Jesse Puljujärvi etsii yhä paikkaansa NHL:ssä: "On hyviä ja huonoja pelaajia, en tiedä vielä kumpi olen"

Jesse Puljujärvi on hakenut peliään viime viikot NHL:ssä.

NHL
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi.AOP

VANCOUVER. Edmontonin Jesse Puljujärvi, 19, antoi syyskaudella välähdyksittäin lupauksia murtautumisesta kokonaan uudelle tasolle, mutta kevätkausi on ollut nuorelle suomalaispelaajalle askel taaksepäin. Samaan aikaan ilmoilla alkaa olla viime kauden kaltaista turhautumista.

Puljujärvi, joka tuskaili menneellä kaudella AHL:ssä, tuskailee nyt NHL:ssä.

Tuskailu on tietenkin monen asian summa.

Kaikki lähtee siitä, että Puljujärven peli ei juuri nyt kulje. Vaikka Puljujärvi on nyt parempi pelaaja kuin vuosi sitten, matka on edelleen pitkä. Ja, kun peli ei kulje, vastuu on pienentynyt eikä jääaikaa tulee – enää ylivoimallakaan. Valmennusjohto ymmärtää nuoren pelaajan kasvukivut, mutta vastuuta ei liene enempää luvassa ennen kuin Puljujärvi korjaa puutteet pelissään.

Puhumme suoritusvarmuudesta, puhumme luistelusta, puhumme pelin ymmärtämisestä, suoraviivaisuudesta ja kamppailupelaamisesta. Puljujärven suoritustaso heittelee edelleen paljon ja ajoittain tämä joutuu jahtaamaan peliä, kuten viime kaudella.

Pelkistetysti: Puljujärven pelissä ei juuri nyt tapahdu paljoakaan.

Eikä Puljujärvi rehellisyyden nimissä ole kovin hyvä peittämään turhautumistaan, sikäli, kun sellainen edes on tarpeellista.

- Onhan tässä taas ollut pomppuja matkalla. Napsu pitäisi saada lisää tuohon pelaamiseen, Puljujärvi sanoo Yle Urheilulle Vancouverissa.

Puljujärvi on pelaaja, joka elää kiekollisesta pelistä ja tehopisteistä, mutta juuri nyt pelaaminen ei anna eväitä oikeastaan kumpaankaan. Esimerkiksi maaleja Puljujärvi tekisi enemmän, jos ajaisi useammin suoraviivaisemmin maalille, b-pisteiden alakaarien takaa Puljujärvi ei jatkossakaan tule isoja tuhoja tekemään, koska tällä ei ole Patrik Laineen laukausta.

Tällä hetkellä Puljujärven lumipallo pyörii väärään suuntaan.

Kunhan Puljujärvi alkaa toteuttaa valmennuksen toivomia asioita, vastuu kasvaa, ylivoimarooli palaa ja tuloksen tekeminenkin helpottuu. Samalla aukeaa solmu korvienvälissä.

- On olemassa hyviä pelaajia ja huonoja pelaajia, en tiedä vielä kumpi olen, Puljujärvi heittää.

- Mielestäni puolustuspelaaminen ja työnteko on ihan hyvällä tasolla. Ehkä pitäisi vielä saada nopeutta ja taitoa lisää, vaikea sanoa. Mielestäni ymmärrän peliä paremmin ja englantikin sujuu nyt aiempaa paremmin. Fyysisestikin olen kehittynyt, Puljujärvi jatkaa.

Puljujärvi myöntää päävalmentaja Todd McLellanin puhuneen tälle parannuskohteista suomalaisen pelissä, mutta sisällöstä pelaaja ei halua puhua.

- Onhan meillä jotakin puhetta ollut, mutta en sitten tiedä siitä sisällöstä, Puljujärvi väistää.

Uusi rooli

Puljujärvi on lisäksi edelleen sopeutumisvaiheessa suhteessa omaan rooliinsa. Oululaispelaaja on tottunut olemaan joukkueena ykköstähti lapsesta asti, mutta nyt ykkösviulua soittavat muut pelaajat. Pienentyneen roolin hyväksyminen ei ole vieläkään Puljujärvelle helppoa.

Vuoden 2018 puolella Puljujärvi on pelannut reilun kahdentoista minuutin keskiarvolla, yhdenneksitoista eniten Oilers-hyökkääjistä.

- Vastuu on aika vähäistä, kahdentoista minuutin peliaika tarkoittaa kolmosketjun roolia. Ei se helppoa ole. Vaikeaa se on myös siksi, että olen tottunut aina olemaan se ykköspelaaja joukkueessa, nyt en ole.

Vaikeasta kevätkaudesta huolimatta Puljujärven kanssa on hyvä säilyttää pitkä mieli. Nuoret pelaajat ja ihmiset kehittyvät eri tahtiin ja Edmontonin suomalaislupaus on vasta 19-vuotias. Ja tulospuolellakin kaksitoista maalia on ihan eri lukema kuin viime kauden yksi osuma.

Kesken prosessi silti on vielä. Ja isosti.

Lue myös:

Päävalmentajakaan ei pystynyt pidättelemään nauruaan – kirjanpitäjä hälytettiin pikavauhtia NHL-maalivahdiksi nollaamaan Patrik Laineen ja kumppanit

Leijonille tarjolla huippuosaamista NHL:stä – monta kovaa nimeä voi kuitenkin jättää pois MM-spekulaatioista jo nyt

Raanta noussut NHL:n kuumimpiin maalivahteihin – "MM-kisat vielä kysymysmerkki"

Henrik Borgström debytoi NHL:ssä – "Olin aika hermostunut ennen peliä"

Hännikäisen kelpasi hymyillä, Nutivaara onnistui vastahyökkäyksestä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat