Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Kansainvälinen järjestö kiinnitti huomiota Huuhkajien Malta-otteluun: “Kertoimet olivat oudot” - Palloliitto aikoo selvittää asiaa

Suomi voitti Maltan maanantaina harjoitusmaaottelussaan maalein 5-0. Federbetin mukaan otteluun liittynyt vedonlyöntitoiminta herätti epäilyksiä.

jalkapallo
Markku Kanerva ja Huuhkajat.
AOP

Ottelumanipulaatioepäilyjä paljastava kansalaisjärjestö Federbet julkaisi tiistaina sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, jossa nostettiin esille Suomen ja Maltan välinen harjoitusottelu. Järjestö kuvaili Suomen 5-0 voittoon päättynyttä ottelua julkaisussaan oudoksi.

– Emme syytä ketään. Kuten yleensäkin, saimme merkkejä epäilyttävistä vedonlyönneistä ja monitoroimme kansainvälistä markkinaa. Huomasimme, että jotain oli vialla. Kertoimet olivat oudot ja sen jälkeen tulos vahvisti oudot kertoimet, kertoo puhelimitse tavoitettu järjestön pääsihteeri Francesco Baranca.

Baranca korostaa, että järjestö ei syytä joukkueita eikä Suomen jalkapallomaajoukkuetta vilpistä. Hänen mukaansa viikonloppuna pelattiin myös toinenkin ystävyysottelu, joka kiinnitti järjestön huomion. Georgia iski Liettuaa vastaan ensimmäisellä puoliajalla neljä maalia.

– Olemme ystävyysotteluiden suhteen enemmänkin whistler blowereita, ilmiantajia. Näimme, että jotain oli väärin ja saimme siitä hälytyksiä. Totesimme, että kaikki ei ole kunnossa, Baranca sanoo.

Huuhkajat iski ensimmäisellä puoliajalla kolmen maalin johdon. Malta-voitto oli Suomelle suurinumeroisin sitten vuoden 2010 marraskuun.

Ottelumanipulaatioita tutkiva Suomen eettisen keskuksen tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kiinnitti huomiota ottelun lopputulokseen.

– Olen katsonut ottelun ja tehdyt maalit. En näillä tiedoilla lähde asiaa enempää selvittämään, sillä ei ole syytä epäillä Suomen miesten maajoukkuetta osallisuudesta mahdolliseen vilppiin, jos sitä on tapahtunut, Ikonen kertoo.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo, että liitto aikoo selvittää asiaa.

– Aiomme kysyä kanaviemme kautta muun muassa UEFA:lta asiasta. Näitä huhuja liikkuu tasaisin väliajoin sekä kansallisessa että kansainvälisessä kilpailutoiminnassa ja haluamme selvittää tätä tarkemmin kuten on tapana. Tiedossani ei ole tällä hetkellä mitään poikkeuksellista tai epäilyttävää.

Federbet on vuonna 2011 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö, joka paljastaa vedonlyöntivilppejä ja ottelumanipulaatioita Euroopassa. Järjestö arvioi, että vedonlyöntivilppiä liittyy yli 1000 otteluun vuodessa.

Lue lisää:

Huuhkajilta tyrmäävä esitys! Suurinumeroisin voitto lähes kahdeksaan vuoteen – hiljattain debytoinut veikkausliigapakki antoi väkevät näytöt

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat