Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Tutkija toivoo, että Suomen huippu-urheilun uusi pomo ei lankea samaan ratkaisuun kuin Kojonkoski: ”Suutarin pitää pysyä lestissään”

Tutkija Kati Lehtonen toivoo, että Mika Lehtimäki keskittyisi Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana pääosin johtamiseen, eikä sotkeutuisi valmentamiseen.

Urheilupolitiikka
Mika Lehtimäki
Mika LehtimäkiLehtikuva

Urheilujohtamista tutkinut Kati Lehtonen uskoo, että Suomen huippu-urheilu saa uudesta Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajasta Mika Lehtimäestä käytännöllisen johtajan.

Lehtimäki on meritoitunut erityisesti yleisurheiluvalmennuksessa, mutta on toiminut myös tällä vuosituhannella jalkapallon ja jääkiekon valmennustehtävissä.

– Suutarin pitää pystyä lestissään. Jos on johtajaa haettu, niin täytyy johtaa. Toivon, että hän ei mene valmentamaan, ainakaan aktiivisesti. Meillä on valmentajat ja lajiryhmävastaavat. Lehtimäen pitää olla yläpuolella sitä porukkaa. Toivon, että hän ei sotkeutuisi käytännön valmennusasioihin paljoa, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiössä (LIKES) työskentelevä Lehtonen totesi Yle Urheilulle.

– Täytyy olla myös henkinen johtaja ja näyttää isoa kuvaa sekä osoittaa karisman kautta huippu-urheilun paikka. Siinä on varmasti monia tekijöitä, mutta toivoisin, että hän keskittyy johtamiseen.

Lehtimäki aloittaa viisi vuotta pestissä olleen Mika Kojonkosken seuraajana heinäkuun alussa. Kojonkoski itse oli mukana viime vuosina myös apuna Suomen yhdistetyn joukkueen valmennuksessa.

Lehtimäki korosti tiistaina, että huippu-urheiluyksikössä kaikkien pitäisi mennä kentälle ja olla apumiehiä sekä urheilijoille että valmentajille. Niin sanotuille johtajille ei ole tilaa.

– Monella tavalla voi korostaa valmentamisen merkitystä huippu-urheilun merkitystä. Se on ihan totta, että siihen pitää laittaa paukkuja. Mutta ei sen kustannuksella, että ihmiset alkavat tehdä sekalaisesti kaikkea. Sitten onkin tilanne, että kaikki johtaa itse itseänsä, Lehtonen korosti.

– Johtajilta tarvitaan selvä strateginen linja, että ihmiset tekisivät niitä asioita, joita heille on määritelty. En näe kuitenkaan, että nämä ovat vastakkaisia asioita. Kojonkoski joutui vähän olosuhteidenkin pakosta puuttumaan mäkivalmennukseen. Se ei ollut mitenkään optimaalinen ratkaisu. Siinä hermo-energia ja keskittyminen jakautuvat moneen eri asiaan, Lehtonen sanoi.

"Ei maailman ensimmäinen ihme, että ihmisiä pyydetään töihin"

Lehtimäki veti hakemuksensa alun perin johtajan paikasta pois. Hän perusteli tiistaina Ylelle, että ei löytänyt hakuilmoituksesta itseään. Mieli oli kuitenkin muuttunut, kun Olympiakomitea oli ottanut yhteyttä hakuprosessin loppuvaiheessa.

Olympiakomitean johto korosti myös hakuprosessin aikana avoimuutta. Yllätyskäänne ja valinta jo hakunsa kertalleen luovuttaneeseen henkilöön herätti ihmetystä. Lehtonen ei nähnyt kuitenkaan Lehtimäen valintaprosessissa mitään epäilyttävää tai ihmeellistä.

– Sillä tavallahan tämä oli avointa, että julkisuuteen kerrottiin pyyntö Lehtimäelle. Ei ole maailman ensimmäinen ihme, että ihmisiä pyydetään töihin. Tietenkin, kun hakijoita on paljon (47) ja tuollaisesta massasta ei löydy sopivaa, niin se on aina mielenkiintoista. Se on varmasti monen tekijän summa, Lehtonen sanoo.

– Mutta useasti toki näin tehdään. En tiedä, tehtiinkö Salosen kohdalla näin myös. Pyydettiinkö häntä vai oliko hän hakenut. Kyllähän näistä on paljon esimerkkejä, Lehtonen sanoi.

Lehtimäki työskenteli aikaisemmin jo huippu-urheiluyksikössä ohjelmavaiheen johtajana ja lajiryhmävastaavana. Lehtosen mukaan aiempi Lehtimäen työkokemus yksikössä on hyvä asia.

– Ehkä jonkinlainen työrauha täytyy tähän hetkeen saada, Lehtonen painotti.

– Kun ajattelee vähän pidemmälle, niin huippu-urheiluyksiköllä ei ole ollut työrauhaa. Siinä oli koko ajan Olympiakomitean ja Valon prosessi koko ajan häiritsemässä. Ajattelen, että vuodesta 2017 huippu-urheiluyksikkö on voinut toimia kunnolla.

Priorisointikeskustelu täytyy aloittaa

Lehtimäki linjasi heti valintansa jälkeen, että suomalaisessa huippu-urheilussa on pakko tehdä priorisointia. Hänen mukaansa huippu-urheilussa pätevät viidakon lait. Lehtosen mukaan priorisointikeskustelu olisikin kunnolla aloitettava.

– Olen itse puhunut, että huippu-urheilussa ei ole demokratiaa. On tehtävä tosi tiukkoja valintoja välillä. Suomessa ei ole käyty vielä priorisointikeskustelua millään tavalla. Puhutaan myös pienistä miljoonista, mitä nyt jaetaan. Priorisoinnin pitää perustua hyvin vahvaan lajianalyysiin ja asiantuntemukseen. Se ei ole helppo juttu, Lehtonen totesi.

Lue myös:

Kommentti: Suomalainen urheilu turvaa nyt alfaurokseen, jota lauma seuraa – miksi kertaalleen kieltäytynyt Lehtimäki käänsi takkinsa?

Huippupestiin värvätyllä Lehtimäellä hyvät suhteet urheilupiireihin - Sami Jauhojärvi muistuttaa varjopuolesta: "Missä hyvä veli -verkoston raja menee?"

Mika Lehtimäki harrasti hämmentävää juupas eipäs -leikkiä hakuprosessissa – Olympiakomitean johto käänsi arvostetun urheiluvaikuttajan pään viime hetkillä

Suomen urheilun uudeksi johtajaksi valittu Lehtimäki linjasi heti – pakko tehdä raakoja päätöksiä: "Huippu-urheilu on sellaista, että viidakon lait pätevät"

Suomen huippu-urheilun johtoon yllätysvalinta – Mika Lehtimäki muutti mieltään ja sai ykköspestin

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat