Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kaikkien aikojen talviurheilija Marit Björgen päättää uransa

Kaikkien aikojen talviurheilijaksi Pyeongchangin olympiakisoissa noussut Marit Björgen lopettaa mittavan uransa tähän kauteen. Hän vahvisti päätöksensä norjalaiselle NRK:lle.

hiihto
Marit Björgen
Marit BjörgenLehtikuva

Kahdeksan olympiakultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. 18 maailmanmestaruutta, viisi hopeaa ja kolme pronssia. 114 maailmancupin osakilpailuvoittoa, 184 palkintosijaa ja neljä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa.

Maaliskuussa 38 vuotta täyttänyt Marit Björgen on ollut urallaan omassa kastissaan, ja nyt tämä mittava ura päättyy.

Björgen ilmoitti jo ennen Pyeongchangin olympialaisia, että nämä jäävät hänen viimeisiksi olympiakisoikseen. Vielä tuolloin hän ei osannut sanoa, jatkuuko hänen uransa lainkaan tämän kauden jälkeen. Hän debytoi aikoinaan maailmancupissa jo vuonna 1999 ja otti ensimmäisen olympiamitalinsa vuonna 2002 Salt Lake Cityn olympialaisissa.

- Tiedän, ettei minulla ole tarvittavaa motivaatiota antaa täyttä 100 prosenttia tulevalle kaudelle, joten sen takia olen päättänyt lopettaa, Björgen kertoi NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Norjan maajoukkueen valmennusjohto tiedostaa Björgenin merkityksen joukkueelle. Joukkueen johtaja Vidar Löfshus kuvailee tätä joukkueen kapteeniksi.

- Hän on ollut hyvä sparraaja. Kun kovia juttuja tapahtuu joukkueen sisällä, haluaisin soittaa Maritille. Nyt minulla on yksi valmentaja vähemmän joukkueessani, Löfshus sanoi NRK:lle ja toivoi Björgenin palaavan maajoukkueeseen jossain roolissa myöhemmin.

Björgenin kova kilpakumppani Therese Johaug oli toivonut pääsevänsä vielä kisaamaan hyvän ystävänsä kanssa, mutta näin ei nyt käy. Kilpailukiellosta vapautunut norjalaishiihtäjä totesi NRK:lle, että Björgenin merkitys hänen uralleen on järisyttävän suuri.

- Hän oli se, jota katsoin ylöspäin. Olisin halunnut, että hän jatkaa vielä vuoden, mutta tuen häntä 100-prosenttisesti päätöksessään. Hän on 38-vuotias ja voittanut kaiken mahdollisen, joten hän voi antaa nyt itselleen aikaa, Johaug sanoi ja myönsi itkeneensä, kun kuuli Björgenin päätöksestä.

Muokattu kello 13.13: lisätty Löfshusin ja Johaugin kommentit.

Lue myös:

Miksi 37-vuotias Marit Björgen on maailman huipulla vieläkin? Yle Urheilun asiantuntijat vastaavat

Marit Björgenistä tuli kaikkien aikojen menestyksekkäin urheilija talviolympialaisissa – supertähti hämmentyi täysin: "Tätä on todella vaikea ymmärtää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat