Hyppää sisältöön

Viidessä sekunnissa yli 200 kilometrin tuntivauhtiin sukset jalassa – Jukka Viitasaari koukuttui jo lapsena hurjapäiden lajiin, jossa hän jahtaa maailmanennätystä vielä lähes nelikymppisenä

Nopeuslasku on hurjapäiden laji. Tutustuimme nopeudesta koukuttuneeseen Jukka Viitasaareen, joka myös haastoi toimittajan rinteeseen.

Urheilujuttuja: Viidessä sekunnissa yli 200 kilometrin tuntivauhtiin sukset jalassa - Jukka Viitasaari koukuttui lapsena nopeuslaskuun ja jahtaa nyt lähes nelikymppisenä maailmanennätystä
Urheilujuttuja: Viidessä sekunnissa yli 200 kilometrin tuntivauhtiin sukset jalassa - Jukka Viitasaari koukuttui lapsena nopeuslaskuun ja jahtaa nyt lähes nelikymppisenä maailmanennätystä

Nopeuslaskusta kehittyi takavuosien suomalainen menestyslaji edesmenneen lajilegenda Kalevi Häkkisen innoittamana. Palava rakkaus nopeuslaskuun ei ole jättänyt rauhaan myöskään vuosituhannen alussa kahdesti maailmanmestariksi laskenutta Jukka Viitasaarta.

Viitasaari teki hiljattain paluun kilparinteisiin tähtäimessään maailmanennätys. Mikä ihme sai huhtikuussa 37 vuotta täyttävän konkarin palaamaan hurjaan lajiin?

– Se on hyvin yksinkertaista. Nopeus. Se vei mukanaan silloin pikkupoikana ja se toi myös takaisin, Viitasaari sanoo.

Voisi kuvitella, että pohjanmaan lakeuksilta kotoisin olevalla pojalla ei olisi mitään asiaa jyrkkien rinteiden valtiaaksi, mutta toisin kävi. Viitasaaren mukaan Suomen pienistä rinteistä on ollut jopa etua.

– Pienissä rinteissä kun treenaa, niin siellä pystyy kokeilemaan erilaisia tekniikoita. Kun osaat laskea pienessä rinteessä kovaa ja vertaamaan vauhtiasi maailmanhuippuihin, joita Suomessakin silloin oli, niin kehitystä tapahtui, Viitasaari kuvailee.

Nopeuslasku todella on hurjapäiden hommaa. Maailmanennätys on 255 kilometriä tunnissa ja noihin huippunopeuksiin laskijat singahtavat salamana.

– Se kertoo jotain, että kun lähdetään maailmanennätysrinteestä, niin vauhti kiihtyy neljässä viidessä sekunnissa kahteensataan. Siinä voi miettiä, miten jyrkkä rinne on, Viitasaari kuvailee.

Yle Urheilun toimittaja Jussi Jäkälä kokeili Viitasaaren vanavedessä, millaista nopeuslasku on. Voit katsoa jutun yllä olevasta videosta, miten toimittajan suksi kulki ensimmäistä kertaa nopeuslaskuvarusteissa.