Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Numeroita voi pyöritellä suuntaan tai toiseen, mutta Barkovin eväät ei riitä NHL:n MVP-kisassa

Edmonton Oilersia ei uskalla edes ajatella ilman Connor McDavidia, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Aleksander Barkov
AOP

NHL-palkinnot puhuttavat aina keväisin ja niin ne tekevät tänäkin vuonna. Puhetta ja pyörittelyä on riittänyt tänä keväänä etenkin liigan arvokkaimman pelaajan palkinnon, Hart Trophyn, ympärillä. Koska niin moni huippupelaaja on pelannut poikkeuksellisen hyvää kautta, MVP-kisaan on tuntunut olevan tunkua normaaliakin enemmän.

Luon siis lyhyen katsauksen siihen, miten minä kisan nykytilan näen.

Ehdokkaita listallani on ensinnäkin viisi.

Connor McDavid, Edmonton

Nathan MacKinnon, Colorado

Anze Kopitar, Los Angeles

Aleksander Barkov, Florida

Taylor Hall, New Jersey

Ja heti alkuun lienee syytä palauttaa mieliin, että kyse on siis joukkueelleen arvokkaimman pelaajan palkinnosta. Edellä mainitun viiden pelaajan voi hyvällä syyllä todeta olleen joukkueilleen lähes korvaamattomia. Los Angeles Kings ja New Jersey eivät todellakaan pelaisi pudotuspeleissä ilman Kopitaria ja Hallia.

Silti on syytä myös muistaa, ettei pudotuspeleihin pääsemisellä ole mitään tekemistä sen kanssa, kenelle palkinto tulisi ojentaa. Tältä osin olen itsekin joutunut muuttamaan kantaani aiemmista vuosista. Se, että esimerkiksi Edmonton ei pääse pudotuspeleihin, ei miltään osin ole Connor McDavidin vika, päinvastoin.

Connor McDavidin pää lähikuvassa.
AOP

En siis painota pudotuspeleihin pääseviä pelaajia, koska säännöt eivät siihen velvoita. Eikä maalaisjärki. Kyse on simppelisti joukkueelleen tärkeimmästä pelaajasta.

Ja siksi kisassa on lopulta vain yksi hevonen.

Jos aletaan tarkastella viiden edellä mainitun pelaajan tekemisiä suhteessa joukkueen voittosaldoihin, yksi pelaaja nousee ylitse muiden. Montako peliä uskotte esimerkiksi Floridan voittaneen silloin, kun Barkov ei ole tehnyt ottelussa yhtäkään pistettä?

Floridan voittosaldo niissä otteluissa, missä Barkov jäi ilman pisteitä on 7-23.

Colorado on voittanut kuudesti ”ilman” MacKinnonia, samoin New Jersey ilman Hallia. Kingsin rekordi silloin, kun Kopitar ei ole ollut pisteillä, on itse asiassa melko hyvä 10-12.

Ja sitten on Edmonton.

Edmonton Oilers on voittanut tällä kaudella kolme sellaista ottelua, joissa Connor McDavid ei ole tehnyt pistettäkään. Siis kolme. Joukkueen rekordi ilman kanadalaistähteä on järkyttävä 3-21. Jos Oilers pelaisi tällä matematiikalla kokonaisen kauden ilman McDavidia, se saisi 82 ottelun runkosarjassa kasaan 28 pistettä.

Vaikka McDavid olisi tehnyt pisteitä jokaisessa 82 runkosarjan ottelussa, Oilers yltäisi nähdyllä tahdilla vain 90 pisteeseen, mikä ei sekään vielä riittäisi läntisessä konferenssissa pudotuspeleihin. Tämä kertoo kaiken oleellisen siitä tuesta, jota joukkueen ykköspelaajalle on ollut tarjolla.

Suomeksi: sitä ei ole ollut.

Kaikki muut edellä mainitut pelaajat ovat saaneet edes ajoittain tukea takaa. Floridassa Vincent Trocheck on pelannut huimaa kautta, Los Angelesissa esimerkiksi Jeff Carter on ollut viime kierroksilla kuumana. Leon Draisaitl on huippuyksilö Edmontonissa, mutta tämä ei ole missään nimessä ollut tällä kaudella parhaimmillaan.

Hall on viisikosta raatanut McDavidin ohella eniten ”yksin”.

Toki esimerkiksi Barkovilla on viisikosta lähtökohtaisesti selkeästi puolustavin rooli, mille pitää antaa arvoa. Barkov ottaa ainoastaan 39 prosenttia kaikista aloituksistaan hyökkäysalueelta, Kopitarkin vain 45 prosenttia. Etenkin tämä kaksikko on kaiken tehoilunsa ohessa pimentänyt monet tähtipelaajat laadukkaan kahden suunnan pelaamisen kautta.

MacKinnon (57), Hall (56) ja McDavid (54) pääsevät aloittamaan useammin suoraan hyökkäysalueelta.

Niin tai näin, numeroita voi aina pyöritellä suuntaan tai toiseen, mutta jos haluamme puhua rehellisesti siitä, kuka näistä pelaajista on ollut joukkueelleen selkeästi arvokkain, Connor McDavidia on yksinkertaisesti mahdoton ohittaa. Yhdellekään edellä mainituista joukkueista ei olisi käynyt hyvin ilman ykköstähteä, mutta Edmontonia kohtaloa ei uskalla edes ajatella.

Ja siksi Connor McDavid tulisi palkita Hart Trophylla tänäkin vuonna.

Lue lisää:

Ujo poika on kantanut jääkiekon ihmelapsen taakkaa harteillaan jo vuosia – nyt hän on jo ehkä maailman paras, mutta pahoillaan siitä

Huippukauden pelannut suomalaistähti ruoskii itseään kovin sanoin – Barkov ja Florida ovat hyytyneet kalkkiviivoilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat