö venäläisen antidopingpaneelin kanssa on ollut vaikeaa.

– Tilanne on sama kuin pari viikkoa sitten. Odotamme yhä Venäjän tunnustavan McLaren-raportin. Meillä ei myöskään ole vieläkään pääsyä Moskovan dopinglaboratorioon, Younger sanoi Yle Urheilun haastattelussa tiistaina.

Wada on Venäjän kanssa pattitilanteessa. Niin kauan, kun Venäjä jättää vastaamatta sille asetettuihin vaatimuksiin, Rusada ei saa toimivaltuuksiaan takaisin.

– Rusadan kanssa kehitystä on tapahtunut monella alalla, heitä on koulutettu, mutta se ei ole Wadan tiekartan mukainen ehto. Wadan ehto on se, että Venäjä tunnistaa ja tunnustaa sen institutionaalisen dopingin ja lisäksi luovuttaa Moskovan laboratoriodatan käyttöön. Näitä ehtoja ei ole täytetty, Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoi.

KOK ja IAAF täysin eri linjoilla

McLarenin raportin mukaan Venäjällä oli systemaattinen dopingohjelma ainakin vuosina 2012–15. Ohjelma huipentui 2014 Sotshin talviolympialaisiin, jossa venäläisurheilijoiden dopinginkäyttöä peiteltiin. Toiminta oli Venäjän urheiluministeriön valvomaa ja mukana oli myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Paljastuksien jälkeen Venäjään on kohdistunut paljon erilaisia sanktioita. Esimerkiksi Pyeongchangin talviolympialaisiin Venäjä ei saanut lähettää maajoukkuetta. Yksittäiset puhtautensa todistaneet urheilijat saivat kilpailla olympialipun alla.

Venäjän jääkiekkomaajoukkue voitti olympiakultaa nimellä Venäjän olympiaurheilijat. Kuva: AOP

Venäjän dopingskandaalin jälkipyykkiä on pesty kauan, eikä ratkaisua näy. Se jakaa kansainvälistä urheiluperhettä eri leireihin.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti kumonneensa Venäjän olympiapannan talvikisojen jälkeen. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF vetää päinvastaista linjaa. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) IAAF on asettanut Venäjälle takarajan ensi heinäkuulle. Jos Venäjä ei toteuta Wadan vaatimuksia, saattaa liitto evätä myös neutraalien urheilijoiden osallistumisen kilpailuihin.

– Tämä tilanne on sekava. Tuntuu siltä, että urheiluliike haluaa jo päästää Venäjän tästä. Ikään kuin olisi lakaistu maton alle. Venäjä maksoi 15 miljoonan dollarin sakon KOK:lle, mutta se nyt vasta kamalaa olisi, jos tästä rahalla pääsisi, Syväsalmi totesi.

Eri lajiliitoilla on ollut myös eri kriteereitä, joilla venäläisurheilijoita päästetään kilpailemaan. Ovatko tällä hetkellä kisoissa olevat venäläiset puhtaita urheilijoita?

– Olympialaisten osalta pääosin olivat, koska siinä oli työryhmä, joka tarkkaan kävi läpi venäläisurheilijoiden antidopinghistorian. Heillä oli olinpaikkatiedot ja biologisen passin tiedot, Syväsalmi vastasi.

– Mutta meillä on kansainvälisiä lajiliittoja, jotka viisveisaavat tästä. Siellä voi olla ihan kaikenlaisia urheilijoita mukana.

SUEK:n pääsihteeri Harri Syväsalmi. Kuva: SUEK

"Venäläisurheilijat tästä kärsivät"

Wadan Younger sanoo, että Venäjälle on annettu jo useampi kädenojennus pattitilanteen selvittämiseksi. Olisi koko urheiluliikkeen etu, että Venäjälle saataisiin uskottava antidopingtoimisto.

– Venäläisurheilijat tästä kärsivät. Kehitys kulkee hyvään suuntaan, mutta vielä on työtä tehtävänä, Younger totesi.

Venäjä ei ole missään vaiheessa myöntänyt valtion osuutta systemaattiseen dopingohjelmaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin on syyttänyt länsimaiden johtajia politikoinnista ja kaksinaismoralismista.

Günter Younger maaliskuussa Sveitsissä. Kuva: AOP

Venäjä ei olekaan ainoa maa, johon on kohdistunut viime vuosina epäilyjä järjestelmällisestä dopingista. Esimerkiksi Kenian antidopingtoimisto ADAK on kohdannut syytetöksiä positiivisten dopingtuloksien salailusta.

Younger ei voi paljastaa, minkälaisia tutkimuksia Wadalla on käynnissä muissa maissa. Hän kuitenkin kertoo, miten antidopingtyötä halutaan muuttaa.

– Vahvistamme ilmiantojärjestelmäämme. Haluamme lisää informaatiota, mitä tapahtuu. Emme halua vain odottaa, vaan myös proaktiivisesti selvittää, mitä tapahtuu.

Venäjän dopingvyyhti alkoi purkautua ilmiantajien ansiosta. Moskovan dopinglaboratorion entinen pomo Grigori Rodtshenkov kertoi tietojaan viranomaisille ja medialle. Sitä ennen urheilija Julia Stepanova ja hänen miehensä, antidopingtyöntekijä Vitali Stepanov, olivat vuotaneet Venäjän dopingsalaisuuksia saksalaiselle ARD-televisiokanavalle.

Lue myös: