Aino-Kaisa Saarinen haki huippu-urheilupomoksi jo ennen uransa päättymistä – "En ole huolissani, ettenkö töitä löytäisi"

Nelinkertainen maailmanmestari pääsi huippu-urheiluyksikön johtajaa haettaessa kahdeksan parhaan joukkoon.

olympialaiset
Aino-Kaisa Saarinen.
Aino-Kaisa Saarinen.Janne Ahjopalo / Yle

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen oli yksi 46 hakijasta Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi. 39-vuotias hiihtokonkari haki Mika Kojonkosken seuraajaksi oman menestyksekkään uran ollessa vielä käynnissä. Moninkertainen arvokisamitalisti on puhunut aiemminkin halustaan jatkaa urheilun parissa oman uran jälkeen ja nyt hän pyrki muuttamaan nuo halut myös teoiksi.

- Huippu-urheilijan ura on paras mahdollinen koulutus kyseiseen tehtävään. Sen vuoksi lähdin hakemaan ja oli hienoa, että minut noteerattiin. Pääsin jatkoon ja olin haastattelussa. Elämäni ensimmäinen työhaastattelu, toki olisin toivonut pääseväni vielä eteenpäinkin, kahdeksan parhaan joukkoon rekryssä päässyt Saarinen kertoo Yle Urheilulle.

Saarinen osallistui maastohiihdon maailmancupin kisaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1998 ja on 20 vuotta kestäneellä urallaan voittanut neljä maailmanmestaruutta, viisi olympiamitalia ja yhteensä 15 mitalia. Urheilumeriitit olivat kunnossa, mutta Olympiakomitean huippuvirkaan pääsemiseksi olisi vaadittu kokemusta myös siviilipuolelta.

- Ison organisaation johtamisesta minulla ei tietenkään kokemusta tässä kohtaa ole. Huippu-urheilijan ammatti valmistaa kuitenkin hyvin moneen tehtävään. Tämä on paljon muutakin kuin vapaata ja perinteistä. Hiihtokoulu on maailman paras koulu, enkä tarkoita nyt sitä lasten hiihtokoulua.

Saarisen urheilu-ura jatkuu vielä reilun viikon kuluttua käytäviin Taivalkosken SM-hiihtoihin. Sen jälkeen edessä on pieni loma perheen kanssa, mutta työtarjoukset kiinnostavat heti.

- Minua kiinnostaa, minkälainen suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuus on. Ja haluan auttaa suomalaisia urheilijoita menestymään. Minulla on tietotaitoa ja näkemystä aivan urheilun ytimestä.

- En ole ollenkaan huolissani, ettenkö töitä löytäisi. Kunhan nyt saa pienen hengenvedon tässä keväällä, niin katsotaan sitten mitä tulee.

Saarisen huippu-urheilupomohausta kertoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

Kello 22.57 korjattu juttuun, että Saarisen huippu-urheilupomon hausta kertoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat, eikä Etelä-Suomen Sanomat.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat