Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huippupestiin värvätyllä Lehtimäellä hyvät suhteet urheilupiireihin - Sami Jauhojärvi muistuttaa varjopuolesta: "Missä hyvä veli -verkoston raja menee?"

Entisen huippuhiihtäjän Sami Jauhojärven mukaan Lehtimäen verkostoista voi löytyä taustavaikuttajia, jotka ovat olleet jossain vaiheessa voimakkaasti tukemassa Lehtimäen etenemistä uralla.

Urheilupolitiikka
Mika Lehtimäki
Seppo Samuli / Lehtikuva

Hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi ei yllättynyt, kun Mika Lehtimäen valinnasta Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi kerrottiin tiistaina. Lehtimäki oli jo jättäytynyt sivuun valintaprosessista, mutta hänet houkuteltiin viime metreillä suomalaisen huippu-urheilun ykköspestiin.

– Tiedän sen verran Lehtimäen taustoja, että hän on hyvin verkostoitunut suomalaisessa urheiluyhteiskunnassa, mikä on oma etunsa, Yle Urheilun hiihtoasiantuntijana nykyisin toimiva Jauhojärvi sanoo.

Verkostoitumisella on toisaalta myös varjopuolensa.

– Siellä on niin sanottuja bulvaaneja, jotka yrittävät vaikuttaa tuttujen verkostojen kautta ja lobata omia asioitaan läpi.

Jauhojärvi pohtiikin, missä vaiheessa verkostot muuttuvat niin sanotuiksi hyvä veli -verkostoiksi, joissa päätökset tehdään suljetussa piirissä, piirin jäsenien etua suojellen.

– Pitää osata vetää riittävän tiukasti se, missä hyvä veli -verkoston raja menee, etteivät henkilökohtaiset suhteet vaikuta päätöksiin, Jauhojärvi sanoo.

– Siellä saattaa olla sellaisia taustavaikuttajia, jotka ovat olleet jossakin vaiheessa uraa voimakkaasti tukemassa Lehtimäen nousua valmennusportaissa.

Kilpahiihtouransa lopettanut Sami Jauhojärvi
Sami JauhojärviAOP / Timo Korhonen

"Nyt pitää panostaa lajeihin, joista on tullut menestystä"

Lehtimäki, 51, tunnetaan ennen kaikkea yleisurheilun parista valmentajana ja valmennuksen asiantuntijana. Jauhojärvi uskoo, että Lehtimäellä on laaja käsitys siitä, mitä käytännön valmennus kentällä oikeasti tarkoittaa. Siten hän pystyy toteuttamaan pestinsä varsinaista tehtävää, eli toimimaan urheilijoiden ja valmentajien apuna.

Verkostoitumisen ansiosta hänellä on suomalaisen urheilukentän laaja arvostus, mikä painoi myös Olympiakomitean hallituksen päätöksessä, joka oli toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan yksimielinen.

Lehtimäki linjasi ensi töikseen, että nykyresursseilla suomalaisessa huippu-urheilussa on pakko priorisoida lajien välillä. Käytännössä se tarkoittaa resurssien keskittämistä menestyslajeihin.

– Ymmärrän tämän kommentin niin, että nyt pitää panostaa toistaiseksi niihin lajeihin, joista on tullut menestystä. Siitä pikkuhiljaa voi laajentaa kirjoa niin, että Suomelle ominaisimmat menestyslajit saavat riittävästi tukea, Jauhojärvi pohtii.

Lue myös:

Suomen urheilun uudeksi johtajaksi valittu Lehtimäki linjasi heti – pakko tehdä raakoja päätöksiä: "Huippu-urheilu on sellaista, että viidakon lait pätevät"

Suomen huippu-urheilun johtoon yllätysvalinta – Mika Lehtimäki muutti mieltään ja sai ykköspestin

Mika Lehtimäki harrasti hämmentävää juupas eipäs -leikkiä hakuprosessissa – Olympiakomitean johto käänsi arvostetun urheiluvaikuttajan pään viime hetkillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat